Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 1998

Dato: 11.02.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 50

Ågot Valle (SV): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Hardanger Rock Companys planlagte pukkverk i Jondal kommune i Hardanger er et av de største prosjektene her til lands. Pukkverket er tenkt etablert i Hereiane, et urørt naturområde som kan ses i mils omkrets i Hardanger. Strandlinja er en av de minst bebygde i hele Hardanger. Et pukkverk vil være et varig sår i fjordlandskapet, og kan komme i konflikt med den foreslåtte Folgefonna nasjonalpark.

Vil statsråden tillate at det etableres et pukkverk i dette området?

Statsråd Guro Fjellanger: Kommunen vedtok kommunedelplan for Hereiane i Jondal kommune 29. januar 1998. Planen legger ut området til råstoffutvinning. Siktemålet er å etablere pukkverk.

Fylkeskommunen og berørte statlige fagmyndigheter har mulighet til å legge ned innsigelse dersom planen er i strid med nasjonale eller regionale retningslinjer eller interesser. I denne saken er det ikke lagt ned innsigelse. En egen godkjent kommunedelplan skal sendes Miljøverndepartementet til orientering når den er vedtatt. Departementet har da anledning til å foreta endringer i planen dersom vi finner at det foreligger nasjonale interesser. Kommunen må underrettes om dette senest tre måneder etter at vi har mottatt planen. Som et første skritt i denne saken vil vi be kommunen sende oss planen så snart som mulig. Etter å ha sett nærmere på planen, skal vi ta stilling til om vi skal meddele kommunen at vi vurderer å endre den.

En eventuell igangsettelse av et masseuttak vil heller ikke kunne skje før en konsekvensutredning og reguleringsplan for tiltaket er godkjent.

Jeg forutsetter at det ikke blir satt i verk prosjekter som kommer i konflikt med den foreslåtte Folgefonna nasjonalpark.

Ågot Valle (SV): Jeg takker for svaret, og jeg tolker ministeren sånn at hun på nytt vil se nøye på dette pukkverket. Kjernen er jo at Jondal kommune har gitt grønt lys for etablering av pukkverket uten at det er foretatt skikkelige konsekvensanalyser. Og det som jeg mener er meget kritikkverdig, er at fylkesmannen lar dette passere og endatil overkjører sin egen miljøvernavdeling, som faktisk ville foreslå at det skulle fremmes innsigelser mot kommunedelplanen. Det er også en av grunnene til at det ikke foreligger noen innsigelse fra regionalt hold.

Denne saken har veldig store prinsipielle sider, også av nasjonal karakter. Et pukkverk av den størrelsen som Hardanger Rock Company planlegger, vil skape et varig sår i et landskap av nasjonal betydning, og det vil også ha betydning for det biologiske mangfoldet. Det er ikke gjort skikkelige vurderinger av konsekvensene for friluftsliv og fiske eller reiseliv, og jeg vil anbefale miljøvernministeren å se veldig nøye på disse konsekvensene før det her blir tatt ett spadetak, eller gjort noen ting videre.

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg er kjent med at fylkesmannens miljøvernavdeling har tilrådd at det fremmes innsigelser mot planen, selv om fylkesmannen har valgt ikke å følge det opp. Jeg er også klar over at området er viktig ut fra friluftsinteresser og inngår i fylkesdelplanen for friluftslivet i Hordaland.

Jeg har lyst til å understreke at en eventuell igangsetting av et masseuttak heller ikke vil kunne skje før en konsekvensutredning og reguleringsplan for tiltaket er godkjent.

Som jeg sa i mitt forrige svar, forutsetter jeg at et sånt tiltak ikke kommer i strid med en planlagt nasjonalpark. Så jeg har ingen problemer med å følge oppfordringen fra representanten Valle om å se svært nøye på dette.

Presidenten: Sak nr. 1 på dagens kart er då ferdighandsama.