Stortinget - Møte onsdag den 20. mai 1998

Dato: 20.05.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 30

Øyvind Korsberg (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til arbeids- og administrasjonsminister Løwer:

Synes statsråden at det er en oppgave for staten å redde frivillige organisasjoner fra konkurs med økte statlige millionoverføringer?

Statsråd Eldbjørg Løwer: Jeg antar at utgangspunktet for representanten Korsbergs spørsmål er den aktuelle økonomiske situasjonen i Naturvernforbundet, og jeg viser i den forbindelse til mitt tidligere svar i dag til representanten Hernæs i den konkrete saken.

Spørsmålet fra representanten Korsberg er i tillegg mer generelt formulert. Saken var også oppe i spontanspørretimen den 13. mai, og som det ble pekt på da, anser jeg det for å være en statlig oppgave å bidra til at frivillige organisasjoner har gode vilkår. De gjør et viktig arbeid, ikke minst når det gjelder demokratibygging.

Men hvis det er et spørsmål som også er relatert til Naturvernforbundets sak, har jeg ikke noe annet svar enn det jeg tidligere har gitt.

Øyvind Korsberg (Frp): Som jeg sa i spontanspørretimen den 13. mai, var det et spørsmål på prinsipiell bakgrunn, og det hadde på den måten ingenting med Naturvernforbundet å gjøre.

Det er mange organisasjoner som gjør et viktig arbeid, og det er ikke alle av dem som får statlig støtte. Men som statsråden er kjent med, er det mange organisasjoner som mottar store årlige overføringer fra staten, og da er det et spørsmål som jeg vil stille: Hvis en slik organisasjon ikke har økonomistyring og dermed trues av konkurs, vil ikke da en statlig økonomisk bergingsaksjon med bruk av skattebetalernes penger gi andre frivillige organisasjoner et meget uheldig signal når det gjelder krav til økonomistyring?

Statsråd Eldbjørg Løwer: Tilskudd til frivillige organisasjoner ligger under Kulturdepartementet, så det vil ikke være riktig av meg å gå for langt inn i den problemstillingen.

Det som ble sagt i muntlig spørretime, var at man i utgangspunktet skal sørge for at frivillige organisasjoner har rammevilkår som gjør at de kan drive en forsvarlig virksomhet. Hvis noen kommer opp i en annen situasjon, vil det måtte bli en sak som må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Presidenten: Da går vi tilbake til spørsmål 13.