Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato: 17.12.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 15

Olaf Gjedrem (KrF):

Vil statsråden ta initiativ til at det i plan- og bygningsloven blir innført krav om å vurdere alternative energikilder ved behandling av reguleringsplaner?

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg vil takke representanten Olaf Gjedrem for et godt og viktig spørsmål. Dette handler om hvordan vi fysisk skal utforme samfunnet i en bærekraftig retning. Jeg arbeider nå med å sette ned et nytt planlovutvalg som skal gjennomgå planbestemmelsene i plan- og bygningsloven, med sikte på forbedringer. Dette er en oppfølging av St.meld.nr.29 (1996-1997) , Regional planlegging og arealpolitikk. I mandatet for utvalget vil de hensyn som representanten tar opp, bli ivaretatt. Jeg vil komme tilbake med forslag til konkrete løsninger når utvalgets arbeid foreligger.

Olaf Gjedrem (KrF): Eg takkar ministeren for eit positivt svar, og eg har håp om at den prosessen som er varsla, kan gje resultat. Eg føler at me nå er komne til ei tid då den offentlege og også den private sektoren er opptekne av alternativ energi, og at ein må bruka eit større spekter av energikjelder for å få dekt det behovet som Noreg truleg vil ha i framtida, bl.a varmepumper, metangass frå avfallsplassar og bioenergi - kort sagt eit konglomerat av energikjelder - og reservera dei meir høgverdige elverka til spesielle formål.

Eg ser fram til den prosessen og håpar at både private og kommunar vil nytta dette høvet til på nytt å sjå på energitilførsel med nye auge.