Stortinget - Møte onsdag den 9. april 1997

Dato: 09.04.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 3

Morten Lund (Sp): Jeg vil få stille følgende spørsmål til besvarelse av kommunal- og arbeidsministeren:

EU-kommisjonens innstilling om å innføre straffetoll på norsk lakseeksport bygger på at bl.a. dagens ordninger med tilskudd, lån og lånegarantier fra Statens nærings- og distriktsutviklingsfond er å regne som ulovlige subsidier.

Kan næringslivet føle seg trygg på at de ikke utsetter seg for strafferisiko ved å ta imot slik støtte som Stortinget har godkjent?

Statsråd Kjell Opseth: Næringslivet kan føle seg trygg. Næringer som er fullt ut innlemmet i EØS-avtalen er beskyttet av EØS-avtalens forbud mot å anvende antidumping og subsidietiltak. Dette gjelder alle næringer utenom fisk og landbruk. Fordi fiskerinæringen ikke fullt ut er en del av EØS-avtalen, gir ikke EØS-avtalen full beskyttelse mot bruk av antidumping- og subsidietiltak for denne næringen.

For øvrig er det viktig å være oppmerksom på at EU-kommisjonen i sitt dokument presiserer at ordningene ikke er ulovlige, men hevder at støtte under ordningene er utjevningsberettiget dersom skade kan påvises.

Selv om EØS-avtalen ikke forbyr bruk av antidumping- og subsidietiltak overfor fiskerisektoren, inneholder avtalen særlige regler som skal følges i forhold til en EØS-part forut for mulig bruk av slike tiltak overfor fiskerinæringen. Disse reglene er nedfelt i en egen protokoll og i felleserklæringen til avtalen.

Morten Lund (Sp): EØS-avtalen burde gi trygghet, men den gjør ikke det, og det er så vidt jeg kjenner til, ikke påvist skader i Skottland og Irland av den norske lakseeksporten.

EU opptrer i denne saken uberegnelig og fiendtlig, og det er uholdbart for det norske næringslivet å ha denne utryggheten. Våre støtteordninger er i detalj tilpasset EUs konkurranseregelverk, og vi har sagt til vårt næringsliv at det er godkjente og trygge ordninger.

Hvis det fastsettes en straffetoll begrunnet med ulovlige subsidier, slik det står, har EU underkjent EFTA-landenes kontrollorgan ESA, og de har også underkjent sin egen godkjenning av disse ordningene. Kommisjonen har da lagt føringer for helt andre fortolkninger av konkurransereglene enn det vi har lagt til grunn, og det er fortolkninger som i neste omgang kan ramme andre næringer.

Statsråden har nylig lagt fram en melding om distrikts- og regionalpolitikken, der videreføring av dagens støtteordninger skal bidra til tryggere og bedre vilkår for bedriftene våre. Og jeg vil spørre: Hvis det nå ender med en straffetoll begrunnet med ulovlige subsidier i løpet av denne måneden, vil da statsråden trekke tilbake denne meldingen, der han i grunnen har garantert at ordningene er trygge og gode nok?

Statsråd Kjell Opseth: Eg trur representanten Morten Lund og resten av Stortinget er best tent med at vi tar ting i tur og orden. Vi reknar framleis med at vi skal unngå å få straffetoll for oppdrettsnæringa, og inntil noko anna er bevist, vil eg halde meg til det som ein realitet. Om det så skulle bli straffetoll, får vi diskutere kva vi gjer då, men pr. i dag held eg meg til at vi tek som utgangspunkt at det ikkje blir nokon straffetoll.

Presidenten: Vi går så til spørsmål 11.