Stortinget - Møte onsdag den 11. mars 1998

Dato: 11.03.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 34

Lars Arne Ryssdal (H):

I brev 3. februar 1998 til Naturkraft AS, uttaler SFT at de ikke vil motsette seg at Naturkraft igangsetter begrensede deler av anleggsarbeidene for gasskraftverkene.

Hvilket hjemmelsgrunnlag hviler avgjørelsen om byggestart på?

Statsråd Guro Fjellanger: Statens forurensningstilsyn - SFT - traff 3. februar 1998 vedtak om at Naturkraft kan sette i gang anleggsarbeider som etter SFTs vurdering ikke vil ha innvirkning på et senere vedtak om utslippstillatelse.

SFT har nå mottatt flere klager på dette vedtaket, bl.a er det reist spørsmål om grunnlaget for vedtaket. SFT vurderer nå saken i lys av klagernes anførsler. Miljøverndepartementet vil som klageinstans ta endelig stilling til saken.

Siden saken er til behandling i SFT og senere vil bli avgjort av departementet, kan jeg på det nåværende tidspunkt ikke kommentere den utover dette.

Lars Arne Ryssdal (H): Jeg har forståelse for at statsråden av hensyn til saksbehandlingen ikke her kan gå inn på alle realiteter. Men jeg vil gi det ord med på veien at Stortinget i 1996 ved behandlingen av meldingen om utbygging av gasskraft la vekt på at gasskraftverket på Kårstø skulle stå ferdig samtidig med gassbehandlingsanlegget på Åsgard, fordi gasskraftverket skal levere varme til anlegget på Åsgard. Integrering av de to anleggene vil samlet gi vesentlig lavere utslipp av CO2 og NOx enn om Åsgard-anlegget må velge andre løsninger for å dekke sitt kraftbehov. Jeg ber derfor statsråden om i den videre prosessen å legge vekt på at det ikke blir unødige forsinkelser i behandlingen av de samlede tillatelsene for bygging på Kårstø.

Statsråd Guro Fjellanger: La meg først få lov å si til representanten at både statsråden og resten av Regjeringen fullt ut er kjent med hva som er Stortingets syn og vedtak i spørsmål som angår gasskraftverkene.

Jeg forutsetter at SFT arbeider så raskt som mulig med denne saken. Når vi har fått saken fra SFT, vil departementet, som klageinstans, ta sin avgjørelse så raskt som mulig.