Stortinget - Møte onsdag den 19. mars 1997

Dato: 19.03.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 4

Ola T Lånke (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren, som da blir besvart av miljøvernminister Thorbjørn Berntsen:

Nye ulykker har avdekket at dykkerberedskapen her i landet fortsatt er svært mangelfull. En innskjerping av Arbeidstilsynets regelverk har ført til at det i dag er altfor få redningsdykkere med godkjent sertifikat. Kommunal- og arbeidsminister Gunnar Berge meddelte i spørretimen for et år siden at arbeidet med en utdanningsplan for redningsdykkere ville få høy prioritet.

Hvor står denne saken?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: All dykking som skjer i en arbeidssituasjon, er svært risikofylt, og særlig redningsdykking hvor dykkingen skjer i en utrykningssituasjon. Det er derfor nødvendig å stille krav om at arbeidstakerne har gått gjennom en forsvarlig sikkerhetsopplæring, og at dykkingen skjer på en trygg måte.

Jeg kan informere representanten Lånke om at de særskilte reglene han viser til, ikke gjelder for redningsdykkere. Arbeidstilsynet har truffet vedtak om dette i forbindelse med en konkret klagesak i fjor vår, da det var uklart om redningsdykkere var omfattet av forskriften. De brannvesen som ønsker det, kan derfor ha redningsdykkerberedskap selv om arbeidstakerne ikke har slik opplæring dykkerforskriften stiller krav om. Men selvsagt gjelder arbeidsmiljølovens generelle krav til at arbeidet skal utføres på en forsvarlig måte.

Av hensyn til tryggheten for arbeidstakerne er det nødvendig med mer konkrete krav til opplæring enn de generelle reglene som følger av arbeidsmiljøloven. Hensynet til å ha en god beredskapsordning må aldri gå ut over sikkerheten til arbeidstakerne.

Arbeidstilsynet vil i forbindelse med endringen av forskriften se til at opplæringen blir tilpasset de behovene som redningsdykkerne har, men uten at dette går ut over sikkerheten til arbeidstakerne. Jeg har håp om at endringene kan skje i løpet av 1997.

Ola T Lånke (KrF): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er som kjent et år siden daværende kommunal- og arbeidsminister svarte på et tilsvarende spørsmål, og siden har intet skjedd. Det ble lovet at arbeidet med disse opplæringsplanene skulle gis høy prioritet. En kan vel ikke si at det har hatt høy prioritet når det har tatt et år. Nå sier statsråden at en håper at en skal få orden på dette i løpet av 1997. En må si at det ikke går fort. Igjen har det altså skjedd alvorlige ulykker, hvorav også en dødsulykke, som kunne ha vært unngått dersom dykkerberedskapen hadde vært i orden.

Det er jo slik i dag at dersom det skjer et ulykkestilfelle, må man kaste seg på telefonen og håpe på flaks - at det finnes en godkjent redningsdykker som svarer, og som kan nå fram på kort tid. Så tilfeldig er situasjonen. Jeg har lyst til å spørre: Mener statsråden at det er forsvarlig å ha slike forhold i dagens Norge?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg vil nødig involvere meg i noen ytterligere diskusjon om dette.

Nå gav representanten Ola T Lånke en versjon av hva som er situasjonen, og hvis situasjonen virkelig er slik som han beskriver den, syns jeg ikke det er tilfredsstillende. Det kan jo tenkes at det er noen bakenforliggende forklaringer som jeg ikke har her nå, og som kan moderere den fremstillingen som hr. Lånke gir her og nå, og da syns jeg i tilfelle det er rimelig at den fremstillingen får en sjanse til å komme fram, slik at man kan foreta en balansert vurdering av hva som er situasjonen. Det vi vel alle ønsker, er at situasjonen når det gjelder dykking og dykkerberedskapen, skal bli best mulig, slik at en kan forebygge alle uheldige situasjoner av den type som hr Lånke nå beskriver.

Ola T Lånke (KrF): Jeg takker igjen statsråden for svaret, også fordi han har en viss forståelse for at situasjonen kan være slik jeg beskriver den. Det er i hvert fall slik det oppleves avpublikum og av dem som er med i slike redningsoperasjoner. Det kan kanskje være litt vanskelig for menigmann å få tak på de bakenforliggende årsakene akkurat her. Men det har vært antydet at stivbent regelverk, byråkratisk sommel, kompetansestrid og interessemotsetninger kan være årsaken til at denne saken ikke har fått noen løsning. Det er også påstått at forskriftene er laget for å sikre dykkeren og arbeidsgiveren og ikke tar hensyn til publikum.

Da må jeg, selv om jeg har forståelse for at en statsråd som representerer en annen, ikke kan svare inngående på dette, i hvert fall be om at statsråden tar dette med seg videre til vedkommende statsråd og spør om ikke det nå er på tide at det blir skåret igjennom, slik at vi får dykkerberedskapen på plass øyeblikkelig, for det står om liv.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg ser at referentene skriver så blyanten spruter, så alt det som har blitt sagt her, skal bli brakt videre til rette vedkommende.