Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 1998

Dato: 11.02.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 20

Signe Øye (A): Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:

To samarbeidsprosjekter mellom sosial-, arbeids- og trygdekontoret i Halden for 35 vanskeligstilte ungdommer har fått beskjed fra A-etaten om å avvikle prosjektene i februar på grunn av reduserte midler til tiltak. På grunn av reduserte rammer for 1998 ser det ut til at A-etaten nå ønsker å prioritere de som er lettest å motivere for arbeid. Dette fører til at de som er tyngst, ikke får noe tilbud lenger.

Vil statsråden sørge for at disse 35 ungdommene får fullført sine påbegynte kvalifiseringskurs?

Statsråd Eldbjørg Løwer: I 1994 ble det etablert et tverrfaglig prosjekt mellom sosialkontor, trygdekontor og arbeidskontor i Halden. Jeg antar at spørsmålet fra stortingsrepresentant Signe Øye gjelder tiltakene « Utsikten » og « Ungdom og litteratur », som har vært en del av det tverrfaglige prosjektet.

Målgruppen for disse prosjektene har vært ungdom under 25 år, herunder personer som har mottatt bistand fra sosialkontoret. Innholdet i tiltakene har vært en kombinasjon av teori og praksis. Teorien har vært tilpasset den enkelte deltaker i form av fag fra videregående opplæring, motivasjon og yrkeskunnskap. Praksisen har foregått i kommunens regi eller i private bedrifter.

Arbeidsmarkedsetaten har bidratt med finansiering av « Utsikten » og « Ungdom og litteratur ». Tiltakene har vært organisert som arbeidsmarkedstiltaket « Praksisplass og arbeidstrening ». Dette innebærer bl.a at arbeidsmarkedsetaten har hatt ansvaret for uttak av deltakere til prosjektet.

Tiltakene ble opprettet i perioden 1994 - 1996, da vi hadde høyere ledighet sammenlignet med dagens situasjon. Mange av ungdommene som meldte seg ledig, hadde ikke fullført videregående opplæring, bl.a fordi de ikke hadde rett til videregående opplæring i henhold til Reform 94. For å sikre at ungdommene holdt kontakt med skole og arbeidsliv, har arbeidsmarkedsetaten gitt tilbud om arbeidsmarkedstiltak.

I dagens arbeidsmarked, med mange registrerte ledige stillinger også for ufaglært arbeidskraft, er det viktig å unngå at ledige låses inne på tiltak i stedet for å få tilbud om ordinær jobb. Arbeidskontoret i Halden har på denne bakgrunn satt i gang en vurdering av behovet for tilbud for ungdommene. Tilbudene vil bli utformet slik at vedkommende så raskt som mulig kommer i ordinært arbeid. For enkelte av de ledige i den aktuelle ungdomsgruppen vil det fortsatt kunne være aktuelt med deltaking i samarbeidstiltakene mellom kommunen og arbeidsmarkedsetaten. Samarbeidet mellom arbeidskontor og kommune vil således videreføres ut fra hva som er mest hensiktsmessig i det enkelte tilfelle.

Signe Øye (A): Jeg takker statsråden for svaret, som for så vidt var positivt, og jeg er enig med ministeren i at vi ikke skal låse ledige inne i tiltak i stedet for å gi tilbud om ordinær jobb.

Men nå viser undersøkelser at de som er ledige i dag, trenger mer enn et raskt jobbsøkerkurs, og mange av disse ungdommene motiveres nå til å starte på skole til høsten. Vil ministeren garantere at ingen mister tilbudet nå i februar og må gå ledig og tilbake på sosialhjelp i en periode - noe som vil ødelegge den motivasjonen som de nå har bygd opp? Mener ikke statsråden at det som gjennomføres i Halden, er helt i tråd med det Stortinget vedtok i forbindelse med velferdsmeldingen, og må støttes opp i stedet for å få beskjed om å trappe ned?

Statsråd Eldbjørg Løwer: Jeg oppfatter at arbeidsmarkedsetaten jobber etter de retningslinjer den har i denne saken, og det er primært å få folk ut i arbeid. Når det gjelder dette prosjektet, er det blitt meg fortalt at det nå skal lages individuell handlingsplan for hver enkelt, sånn at vi kan få en mer tilpasset og målrettet bruk av tiltak og eventuelt det som måtte være nødvendig av kvalifisering for at den enkelte skal komme ut i arbeid, enn man fikk gjennom gruppetildelingen på tiltak.

Jeg oppfatter garantien jeg har fått fra fylkesarbeidskontoret om fortsatt å samarbeide med kommunen slik at de er villig til å oppnå det målet som også representanten Øye er ute etter.