Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 1997

Dato: 05.02.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 29

Ola T Lånke (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til den nye justisministeren:

I bestrebelsene på å forebygge vold og kriminalitet har Regjeringen lagt stor vekt på å gjøre politiet mer synlig ved blant annet utbygging av såkalt nærpoliti. I Rennebu kommune har imidlertid lensmannsstillingen vært holdt ubesatt i en lengre periode samtidig som Regjeringen forbereder omfattende sammenslåing av lensmannskontorer til større driftsenheter.

Mener statsråden at vakante stillinger og eventuell nedlegging av lensmannskontorer samsvarer med målsettingen om mer synlig nærpoliti?

Presidenten: Presidenten vil for øvrig ønske den nye statsråden velkommen til Stortinget.

Statsråd Gerd-Liv Valla: Først til det helt konkrete angående Rennebu. Departementet vil i løpet av kort tid gi beskjed om hvordan lensmannsstillingen i Rennebu skal kunngjøres.

Politimesteren i Uttrøndelag har foreløpig ikke fremmet forslag om eventuelle grensereguleringer i det distriktet.

Ved ledighet i stillinger må departementet vurdere i hvilken form ny utlysning skal finne sted, dvs. konstitusjon eller fast stilling. Departementet må i slike tilfeller vurdere de argumenter og de forslag politimesteren bringer på bane og foreta en grundig og nøye saksbehandling. Dersom politimesteren arbeider med et forslag om sammenslåing av to lensmannskontorer, har departementet ansvar for å ta hensyn til det, slik at man unngår å binde opp kostnader til lederstillinger som senere kan bli overflødige. Dette følger av den forpliktelse man har med å sikre best mulig ressursutnyttelse.

I den forbindelse kan stillinger i en periode bli stående ubesatt i påvente av en vurdering fra politimesteren med hensyn til eventuelle grensereguleringer. Departementet vil imidlertid minne om at det er utviklet vaktsamarbeid mellom driftsenhetene. Dette gir betydelige muligheter for å unngå svekkelse av politiberedskapen i en periode med vakanse.

Når det så gjelder spørsmålet om sammenslåing av lensmannskontorer mer generelt og representantens spørsmål om dette kan bryte med målsettingen om mer synlig nærpoliti, har Justisdepartementet bedt politimestrene om å vurdere hvordan man kan få til en bedre polititjeneste for publikum ved å gjennomføre grensereguleringer og eventuelt sammenslåinger av enheter innen politidistriktene. Bakgrunnen for det er at det i mange lokalsamfunn har funnet sted endringer i bosettingsmønstre og kommunikasjonsmønstre. Dette kan gi grunnlag for ny vurdering av det enkelte lensmannskontors distriktsinndeling.

Den strukturen vi har i politi- og lensmannsdistrikter, er til vurdering i departementet på grunnlag av forslag som er kommet inn fra politimestrene. Departementet har foreløpig ikke tatt standpunkt i alle sakene. Det er foreløpig kommet inn 23 forslag om sammenslåinger, hvorav 18 allerede er besluttet gjennomført.

Jeg kan i hvert fall forsikre representanten Lånke om at målsettingen om et mer synlig nærpoliti står fast, men at vi hele tiden må vurdere hvilke virkemidler som er mest effektive for å oppnå målet, håper jeg også at vi kan være enige om.

Ola T Lånke (KrF): Jeg vil først slutte meg til presidentens velkomsthilsen til den nye justisministeren og ønske lykke til med gjerningen.

Takk for svaret. Takk for at statsråden også vil gi Rennebu kommune et klart svar om ikke altfor lenge. Jeg håper også at statsråden vil ha forståelse for at det i en stor landkommune med et innbyggertall på 3.000 vil være fornuftig å ha et eget lensmannskontor, og at mange frykter for en situasjon hvor dette blir fjernet, med den utrygghet som oppstår i kjølvannet av en slik rasjonalisering.

Så har jeg lyst til å stille et spørsmål som går på dette med bevilgninger. Det er snakk om krise ved norske lensmannskontorer i dag på grunn av manglende bevilgninger. Vi har hørt om episoden på Hareid i går, hvor man ikke kunne sende ut folk for å søke etter en person som var etterlyst fordi man ikke hadde ressurser til overtidsarbeid.

Regjeringen har vært en bremsekloss når det gjelder å få opp bevilgningene til lensmannskontorene. Kan den nye justisministeren forsikre Stortinget om at hun vil arbeide for å få opp bevilgningene, kanskje ved ekstrabevilgning allerede i forbindelse med kommende revidert nasjonalbudsjett til våren?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Jeg ber Lånke om forståelse for at jeg ikke kan gi noe konkret svar på det siste som det ble spurt om. Jeg har konstatert at dette er en sak som verserer i media, som vi får henvendelser om, og jeg har forstått det dit hen at bakgrunnen for dette er det budsjettet som Stortinget vedtok før jul. Hva som skal skje videre, må vi komme tilbake til.

Så tilbake til det som var utgangspunktet, nemlig eventuell sammenslåing av lensmannskontorer. Jeg har forståelse for situasjonen i store landkommuner, store områder - jeg kommer selv fra en slik - og jeg er veldig opptatt av at vi skal ha et godt politivesen. Men jeg vil selvfølgelig ikke her og nå kunne ta stilling til akkurat det distriktet. Disse spørsmålene må vi nøye vurdere ut fra hva politimestrene i det enkelte distrikt kommer med.