Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 1998

Dato: 11.02.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 18

Vidar Bjørnstad (A): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

Oslo kretsfengsel er av Brannvesenet ilagt tvangsmulkt fra 1. februar 1998 for manglende brannsikring. Brannvesenet betegner situasjonen som kritisk. Samtidig er behovet for ekstraordinært vedlikehold av nedslitte bygninger dokumentert over lang tid, og Stortinget har bevilget midler til dette arbeidet.

Hva vil justisministeren gjøre for å bedre forholdene ved Oslo kretsfengsel?

Statsråd Aud-Inger Aure: Oslo kretsfengsel består av en gammel bygningsmasse og har gjennomgått store oppussingsarbeider gjennom de siste årene, både med ordinære vedlikeholds- og investeringsmidler for kriminalomsorgen og med midler bevilget særskilt fra Stortinget. Det er imidlertid fortsatt behov for ekstraordinært vedlikehold, og Stortinget bevilget i revidert nasjonalbudsjett for 1997 20 mill. kr til ytterligere rehabilitering.

Prosjekteringen for bruk av disse midlene var godt i gang da Brannvesenet mente oppfølgingen av brannpåleggene var for dårlig og ila fengslet tvangsmulkt. Planene er nå under revidering for å møte de krav Brannvesenet har satt, og flere tiltak er allerede satt i verk, eksempelvis dokumentasjon og utbedring av brannalarmanlegget, bestilling av branndokumentasjon og oppgradering av slukkeutstyr. Noe arbeid med branntetting er også påbegynt. Ytterligere tiltak vil bli satt i verk fortløpende, og fremdriften i denne saken har høy prioritet.

Jeg vil understreke at departementet tar saken om brannvern alvorlig, og vi følger fremdriften av tiltakene fortløpende for å heve den bygningsmessige brannsikkerheten ved Oslo kretsfengsel så raskt det lar seg gjøre. Oppfølgingsarbeidet lokalt skjer i et nært samarbeid med Statsbygg og med fortløpende rapportering til departementet.

Samtidig vil jeg også vise til at fengselsvesenet de senere år har arbeidet med å heve standarden på organiseringen av brannberedskapen i fengslene. Fengselsstyret, med bistand fra Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern, har utarbeidet interne retningslinjer for brannvern i fengslene for å heve den organisatoriske kvaliteten på dette feltet. Dette er et viktig element i en totalinnsats for god brannberedskap i fengselsvesenet.

Vidar Bjørnstad (A): Oslo Brannvesen betrakter situasjonen ved Kretsfengslet som kritisk, og har ilagt Kretsfengslet tvangsmulkt. Jeg legger særlig vekt på fengslet som en spesiell institusjon når det gjelder behov for evakuering ved en eventuell brann. Det er antydet fra departementet at dette arbeidet vil ta ca ett år, og for meg synes det noe lang tid.

Justiskomiteen har ved selvsyn registrert manglende vedlikehold ved Kretsfengslet, og det er antydet at mangelen på oppfølging bl.a skyldes uklare ansvarsforhold mellom departement, kretsfengsel og - jeg vil legge til - utbyggingsansvarlig. Jeg forutsetter at statsråden rydder opp i ansvarsforholdene og får fortgang i brannsikringen og den nødvendig utbedring ved Oslo kretsfengsel. Og ved behov for ressurser regner jeg med at statsråden vet adressaten.

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg deler spørsmålsstillerens syn på at dette er en alvorlig sak, og at vi må gjøre dette arbeidet så fort som overhodet mulig.

Jeg vil også vise til at det har vært en del endringer i brannforskriftene de senere årene. Justisdepartementet har i dag en reklamasjonssak som kjøres gjennom Statsbygg når det gjelder et system som vi kjøpte, og som var oppgitt å være tilfredsstillende, noe det viste seg ikke å være. Da vi foretok ny kontroll av dette, viste det seg at det holdt ikke mål etter de nye forskriftene. Denne reklamasjonssaken og det som skjedde i den forbindelse, er en av årsakene til at man i dag har kommet ut som man har gjort. Men justisministeren kan bekrefte at hun følger dette nøye, og at hun vil foreta en avklaring i forhold til ansvarsforholdene og få en skikkelig planlegging av det som nå skal skje, slik at vi unngår at slike ting skjer i framtida.