Stortinget - Møte onsdag den 29. oktober 1997

Dato: 29.10.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Gunnar Breimo (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

Det lille lokalsamfunnet Bleikvasslia i Hemnes kommune i Nordland ble i høst hardt rammet da Bleikvassli Gruber ble fylt med vann.

På hvilken måte vil myndighetene bidra til at gruvene kan komme i drift igjen så snart som mulig?

Statsråd Lars Sponheim: Bleikvassli Gruber er nå fylt med vann, og det er svært tragisk for lokalsamfunnet Bleikvasslia. I et møte som den tidligere nærings- og handelsministeren hadde med representanter fra Bleikvassli Gruber, var man enig om at jobb nr. 1 nå er å klarlegge mulighetene for videre drift i gruven. På dette møtet deltok også representanter fra SND, Nordland fylkeskommune, fylkesmannen i Nordland, Kommunal- og arbeidsdepartementet og LO.

Jeg er enig i at den viktigste jobben nå er å klarlegge mulighetene for videre drift. Dette vil imidlertid ta tid. Det er en setning i gruven under nåværende demning, og Bleikvatnet vil måtte tappes ned. Nedtappingen vil ta ca 2 måneder og først da vil en kunne sjekke demning og setninger samt muligheten for å tette. Dersom det er muligheter for å tette, vil det gå med tid til tetning samt ytterligere to til tre måneder for å tømme gruven for vann. Mulighetene for å gjenoppta produksjonen i nåværende gruvesystem, vil etter de opplysninger som kom fram på møtet, tidligst kunne skje senhøstes 1998.

Det er etablert kontakt mellom bedriften, SND-apparatet, Nordland fylkeskommune og NGU for å drøfte hvordan det videre arbeidet med å klarlegge grunnlaget for videre drift kan skje. Samtidig som en undersøker grunnlaget for videre drift i eksisterende gruvesystem, vil en måtte søke å klarlegge mulige reserver og alternative forekomster av malm som kan være drivverdige for å danne grunnlaget for eventuell annen gruvedrift i området.

Både SND, fylkeskommunen og NGU er positive til å medvirke til å klarlegge mulighetene for videre drift. Nærings- og handelsdepartementet vil følge den videre utvikling ved kontakt med bedrift og institusjonene.

Gunnar Breimo (A): Det var godt å høre at tidligere statsråd Grete Knudsens garantier om hjelp fra storsamfunnet står ved lag, og at regjeringsskiftet ikke har hatt noen negativ betydning. Slik som saken står, hadde jeg ikke ventet det helt konkrete svaret fra statsråden, for det er svært mye som ikke er klarlagt ennå. Det bør ikke være vanskelig å forstå at det som skjedde, var en sjokkartet opplevelse både for de ansatte og for bygdesamfunnet Bleikvasslia.

Det rådde stor optimisme i bygda etter at prisene steg. Det forelå også investeringsplaner, og det var nylig gjort nye funn av forekomster av malm da vannet begynte å trenge inn.

Jeg håper vi nå kan få til et samarbeid mellom alle relevante instanser. Ingen må få lov til å si at det ikke er mitt bord, enten vi snakker om Statkraft, SND, NGU eller for den saks skyld Næringsdepartementet. Her må alle bidra. Staten må også være villig til å gå inn med penger og ekspertise.

Noe av det viktigste som kan gjøres, er å intensivere letingen etter nye råstofforekomster i bygda. Jeg er glad for at næringsministeren signaliserte at det vil bli fulgt opp.

Statsråd Lars Sponheim: Jeg kan bekrefte at representanten og statsråden har samme syn på dette. Jeg skulle i denne sammenheng gjerne ha ønsket å kunne være enda mer konkret, men det tekniske og forholdene ellers er slik at det ikke er mulig. Jeg prøvde å være så konkret som det er mulig å være, og jeg skal love at det som kan gjøres fra departementets side for at dette skal gå så bra som det kan gå, skal statsråden bidra til.

Gunnar Breimo (A): I alle bedrifter fins det en del fagkompetanse som det er veldig viktig at man klarer å ta vare på når ting som dette skjer. Vi ser ofte at nettopp denne kompetansen er blant de første til å forlate en bedrift og stedet når forholdene blir som de er blitt her. Jeg har lyst til å spørre statsråden om han har gjort seg noen tanker om på hvilken måte myndighetene kan bidra slik at man hindrer at disse folkene flytter? Jeg tenker da på midlertidig entreprenørvirksomhet i området. Det er jo slik at hvis folk først har flyttet, er det veldig vanskelig å få dem tilbake igjen når muligheten for ny drift er til stede.

Statsråd Lars Sponheim: Jeg vil tro, med den begrensede kjennskap jeg har til de lokale forholdene, at det spørsmålet som representanten her reiser, er et av de kritiske. Det vil ta tid før disse 70-80 ansatte kan gå inn i gruvene igjen og gjøre det de helst vil gjøre. I mellomtiden er det en kritisk situasjon med hensyn til hvordan bedriften skal kunne klare å holde sammen og ta vare på et godt arbeidsmiljø, kompetanse, maskiner osv, som er helt avgjørende for dette lille lokalsamfunnet.

På bakgrunn av dette betydelige engasjementet og interesse fra offentlige myndigheter for at dette skal gå bra - og jeg vet at bedriften, i tillegg til å drive gruvevirksomhet, også har erfaring med og kan ta på seg entreprenøroppdrag - regner jeg med at det blir merket av lokale og fylkeskommunale myndigheter at dette er en bedrift som i mellomtiden bør kunne skaffe seg annet arbeid nettopp for å ta vare på disse hensynene. Er det nødvendig å sende sterkere signaler om dette enn det som nå blir gjort fra Stortingets talerstol, kan det også bli aktuelt å vurdere.