Stortinget - Møte onsdag den 11. mars 1998

Dato: 11.03.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Kjell Engebretsen (A): Jeg ber om å få stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

Akershus fylkeskommune har over svært lang tid hatt en samlet inntekt på ca 80 % av landsgjennomsnittet. Det er bred aksept for at fylket objektivt sett bør ha en inntekt motsvarende 90 % for å kunne gi tilbud til innbyggerne motsvarende det som er situasjonen i landet for øvrig.

Hvordan vurderer kommunalministeren ressurssituasjonen i Akershus fylkeskommune, og hvis statsråden mener den bør styrkes, vil det i så tilfelle kunne skje i forbindelse med førstkommende budsjett?

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Jeg er opptatt av at fylkeskommunene skal være i stand til å gi sine innbyggere mest mulig likeverdige tjenestetilbud. Akershus fylkeskommune har i dag lavere frie inntekter pr. innbygger enn landsgjennomsnittet. Dette er tilfellet også når vi korrigerer for at Akershus har forholdsvis få eldre.

Akershus fylkeskommune er en av de fylkeskommunene som tjener på innføringen av nytt inntektssystem. Samlet vil Akershus årlig kunne tjene 150 mill. kr når nytt inntektssystem er fullt gjennomført.

Akershus fylkeskommune vil også få en fordel av en annen endring som er gjort i inntektssystemet, nemlig at endringer i kriterieverdier skal slå raskere igjennom, dvs. fra første år mot tidligere gjennom en overgangsfase på fem år. Dette vil Akershus tjene på fordi fylket har en rask befolkningsvekst og fordi fylket står foran en eldrebølge.

Akershus har store utfordringer innenfor sykehussektoren. Når det foreligger endelige planer for sykehusutbyggingen i fylket, vil jeg vurdere om det er behov for å gå inn med økte skjønnsmidler til fylkeskommunen.

Kjell Engebretsen (A): Jeg takker statsråden for svaret, som var mer oppmuntrende enn jeg for så vidt hadde tort å håpe. Statsråden bekrefter, så langt jeg kan forstå, at Akershus fylkeskommune kommer særlig uheldig ut slik som systemet er i dag. Så sier hun at omleggingen vil gjøre at Akershus kommer bedre ut. Det er naturligvis riktig, men det er en del år til denne omleggingen er gjennomført fullt ut. Men det at statsråden bekrefter at Regjeringen ser Akershus' situasjon, syns jeg er svært gledelig.

Det andre som jeg ber om bekreftelse på at jeg har forstått riktig, er at statsråden nå vurderer å gå inn med skjønnsmidler i forbindelse med sykehusutbyggingen i fylket.

La meg til slutt si at ingen fylkeskommune har hatt en sterkere økning av antall eldre innbyggere fra det ene året til det andre enn Akershus.

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Som jeg sa i det første svaret mitt: Når Akershus fylkeskommune setter i gang med bygging av sykehus, vil vi vurdere å gå inn med skjønnsmidler. Det er i tråd med den praksis vi har hatt. Vi har gjort det også overfor andre fylkeskommuner som har tatt tunge løft når det gjelder sykehusutbygging, og jeg ser ingen grunn til å behandle Akershus annerledes enn andre fylkeskommuner.