Stortinget - Møte onsdag den 20. mai 1998

Dato: 20.05.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Per Erik Monsen (Frp): Jeg vil tillate meg å stille finansministeren følgende spørsmål:

I 1996 vedtok Stortinget å be Regjeringen inntil videre å opprettholde distriktstollstedene Telemark/Vestfold og Buskerud.

Vil finansministeren nå ta initiativ til å slå sammen disse tollstedene slik at anslagsvis 8-12 rent administrative stillinger kan frigjøres til annet og nyttigere arbeid, for eksempel en intensivering av smuglingskontroll på fly og ferger, spesielt med henblikk på narkotikasmugling?

Statsråd Gudmund Restad: Regjeringen legger vekt på å forhindre ulovlig inn- og utførsel av varer. Jeg ser det som viktig at toll- og avgiftsetatens ressurser så langt det er mulig, anvendes i etatens primæroppgaver, spesielt med sikte på økt oppdagelsesrisiko ved forsøk på ulovlig innførsel av varer samt toll- og avgiftsunndragelser. Endringer i internasjonal handel, transport- og kriminalitetsmønster krever at toll- og avgiftsetaten er i stand til å tilpasse seg for å kunne opprettholde et tilfredsstillende kontrollnivå.

Spørsmålet om en eventuell sammenslåing av Buskerud og Telemark/Vestfold tolldistrikter ble vurdert i forbindelse med statsbudsjettet for 1997. Stortinget vedtok i et eget plenumsvedtak å be Regjeringen inntil videre opprettholde de aktuelle tollstedene i sin nåværende form. Jeg ser det som viktig at en eventuell beslutning om sammenslåing av ulike tolldistrikter baserer seg på grundige vurderinger som sikrer at ulempene ved en eventuell sammenslåing blir minst mulige.

Toll- og avgiftsetaten og departementet er opptatt av å frigjøre ressurser til bruk mot bl.a narkotikasmugling. Å slå sammen Telemark /Vestfold og Buskerud tolldistrikter kunne gi en slik effekt. Jeg må imidlertid forholde meg til Stortingets klare vedtak om inntil videre å opprettholde de aktuelle tollstedene i sin nåværende form.

Per Erik Monsen (Frp): Jeg takker for svaret. Jeg tolker svaret slik at finansministeren har en viss sympati for det som ligger implisitt i mitt spørsmål. Grunnen til at jeg stiller spørsmålet til tross for at jeg er klar over at Stortinget har gjort et slikt vedtak, er at vi har et nytt storting, og ut fra det ser jeg en mulighet for at vedtaket kunne bli et annet i dag.

Dessuten er det også slik at Regjeringen, og ikke minst finansministeren, stadig stresser dette med at det er viktig å stramme inn i økonomien. Hvis man kunne frigjøre rundt ti stillinger bare ved en slik sammenslåing, måtte det vel være et poeng og interessant å se på dette i nasjonal sammenheng. Er finansministeren enig i det?

Statsråd Gudmund Restad: Jeg er selvsagt enig med representanten Monsen i at det er viktig å utnytte det offentliges ressurser best mulig. Det er en grunnholdning som jeg har, og som jeg forsøker å leve opp til. Men i dette tilfellet er det gjort et så klart vedtak i Stortinget at jeg føler at jeg, om jeg skulle ha lyst til det, heller ikke hadde hatt anledning til å komme med noe forslag nå bare halvannet år etter at dette vedtaket ble fattet. « Inntil videre » er riktignok ikke noe klart definert begrep, men jeg vil tro at når man har fått pålegg om å opprettholde disse aktuelle tollstedene i sin nåværende form inntil videre, ville det oppfattes som utidig av Stortinget hvis man allerede nå skulle finne på å komme med et forslag om en annen løsning.