Stortinget - Møte onsdag den 11. mars 1998

Dato: 11.03.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 18

Mimmi Bæivi (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Dagsrevyen beskriver i en reportasje 16. februar 1998 forholdene knyttet til reintyverier i Finnmark, hvor det ifølge reportasjene er store mørketall. Politimesteren i Vest-Finnmark har i den anledning gitt uttrykk for at politiet aksepterer selvjustis i slike tyverisaker, og at det er i orden at reineiere stjeler fra hverandre.

Er justisministeren enig i politimesterens uttalelser, og at politiet ikke skal forholde seg til reintyverier som til andre lovbrudd?

Statsråd Aud-Inger Aure: La meg innledningsvis slå fast at politiets oppgave er å bekjempe alle typer kriminalitet og etterforske alle saker hvor det foreligger mistanke om straffbare forhold.

Når det gjelder etterforskning og iretteføring av saker knyttet til tyveri av rein, er politiet, som ved de fleste andre straffbare handlinger, i stor grad avhengig av at den som blir utsatt for slike tyverier, anmelder dette til politiet. Slike anmeldelser blir etterforsket på vanlig måte.

Jeg har ikke forstått politimesteren i Vest-Finnmark dit hen at reintyveri ikke skal etterforskes på samme måte som andre straffbare handlinger.

Justisdepartementet samarbeider med politimestrene i Finnmark om nye retningslinjer for reinpolitiet. Hensikten er å sikre en bedre koordinering og utnyttelse av reinpolitiet som ressurs, slik at det kan ytes bedre service overfor reindriftsnæringen.

Etterforskningsinnsatsen knyttet til den kriminalitet som næringen er utsatt for, vil også kunne bedres. I denne sammenheng vil det bl.a bli lagt vekt å strukturere kommunikasjonslinjene mellom reindriftsnæringen og politiet.

Departementet vil følge opp dette arbeidet i den årlige styringsdialogen med politidistriktene i Finnmark.

Mimmi Bæivi (A): Jeg takker for svaret. Jeg kan ut fra min kjennskap til det samiske miljø forsikre justisministeren om at de ti bud - også det sjuende - holdes høyt i akt av folk i reindriftsnæringen. Derfor er det en alvorlig beskyldning å komme med at folk i reindriftsnæringen generelt ikke begriper hva som er rett og galt, og at det er en del av deres kultur. Ut fra slike holdninger prioriteres heller ikke etterforskning av reintyveri, det gis signaler om at det er fritt fram for alle å stjele rein. Ut fra dette skjønner ministeren sikkert at jeg ikke er helt fornøyd med svaret.

Vet ministeren om dette er holdninger som er generelle i politiet, og vil hun gå hardt ut og slå fast at dette ikke er akseptabelt?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg kan bare bekrefte det jeg sa i mitt første svar, at man i de aller fleste typer forbrytelser - bortsett fra noen der samfunnet selv kan gå til slike skritt - er avhengig av anmeldelse. Det gjelder også tyveri. Og når reintyveri blir anmeldt, blir det forsikret om, etter de informasjoner jeg har innhentet om disse problemstillingene, at det blir etterforsket på vanlig måte.

Så det som ligger i mitt svar, er rett og slett en oppfordring om at man, enten det gjelder enkelttyveri av rein eller det skjer i større skala, må få en anmeldelse, og da kan jeg forsikre om at dette vil bli etterforsket og tatt like mye på alvor som enhver annen tyverisak i dette landet.