Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato: 17.12.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 16

Olaf Gjedrem (KrF): Eg vil stilla fylgjande spørsmål til planleggings- og administrasjonsministeren:

Vil statsråden ta initiativ til at det ved bygging av offentlege bygg vert lagt til rette for bruk av fjernvarme gjennom vannborne system?

Statsråd Eldbjørg Løwer: I håp om ikke å la forvirringen råde enda mer: Jeg er arbeids- og administrasjonsminister.

Til representantens spørsmål: I områder hvor det allerede er installert fjernvarme, kan alle utbyggere med hjemmel i plan- og bygningsloven pålegges tilknytning og derigjennom installasjon av vannbårne varmesystemer.

I områder hvor det i dag ikke finnes fjernvarmesystemer, er det imidlertid mer komplisert å skulle pålegge offentlige byggherrer å legge til rette for slik tilknytning en gang i framtiden. I så fall må det samme kravet etter mitt skjønn stilles overfor private utbyggere som leier ut lokaler til staten. Ellers vil en statlig virksomhet enkelt kunne omgå et eventuelt pålegg gjennom å leie seg inn hos private utleiere.

Jeg viser her til det statlige husleiesystem og St.prp.nr.63 (1990-1991) der prinsippet om at ethvert departement eller enhver statlig virksomhet står fritt til å oppta forhandlinger om leieforhold med enhver aktuell utleier, er fastslått. Dette gjelder så lenge man dekker den aktuelle leien innenfor sine eksisterende økonomiske rammer.

Når det gjelder Statsbygg, som sorterer under mitt ansvarsområde, er situasjonen den at man i den senere tid har installert vannbårne systemer i hele 90 % av de bygningsarealer som er oppført. Dette er langt over gjennomsnittet for yrkesbygg i Norge. Jeg ser derfor ikke behov for et særskilt initiativ overfor Statsbygg i denne sammenheng. De er på god vei!

For øvrige offentlige bygg er det altså plan- og bygningslovens bestemmelser som må gjøres gjeldende. Det vil da være den enkelte kommune som gjennom fastsetting av egne vedtekter stiller krav om tilknytning til fjernvarmesystemer der disse eksisterer. Slik vedtekt er for øvrig gyldig uten departementets stadfesting. Dette følger av plan- og bygningsloven § 66a.

Presidenten: Presidenten må bemerke at den gamle betegnelsen brukes fram til 1. januar 1998. Deretter blir det som statsråden nå nevnte.

Olaf Gjedrem (KrF): Eg takkar for svaret og konstaterer at Statsbygg har ein imponerande positiv praksis som dessverre ikkje er fylgd opp for resten av den offentlege byggmassen.

På bakgrunn av at elektrisk energi er ei høgverdig form for energi og bør reserverast til spesielle sektorar, vil eg i tilleggsspørsmålet høyra om statsråden vil vera innstilt på å vurdera om det er aktuelt å påleggja bruk av oppvarming basert på vann i alle nye bygg - i fyrste omgang offentlege, men kanskje på sikt òg private. Eg trur me har behov for eit slikt fleksibelt møte med framtida, då me vil ha bruk for nye energiformer. At bygg har ein slik fleksibilitet, ser eg på som ein vesentleg føresetnad for å kunna ta i bruk eit større spekter av energikjelder.

Statsråd Eldbjørg Løwer: Jeg er i tvil om i hvilken grad jeg kan instruere noen til å oppfylle det ønsket som representanten framsatte. Det er mulig at man via Kommunaldepartementet kan gi noen kraftige føringer på en slik utvikling. Det må jeg da overlate til kommunalministeren.

Når det gjelder det området hvor jeg har ansvar, nemlig Statsbygg, vil jeg håpe at Statsbyggs praktisering og framtidsrettede innretning på dette området kan være gode eksempler rundt omkring i Norges land når det gjelder å legge til rette for denne type vannbåren oppvarming, som gir mulighet for fleksible og alternative varmekilder.