Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 1997

Dato: 05.02.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 5

Solveig Sollie (KrF): Jeg skal stille et spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 1996 la Regjeringen fram forslag om en prøveordning med omsorgsvikariat. Dette sluttet Stortinget seg til.

Kan kommunalministeren redegjøre for hvor saken nå står, og hvilke fylker som er valgt ut som prøvefylker?

Statsråd Kjell Opseth: I samband med revidert nasjonalbudsjett for 1996 gjorde Regjeringa framlegg om å innføre eit forsøk med omsorgsvikariat. I B.innst.S.nr.IV (1995-1996) slutta fleirtalet i finanskomiteen seg til Regjeringa sitt opplegg for omsorgsvikariatordninga. På bakgrunn av dette utarbeidde Kommunal- og arbeidsdepartementet eit opplegg til ei forsøksordning, som vart sendt på høyring i tre månader, med høyringsfrist 9. desember 1996.

Kommunal- og arbeidsdepartementet gjennomgår no høyringssvara og vurderer regelverket og aktuelle forsøksfylke for ordninga. Forsøket med omsorgsvikariat vil bli sett i gang om kort tid.

Solveig Sollie (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg registrerte at statsråden sa at denne forsøksordningen nå snart vil bli satt ut i livet, men han sa ikke noe om hvilke prøvefylker som er valgt ut. Det betyr kanskje at det ikke er avgjort ennå.

Det har vært en korrespondanse mellom Kristelig Folkepartis Kvinner i Østfold og statsråden og også tidligere statsråd Gunnar Berge i dette departementet. Statsråd Berge skriver:

Valg av forsøksfylker for omsorgsvikariatordningen vil bl.a. basere seg på ledighetsnivået i de enkelte fylkene og en vurdering av hvor ordningen mest effektivt vil være et virkemiddel i arbeidsmarkedspolitikken.

Kan statsråden si noe om dette? Både Østfold og Telemark er fylker som har ligget veldig høyt oppe på ledighetsstatistikken. Vil også sittende statsråd legge slike kriterier som arbeidsledigheten i fylket til grunn når en skal velge fylke?

Statsråd Kjell Opseth: Det vil vere naturleg at ein legg talet på arbeidslause som ein viktig premiss for val av forsøksfylke. Men vi er ikkje komne så langt at vi har tatt endeleg beslutning om kva fylke vi skal velje, og kor mange vi skal velje. Difor vil eg avstå frå å gå nærare i detalj om akkurat den delen av spørsmålet.

Presidenten: Vi tar så opp spørsmål 23.