Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 1997

Dato: 12.03.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Valgerd Svarstad Haugland (KrF): Eg tillèt meg å stilla fylgjande spørsmål til samferdselsministeren:

Det hersker betydelig usikkerhet hos lokalbefolkningen i Akershus med hensyn til hvordan det blir tilrettelagt for at Gardermobanen kan benyttes av de mange tusen arbeidsreisende til den nye hovedflyplassen.

Hva kan statsråden gjøre for å sikre samordning mellom Gardermobanen og det kollektive transportnett og til en pris som er attraktiv for lokale reiser daglig?

Statsråd Sissel Rønbeck: Når Gardermobanen åpner den 4. oktober 1998, vil NSBs tog og flytogene til sammen gi et meget godt kollektivt transporttilbud for befolkningen i Oslo og Akershus. Det gjelder både for flypassasjerer, ansatte på flyplassen og øvrige regionale og lokale arbeidsreisende. På strekningen fra Asker via flyplassen til Eidsvoll vil det bli en mangedobling av antall sitteplasser i rushtiden, og reisetiden vil bli vesentlig kortere enn i dag. Parkeringstilbudet ved stasjonene bygges også ut og vil bli mye bedre enn i dag.

NSB, i samarbeid med NSB Gardermobanen AS, arbeider nå med detaljerte ruteplaner for strekningen fra Asker til Eidsvoll. Jeg forutsetter at dette arbeidet skjer i dialog med Stor-Oslo Lokaltrafikk a.s for å sikre samordning med det øvrige kollektivtilbudet i Akershus.

NSB vil i løpet av første halvdel av april legge fram forslag til ruteopplegg for lokaltog og intercitytog. Samtidig vil det bli utarbeidet forslag til priser på månedsbilletter for lokaltog. Sammen med Stor-Oslo Lokaltrafikk AS og Oslo Sporveier AS vil NSB forsøke å innarbeide disse prisene i det takstsamarbeidet som er etablert.

I tillegg til NSBs lokaltog og intercitytog vil NSB Gardermobanen AS kjøre seks flytog i timen til og fra flyplassen.

Flytogene skal i første rekke transportere flypassasjerer, og billettprisene vil bli fastlagt i henhold til Stortingets forutsetninger om nedbetaling av de lånene NSB Gardermobanen AS har tatt opp for å finansiere utbygging av den nye Gardermobanen og kjøp av flytogene. Prisene på flytoget vil derfor ligge noe høyere enn gjeldende NSB-priser for kollektivreiser. Disse er som kjent basert på offentlig tilskudd og ingen betaling for bruk av kjøreveien.

Styret i NSB Gardermobanen AS har tidligere meddelt at prisene på flytoget vil bli fastlagt våren 1998. Samferdselsdepartementet vil nå be om at arbeidet med å fastsette prisnivået blir forsert. Dette med sikte på klargjøring i løpet av våren.

Valgerd Svarstad Haugland (KrF): Eg takkar statsråden for svaret. Og før eg gløymer det: Betyr det at ein ønskjer å fastsetta prisane i løpet av denne våren og ikkje våren 1998, slik planane var før?

Eg er litt bekymra for Gardermobanen og økonomien i det heile. Ein kan vel konstatera at dei teknisk-økonomiske vurderingane som låg til grunn for vedtaket om Gardermobanen, ikkje var gode nok, og at det blir store overskridingar. Det har òg vore fastsett bl.a. av Advokatfirmaet Hjort at Gardermobanen må bera overskridingane sjølv, og då blir sannsynlegvis prisane deretter. Vil statsråden gripa inn slik at eventuelt månadsbillettane for dei arbeidsreisande kan verta subsidierte slik som dei andre månadskorta, slik at dette blir eit godt tilbod òg til dei som arbeider på Gardermoen og dei andre arbeidstakarane som kjem tilå bruka dette toget dagleg, som dermed får ein betre situasjon når det gjeld transport til og frå arbeidet sitt?

Statsråd Sissel Rønbeck: La meg gjenta at Samferdselsdepartementet vil be om at prisnivået for flytogene bør bli fastlagt i løpet av denne våren. Jeg har ikke noe grunnlag for å gå bort fra det som var forutsetningen fra Stortingets side i forbindelse med bygging av Gardermobanen, nemlig at den skal være selvfinansierende. Derimot vil det være muligheter for rabatt på flytogene. Det får Gardermobanen AS selv i første omgang nå se på. Men la meg presisere: Tilbudene fra NSB BA på lokaltogsiden og intercitysiden kommer til å bli mye bedre enn nå, og jeg antar at disse togene vil være de mest aktuelle for de fleste arbeidsreisende.

Eva Lian hadde her overtatt presidentplassen.