Stortinget - Møte onsdag den 11. mars 1998

Dato: 11.03.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Leif Lund (A): Jeg vil få stille et spørsmål til statsråden:

Samerettsutvalget avgav sin utredning om retten til og forvaltning av land og vann i Finnmark, NOU 1997:4, for mer enn ett år siden. Det er et stort behov for informasjon om utvalgets arbeid. Den offentlige informasjon har imidlertid latt vente på seg.

Hva vil statsråden gjøre for å rette på dette, og hvilke konkrete informasjonstiltak vil bli satt i verk?

Statsråd Aud-Inger Aure: Samerettsutvalgets andre utredning, NOU 1997:4, ble lagt fram for Justisdepartementet i januar 1997. 13. juni samme år ble utredningen sendt på høring til mer enn 100 høringsinstanser. Høringsfristen er satt til 1. mars 1999. Departementet har altså henvendt seg til et bredt spekter av høringsinstanser og gitt disse en romslig tidsfrist til å komme med eventuelle merknader.

Utredningen er av svært stor interesse for befolkningen i Finnmark. Justisdepartementet er klar over at det er et stort behov for informasjon i forbindelse med høringen.

Utredningen er omfattende og detaljert. Justisdepartementet arbeider med å få fram informasjon som er lettere tilgjengelig, og som samtidig gir et dekkende bilde av utvalgets vurderinger og forslag. I den forbindelse har vi hatt uformelle arbeidsmøter mellom berørte departementer, der både fagavdelingene og informasjonsseksjonene har deltatt. Også i det videre arbeidet er et slikt samarbeid naturlig.

Det arbeides for tiden med en informasjonsbrosjyre som skal distribueres til alle husstander i Finnmark, forhåpentligvis i løpet av våren. Brosjyren vil presenteres både på samisk og norsk.

Videre er det planlagt folkemøter i Finnmark. Disse kan arrangeres enten av Justisdepartementet eller av lokale arrangører med økonomisk støtte fra departementet.

Justisdepartementet har drøftet disse ideene med representanter for lokale myndigheter i Finnmark og med Sametinget. Vi har fått støtte for begge ideene.

Det har tatt tid å få satt i gang informasjonsarbeidet. Men vi håper nå at informasjonsbrosjyren vil være klar til utsendelse med det aller første, og deretter vil departementet arbeide videre med å arrangere folkemøter.