Stortinget - Møte onsdag den 11. mars 1998

Dato: 11.03.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 22

Eirin Faldet (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Barnas sikkerhet på skoleveien er viktig. Mange barn bruker buss som transportmiddel.

Synes samferdselsministeren det er nødvendig at skolebussene blir mer synlig i trafikken, og vil han medvirke til at det settes i gang en prøveordning med å merke skolebussene med skilt og lyssignaler?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg må først få si meg enig med representanten Faldet i at barns sikkerhet på skoleveg er viktig. Regjeringen vil prioritere denne oppgaven høyt.

Det er i dag påbudt med varselskilt på busser med 17 eller flere passasjerplasser som kun utfører transport av skolebarn. Imidlertid blir en stor del av skolebarntransporten utført tilknyttet det vanlige busstilbudet. For denne transporten gjelder ikke påbud om varselskilt.

I Vegdirektoratet har en intern arbeidsgruppe sett på sikkerhet for barn på skoleveg, herunder merking av skolebusser. Gruppen har nylig avsluttet sitt arbeid. Ideer om tiltak som kan medvirke til at barna får en tryggere skoleveg, bør vurderes grundig før eventuelle tiltak iverksettes. Vegdirektoratet planlegger derfor å gjennomføre et prøveprosjekt med forskjellige former for merking av skolebusser. Prøveprosjektet er tenkt gjennomført i Hedmark og Vestfold.

Eirin Faldet (A): Jeg vil takke statsråden for et meget positivt svar. Jeg er glad for at statsråden er opptatt av trafikksikkerhet og har sett dette som en prioritert oppgave, og jeg vil gi statsråden ros for en rask avgjørelse i dette spørsmålet. At dette haster, er innlysende. For å få ned tallet på ulykker som rammer skolebarn, må ingenting være uprøvd - det er vi enige om. Det haster med å komme i gang med prosjektet, og jeg tillater meg å anmode statsråden om å ta kontakt med Trafikksikkerhetsutvalget i Hedmark så snart som mulig, slik at merking av bussene kan igangsettes snarest. I Hedmark ønsker de å benytte samme type skilt som er påbudt i Sverige. Samferdselsavdelingen i Hedmark fylkeskommune mener det bør være mulig å utstyre samtlige busser som benyttes til skolebarnkjøring, med skilt allerede før skolestart til høsten. Kan statsråden medvirke til at så kan skje?

Statsråd Odd Einar Dørum: Statsråden vil gjøre sitt til at prosjektet kommer i gang så raskt som mulig. Det henger også sammen med det generelle trykket vi har på sikring av barns skoleveg. Det vil også omfatte andre tiltak, bl.a spørsmålet om å se på fart forbi skoler.

Det tiltaket som representanten har tatt opp, ser jeg som viktig, og jeg kan love henne at jeg skal ha trykk på saken.

Presidenten: Då går vi, som presidenten tidlegare har annonsert, tilbake til spørsmål 12.