Stortinget - Møte onsdag den 21. januar 1998

Dato: 21.01.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 23

Steinar Bastesen (TF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Den siste tids uro i distriktsbefolkningen, med avsløringer av ulovlig felling av fredede rovdyr, viser at det er total tillitskrise mellom naturforvaltningen og distriktsbefolkningen. At Direktoratet for naturforvaltning overprøver vedtak fattet av en lovlig oppnevnt nemnds anbefaling av fellingskvote for jerv utenfor kjerneområde i tråd med Stortingets vedtak, forsterker denne tillitskrisen.

Hva har miljøvernministeren tenkt å gjøre for å gjenopprette tilliten til naturforvaltningen?

Statsråd Guro Fjellanger: Stortinget foretok i juni i fjor en grundig gjennomgang av rovviltforvaltningen gjennom behandlingen av St.meld.nr.35 (1996-1997) . Stortinget sluttet seg da til en målsetting om å sikre levedyktige bestander av alle de fire store rovviltartene i Norge. Samtidig skal det sikres et aktivt jordbruk med muligheter til å utnytte beiteressursene i utmark til sau og rein. Stortinget legger til grunn at konfliktnivået i enkelte områder er for høyt, og at det bør utvikles tiltak og strategier som kan medvirke til å dempe konfliktene. Jeg er nå i gang med å følge opp Stortingets vedtak. Spesielt vil jeg nevne at det høsten 1997 ble etablert et nasjonalt rådgivende rovviltutvalg med representanter fra berørte parter. Likeledes er det etablert fylkesvise rådgivende utvalg i alle rovdyrfylker. Det er videre oppnevnt en jervenemnd for Sør-Norge, samt egen gaupenemnd i Hedmark og Nord-Trøndelag. Nemndene har bl.a myndighet til å fastsette fellingskvote og prioritere forebyggende tiltak.

I tråd med hva Stortinget har bedt om, vil jeg også legge stor vekt på at alle ledd i forvaltningen har en åpen kommunikasjon og dialog med dem som bor og har næringsinteresser i områder med rovvilt. Jeg vil i den forbindelse også nevne at jeg ser på muligheten for å gjennomføre forsøk der kommunalt nivå delegeres myndighet til å disponere rammebevilgninger til forebyggende tiltak samt myndighet til å effektuere betingede fellingstillatelser på bjørn.

Når det gjelder spørsmålet om jervenemndas vedtak om fellingskvote for jerv utenfor kjerneområdet i Sør-Norge, vil jeg presisere følgende: Det foreligger en klage til Direktoratet for naturforvaltning på et vedtak fattet av jervenemnda om fellingskvote på 13 dyr vinteren 1998. Direktoratet har foreløpig kun behandlet spørsmålet om klagen skal gis oppsettende virkning. Direktoratet har tatt klagen delvis til følge på dette punkt. Dette innebærer at den delen av jervenemndas vedtak som overstiger seks jerv, ikke kan iverksettes før klagen er endelig behandlet. Direktoratet legger opp til at det raskt kan fattes et endelig vedtak i klagesaken. Jeg legger stor vekt på at klagesaker behandles korrekt, og at ulike syn og argumenter blir vurdert, slik at også klagers interesser blir ivaretatt. Jeg mener direktoratet så langt har behandlet saken på en ryddig måte, og den bør ikke gi grunnlag for svekket tillit til sentrale viltmyndigheter.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg har et lite tillegg. Flere forskningsrapporter har tatt for seg dagens naturforvaltning, og det viser seg at det verken på fylkesplan eller for øvrig i forvaltningen tas hensyn til samfunn, bedrifter og næringsliv når forvaltningsvedtak blir tilrådd. Det er laget fire rapporter, to i NIBR - den siste i 1997 - en ved Institutt for samfunnsvitenskap i Tromsø og en ved Nordlandsforskning. Det ble stilt spørsmål til 1.200 naturforvaltere på landsbasis, og spørsmålet var: I hvilken grad tar du hensyn til bedrifter og næringsliv i ditt arbeid med naturforvaltning? 30 % svarte at de aldri tar hensyn, 40 % svarte at de i liten grad tar hensyn, 30 % svarte at de i noen grad tar hensyn, og ingen tok hensyn i stor grad.

Er dette tilfredsstillende forvaltning? Mangler det ikke noe i naturforvaltningen når man kan holde på på en slik måte?

Statsråd Guro Fjellanger: Som representanten Bastesen er kjent med, var hensyn til lokale forhold og lokalbefolkningen et viktig poeng da Stortinget behandlet rovviltmeldingen. På bakgrunn av denne meldingen er det nå, som jeg har nevnt, satt i verk forsøk med bl.a rovviltnemnder som skal gi råd, og jeg har også sagt at jeg åpner for at man på kommunalt nivå kan ha forsøk med mer sentralisering av deler av forvaltningen. Jeg mener at dette viser at vi tar lokalbefolkningen og de ulike interessene på alvor.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret, og jeg skal love en ting, at utviklingen i denne saken blir fulgt nøye, for sånn som utviklingen har vært utover de siste årene, er det skapt en dyp tillitskrise mellom forvaltning og lokalbefolkning. Så jeg skal, som jeg sa, love en ting: Dette blir ikke sluppet lettvint.