Stortinget - Møte onsdag den 29. oktober 1997

Dato: 29.10.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Jørn L Stang (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsminister Odd Einar Dørum:

Det fraktes i år 13,2 mill. tonn gods til og fra Østfold fylke. I fylket finnes det ikke firefelts motorvegtrasé, og faren for møteulykker på dagens tofelts motorveg vil stige dramatisk. I Europa bygges det helst firefelts motorveg når trafikken er på mer enn 8.000 biler i døgnet. På E6 er det allerede rundt 16.000 biler i døgnet. Bedriftene og næringslivet skriker etter en radikal bedring av vegnettet samt at trafikksikkerheten styrkes.

Vil samferdselsministeren bidra til å rette på forholdene?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg er enig i representanten Stang sin vurdering om at stamvegene i Østfold bør bedres både ut fra trafikksikkerhetshensyn og fremkommelighetshensyn.

For stamvegnettet E6 Svinesund - Oslo er trafikkvolumet i nordre del av Østfold opp mot kapasitetsgrensen for tofelts motorveg. Det langsiktige målet er firefelts motorveg i de nordlige deler av Østfold og tofelts motorveg videre til Svinesund. Strekningen Lekevoll - Åsgård nord for Sarpsborg bygges nå ut. Med bakgrunn i budsjettsituasjonen kan imidlertid utbygging av parsellen E6 Akershus grense - Patterød, Moss, til fire felt først gjennomføres etter år 2001.

Når det gjelder stamvegrute E18 Ørje - Oslo, er vegen i Østfold for smal, og det er for mye randbebyggelse og høy ulykkesfrekvens. For strekningen gjennom Østfold er målet tofelts motorveg. Strekningen Ørje - Melleby bygges nå ut til riksvegstandard med en vegbredde på 10 meter. På bakgrunn av rutens viktighet er E18 prioritert nest etter E6.

Utbyggingen av E6 og E18 i Østfold vil gi en vesentlig bedring av trafikksituasjonen på rutene.

Jørn L Stang (Frp): Jeg noterte meg en viss positiv holdning i statsrådens svar, men jeg kan ikke si meg helt fornøyd med svaret, for det ble ikke gitt noen lovnader utover 2001. Når vi vet at denne traseen er veldig viktig for å styrke norsk næringslivs viktigste transportkorridor til markedene i Europa, synes jeg det var en laber holdning fra statsråden. Jeg synes ikke han gav klare nok svar eller lovnader til næringslivet.

Konkurranseevnen betinger god leveransedyktighet. Når det gjelder utbygging av moderne infrastruktur for god transport og samferdsel, ligger vi etter i forhold til de land som utgjør våre viktigste markeder. I tillegg har den danske og den svenske regjeringen gått inn for det nordiske triangel. Hva kommer det av at statsråden og Regjeringen ikke ønsker å følge opp intensjonene fra disse to landene?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg antar at replikanten har en viss forståelse for at en ny regjering etter en og en halv uke og under arbeidet med en tilleggsproposisjon ikke ytrer seg presist om ting som er av budsjettmessig karakter, og heller ikke presist om dokumenter man har til vurdering og som man har overtatt fra tidligere regjeringer. De signaler jeg har gitt i dette innlegget, er de jeg står ved nå - og så får vi se hva framtiden vil bringe.

Jørn L Stang (Frp): Den planperioden jeg sikter til, er en periode som er innenfor Regjeringens regjeringstid. Jeg vil henvise til erklæringen fra Regjeringen hvor man vektlegger samferdsel, der man sier ganske klart og tydelig:

Norge skal være et foregangsland når det gjelder trafikksikkerhet.

Blir disse lovnadene etterfulgt i tilstrekkelig grad?

Statsråd Odd Einar Dørum: Sitatet fra grunnlaget for regjeringen Bondevik var utmerket. Jeg mener at jeg ved de tiltakene jeg nevnte, nettopp har gjort rede for at det vil bli iverksatt tiltak som bedrer trafikksikkerheten. Når det gjelder andre forhold i saken, får jeg bare nøye meg med å si det jeg har sagt tidligere, at det får avvente framtidige budsjettbehandlinger.