Stortinget - Møte onsdag den 20. mai 1998

Dato: 20.05.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Gunnar Halvorsen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

Aust-Agder politidistrikt har to politibåter til disposisjon på strekningen Kragerø-Kristiansand. I sommerhalvåret øker aktiviteten på sjøen dramatisk, og det er derfor et sterkt ønske om at politibåtene blir mer synlige i kystkommunene i fylket.

Vil justisministeren øke ressursene til politiet i Aust-Agder slik at kapasiteten på antall båter og patruljeringer kan økes?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg vil innledningsvis si at departementet de siste årene har gjennomført en omfattende evaluering av politiets båttjeneste. Formålet med denne evalueringen har vært å utnytte eksisterende ressurser, tilstrebe en bedre organisering og oppnå en mer målstyrt tjeneste.

For å synliggjøre viktigheten av og behovet for sjøtjeneste i vårt langstrakte land er det også i år lagt inn øremerkede midler til sjøtjeneste som en ekstra styrking av denne tjenesten, utover ordinært budsjett.

Politiets båttjeneste i Arendal politidistrikt har vært undergitt en egen utredning tidligere. En kom da fram til en modell hvor det å ha to faste båter som patruljerte kyststrekningen fra Risør til Kristiansand, var det mest hensiktsmessige. Denne modellen ble innført fra og med sommeren 1997 og vil også bli gjennomført i år. Det er således ikke aktuelt nå fra departementets side å øke kapasiteten på antall båter i Arendal politidistrikt.

Arendal politidistrikt har fått øremerkede midler til sjøtjeneste også for inneværende år. I brev til departementet av den 3. april i år søker politimesteren om ytterligere midler til båttjeneste. Denne søknaden er nå til behandling i departementet.

Jeg vil avslutningsvis minne om at det er opp til politimesteren selv å avgjøre hvordan båttjenesten skal prioriteres innenfor den tildelte budsjettramme for 1998.

Gunnar Halvorsen (A): Jeg takker for svaret. Det er jo slik at befolkningen på Sørlandet øker i sommermånedene, og sommerturistene er selvfølgelig hjertelig velkommen. Men mange turister skaper også store oppgaver for politiet, både på land og på sjø. Med knappe ressurser må selvfølgelig politiet prioritere. Det er naturlig at innbrudd, vold og narkotika er oppgaver som blir prioritert foran politibåter. Det er jeg enig i. Derfor må det nye ressurser til Aust-Agder.

I påsken strømmer folk til fjellet, og da styrkes beredskapen. Hjelpekorpset og lensmannsetaten styrkes, men når Sørlandet blir invadert, styrkes ikke beredskapen. Forstår statsråden problemene på Sørlandet, og vil statsråden se med velvilje på søknaden som er sendt fra politimesteren i Arendal?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg vil gjenta det jeg sa i mitt svar, at sjøtjenesten langs kysten styrkes nettopp i sommermånedene og det er ut fra det behovet som også spørsmålsstilleren kom tilbake til. Det er ikke slik at sjøredningstjenesten og vakttjenesten langs kysten ikke blir styrket, men jeg skal være enig i at det vil være et spørsmål om ressurser i et slikt omfang at vi neppe ville kunne dekke det behovet som var ønskelig.

Poenget her er at man har foretatt en utredning og laget en ordning for dette fylket som vi mener er god. Man går nå inn i andre sommeren med denne ordningen. Det er klart man gjør seg erfaringer, og de vil bli lagt til grunn for videre oppmerksomhet rundt disse problemene på sjøen.

Jeg har også lyst til å minne om at det ligger et betydelig ansvar i den makten som den enkelte politimesteren har til selv å disponere. Sommersesongen kommer hvert eneste år - det vet også politimesteren i Arendal!

Gunnar Halvorsen (A): Det vet nok politimesteren i Arendal, men politimesteren i Arendal vet også at han hvert år har knappe ressurser fra Justisdepartementet.

Det som er interessant med denne saken, er at det ikke er politiet som nå henvender seg til oss som er stortingsrepresentanter fra Aust-Agder, men det er politikerne. Det er ordføreren i Grimstad, som nå ber om mer ressurser til politiet for å løse narkotikaproblemet og andre alvorlige problemer. Det er møte i Lillesand i dag med kommunalutvalget og politimesteren for å få orden på deler av det som er problemet, disse enkelte bøllene som driver i Blindleia og andre plasser og ødelegger for folk som bruker skjærgården som rekreasjonssted. Samfunnet har brukt enorme midler på å lage en skjærgårdspark, på å lage naturreservat, og nå lager vi nye lover for småbåter med restriksjoner på alkohol, og hva det nå er. Og jeg stiller derfor spørsmålet igjen: Mener statsråden at to båter i hele Aust-Agder - altså strekningen Kragerø-Kristiansand - er nok?

Statsråd Aud-Inger Aure: Spørsmålet om to båter er nok for hele Aust-Agder kunne jo vært interessant å stille i fylker med en tilsvarende eller kanskje mye lengre kystlinje og som har én båt, men det skal jeg unnlate.

Jeg skal bare minne spørsmålsstilleren om at saken er til behandling i Justisdepartementet. Jeg har ikke sagt at den vil bli avslått - den er under behandling, og det skal gjennomføres på en skikkelig måte.