Stortinget - Møte onsdag den 14. mai 1997

Dato: 14.05.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 17

Grethe G Fossum (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til planleggings- og samordningsministeren:

Statens Pensjonskasse har i den senere tid hatt stort arbeidspress, og enkelte pensjonister har av den grunn fått pensjonene for sent utbetalt. Dette kan i verste fall medføre at pensjonister må søke sosialkontoret for å få penger til livsopphold.

Kan statsråden tenke seg mulige løsninger for at slike situasjoner unngås i framtida?

Statsråd Bendik Rugaas: Rent innledningsvis vil jeg peke på at det selvsagt ikke er holdbart at statspensjonister blir henvist til sosialkontoret for å få midler til livsopphold som følge av at Statens Pensjonskasse ikke klarer å beregne pensjonene til rett tid.

Årsakene til for sen utbetaling av pensjoner er mange og forskjellige. En vesentlig del ligger, som representanten Fossum ganske riktig hevder, i sterkt arbeidspress på saksbehandlere og ledere i Pensjonskassen. Staten har i de senere år skutt inn betydelige midler til prosjekter i Pensjonskassen som i fremtiden bl.a. vil kunne avhjelpe problemet med for sent utbetalte pensjoner. Effekten av dette vil vi imidlertid ikke kunne se før prosjektene er ferdige og satt i verk.

Statens Pensjonskasse beregner og samordner pensjonene etter først å ha innhentet nødvendige opplysninger fra arbeidstaker, arbeidsgiver og fra Rikstrygdeverket. Normalt foretas slike beregninger maskinelt. Etter at pensjonen er beregnet og revidert, sendes en utbetalingsanmodning til trygdekontoret. Før pensjonen så kommer til utbetaling til pensjonisten, kan det ta fra en til en og en halv måned.

Noe av årsaken kan altså ligge hos den enkelte arbeidstaker eller dennes arbeidsgiver. Det hender at søknad om pensjon og nødvendige opplysninger for beregning av pensjon sendes så nær opp til pensjoneringstidspunktet at det nærmest blir umulig for Pensjonskassen å beregne og sende til utbetaling den pensjon vedkommende har krav på, til rett tid. Sammen med Pensjonskassen vil departementet prøve ut ulike tiltak for å bedre informasjons- og saksbehandlingsrutinene.

Det er allerede etablert en akontoordning med trygdeetaten. Denne er ment som en førstehjelp til pensjonister som får for sent utbetalt pensjon. Dette forskuddssystemet kan nyttes i hastesaker der pensjonen ennå ikke er kommet inn i utbetalingssystemet. Ordningen medfører at det foretas en manuell pensjonsberegning og samordning som danner utgangspunktet for en eventuell forskuddsbetaling. Deretter anvises et nærmere angitt beløp til utbetaling ved telefaks til trygdekontoret. Ordningen er ment som en nødløsning i spesielle tilfeller og medfører ekstraarbeid både for Pensjonskassen og trygdekontoret.

Jeg har allerede avholdt et møte med Pensjonskassen om dette der saken ble vurdert. En løsning på denne saken vil naturlig nok være avhengig av et samarbeid og en samordning med Rikstrygdeverket. Vi vil nå ta initiativ overfor Rikstrygdeverket sammen med Pensjonskassen for å finne fram til en forskuddsordning som så tidlig som mulig og i større grad enn i dag sikrer arbeidstakeren et akontobeløp som svarer om lag til den pensjonen vedkommende har krav på, og som ikke medfører nye og forsinkende saksbehandlingsrutiner.

Grethe G Fossum (A): Jeg takker for det positive svaret. Dette er en sak som ikke angår så mange pensjonister, men de det gjelder, er svært opptatt av å få sine rettmessige penger til riktig tidspunkt. Årsakene til at de ikke får pengene, kan være mange, men det er mange av oss som ser fram til at Statens Pensjonskasse skal komme inn i et system som gjør at de kan utbetale pengene i tide.

Når statsråden her sier at man legger opp til en førstehjelpsstasjon for utbetaling til pensjonister, er jeg veldig glad for en slik løsning. Jeg vil takke statsråden for en rask reaksjon og for en handlekraftig løsning på det problemet som en del pensjonister synes har vært vanskelig.