Stortinget - Møte onsdag den 26. februar 1997

Dato: 26.02.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Eva R Finstad (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Da Stortinget i 1992 vedtok utbygging av Gardermoen som hovedflyplass satte det krav om utarbeidelse av integrert plan for kunstnerisk utsmykning. En egen utsmykningskomite i Oslo hovedflyplass AS (OHAS) la frem planen i 1995. OHAS har senere besluttet bare å gjennomføre deler av planene, og samferdselskomiteen bad derfor om at Stortingets utsmykningsvedtak ble fulgt opp.

Hvilke initiativ vil statsråden ta for å sikre at Stortingets intensjoner om integrert utsmykning for hovedflyplassen blir oppfylt?

Statsråd Sissel Rønbeck: I tråd med Stortingets vedtak er det utarbeidet en plan for kunstnerisk utsmykking av hovedflyplassen. Planarbeidet er gjort i to trinn. I det første utkastet, datert den 13. mars 1995, ble ideer og ulike ambisjonsnivåer vurdert uten at det ble tatt stilling til finansiering av planen. I arbeidet deltok representanter for Utsmykkingsfondet, Norske Billedkunstnere og Norske kunsthåndverkere.

På grunnlag av dette planarbeidet vedtok styret i Oslo Lufthavn AS å stille 15 mill. kr til disposisjon for kunstnerisk utsmykking. Styret i NSB Gardermobanen AS vedtok å stille 3 mill. kr til disposisjon. Dette gav så grunnlag for å utarbeide den endelige planen for utsmykking. Denne planen, som er datert den 8. november 1995, er også utarbeidet i samråd med kunstnerorganisasjonene.

Beløpet til utsmykking på til sammen 18 mill. kr tilsvarer ca 0,7 % av byggesummen for ekspedisjonsbygget og jernbanestasjonen på Gardermoen. Utsmykkingsfondet bekrefter at dette er en høyere prosentandel enn det som i den senere tid har vært vanlig for statlige bygg.

I brev fra samferdselskomiteen til departementet av 26. oktober 1995 i forbindelse med Stortingets behandling av statsbudsjettet for 1996 bad komiteen om å få oversendt utsmykkingsplanen for Oslo Hovedflyplass AS. I svarbrev fra departementet den 1. november 1995 opplyste departementet at Oslo Hovedflyplass AS ville oversende planen når den var ferdig trykt. Den endelige planen for utsmykking ble så oversendt komiteen fra Oslo Hovedflyplass AS i brev av 10. november 1995.

Under sakens gang har det altså vært ulike forslag og ønsker om ambisjonsnivået, eller totalrammen, for den kunstneriske utsmykkingen av den nye hovedflyplassen. At rammen til syvende og sist ble lavere enn mange sikkert kunne ønske seg, er likevel ikke ensbetydende med at Stortingets vedtak om at det skulle utarbeides en integrert plan for dette, ikke er gjennomført.

Selv legger jeg nå vekt på at den endelige planen faktisk er under gjennomføring, og at den blir realisert samtidig med åpningen av flyplassen. La meg også få nevne at det er avholdt en rekke konkurranser innenfor de ulike kunstneriske temaene, og at det nå er inngått kontrakter med kunstnere om utførelsen.

Alt i alt håper og tror jeg at det nye hovedflyplassanlegget vil vise seg å gi et solid inntrykk av høy estetisk og kunstnerisk kvalitet, slik intensjonen var med det nevnte stortingsvedtaket.

Eva R Finstad (H): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg mener å vite at det var nåværende samferdselsminister som var opptatt av å få inn dette da man vedtok utbygging av Gardermoen som hovedflyplass for Oslo. Jeg regner derfor med at statsråden også er opptatt av å få gjennomført planen. Men det har tydelig vært trinn på veien her. Det har vært nødvendig for samferdselskomiteen å vise til kravet om integrert utsmykking og be om at det skulle bli fulgt opp.

Nå forstår jeg statsråden dit hen at denne integrerte planen vil bli fulgt opp. Og mitt spørsmål er: Kan jeg forstå det slik at man vil få den utsmykkingen som er satt opp i den integrerte planen - en markør sør for Jessheim, utsmykkingen i hovedveien der man krysser østre rullebane, « Land-art »-prosjekt osv. - slik at man ikke får utsmykking bare i selve ekspedisjonsbygget, men også utenfor, det som tilhørte hele planen.

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg kan bekrefte at jeg som medlem av det forrige stortingets samferdselskomite var opptatt av dette spørsmålet i forbindelse med behandlingen av hovedflyplassaken. Som jeg sa i mitt første svar, har det vært utarbeidet integrert plan på ulike nivåer - la oss si i hvert fall på to. Den siste planen, som nå faktisk er under gjennomføring, ble altså sendt til komiteen i forbindelse med budsjettbehandlingen for 1996. Den planen gjelder integrerte tiltak i forbindelse med jernbanestasjonen og selve bygget, og altså ikke de andre tiltakene utenfor, som representanten nå nevnte.

Eva R Finstad (H): Jeg takker igjen for svaret. Den integrerte planen omfatter jo hele saken - ekspedisjonsbygget pluss det som var utenfor. Hvis ikke det blir gjennomført, blir jo ikke planen gjennomført. Det ville jeg synes var veldig synd, for jeg tror helt sikkert vi er enige om at utsmykkingen av hovedflyplassen er viktig, slik at man som tilreisende kan møte norsk kunst og norsk kultur, og få et bilde av det når man kommer til Norge eller reiser fra Norge.

Men jeg har et spørsmål. I tillegg til de midlene som er satt opp, som statsråden nevner, har da - slik jeg forstår det - Gardermobanen AS også satt av 15 mill. kr, og de har satt av en del til utsmykking av selve stasjonsbygget på Gardermoen og en del til Oslo S og Lillestrøm. Men det ligger fremdeles midler der - det er ca 8 mill. kr. Kan noen av disse midlene - og kan eventuelt også Vegvesenet - være med på å utsmykke atkomstsonene og de delene som jeg har nevnt, som egentlig var med i den integrerte planen?

Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg har ikke studert alle enkeltelementene i den mest ambisjonsrike planen og heller ikke i den siste planen som ble sendt til Stortingets samferdselskomité i forbindelse med budsjettarbeidet for 1996. Jeg vil bare holde fast ved det jeg har sagt i de to foregående svarene - at det er den siste planen, og innholdet i den, som nå blir gjennomført.