Stortinget - Møte onsdag den 21. oktober 1998 kl. 10

Dato: 21.10.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 15

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Steinar Bastesen til olje- og energiministeren, vil bli besvart av miljøvernministeren på vegne av olje- og energiministeren.

Steinar Bastesen (TF): Jeg har stilt dette spørsmål til olje- og energiministeren:

«I forbindelse med kraftoverføringskabler mellom Norge og kontinentet er det planlagt et elektrodeanlegg i Breivika i Flekkefjord kommune. Dette anlegget vil, når det er i drift, slippe ut klor som er meget giftig for miljøet.

Vil statsråden sørge for en skikkelig konsekvensutredning og vurdere alternative løsninger før Statnett SF gis endelig konsesjon?»

Statsråd Guro Fjellanger: Saken om likestrømsforbindelsene fra Feda og Tonstad til grunnlinjen ligger nå til klagebehandling i Olje- og energidepartementet. Jeg ber om representanten Bastesens forståelse for at jeg derfor ikke kan gå inn på nærmere vurderinger og drøftelser av sakens realiteter her.

Jeg kan imidlertid forsikre representanten om at Olje- og energidepartementet i sin behandling av klagesaken har et tett samarbeid med Fiskeridepartementet og Miljøverndepartementet. Jeg kan også bekrefte at Olje- og energidepartementet på grunnlag av møter og befaring hvor også representanter for Fiskeridepartementet og Miljøverndepartementet deltok, allerede har pålagt konsesjonæren tileggsutredninger om bl.a. alternative ilandføringsløsninger. Behovet for en tilleggsutredning av elektrodeanleggets innvirkning på fiskerinæringen er nå til vurdering i Fiskeridepartementet.

Ved behandlingen av de langsiktige kraftutvekslingsavtalene forutsatte Stortinget at de miljømessige sidene ved eventuelle forsterkninger av ledningsnettet ble grundig vurdert i tilknytning til den enkelte konsesjonssøknad. I tråd med denne forutsetningen vil denne saken om likestrømsforbindelsene bli undergitt en grundig og forsvarlig behandling, hvor alternative løsninger skal vurderes før endelig konsesjon gis.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret, og for en gangs skyld ser det ut til at jeg og miljøvernministeren holder på å bli enige.

Anlegget som det snakkes om, vil når det er driftsavbrudd eller en feilsituasjon, slippe ut 18 kilo klor – som tilsvarer 600 liter ren Klorin, altså det samme som 800 flasker Klorin – i døgnet, og det er en ikke ubetydelig forurensningskilde ved et avbrudd. En feilsituasjon må jo repareres, og det er ikke alltid så lett å få den reparert. Jeg håper derfor at saken blir undergitt en skikkelig behandling, og at konsekvensene spesielt for fiskerinæringen og for lakseoppdrettsnæringen blir nøye vurdert. De eksporterte fra området for 120 mill. kr i 1996 og selvfølgelig tilsvarende mer i 1998, så jeg ser fram til en skikkelig behandling.

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg skal ikke begi meg inn i en lang ordveksling med representanten Bastesen om hvorvidt dette faktisk er første gangen vi er enige, men jeg tror det heldigvis ikke er sånn.

Vi legger fra Regjeringens side stor vekt på å følge opp Stortingets forutsetning om at miljøkonsekvensene skal utredes skikkelig. Vi er også klar over betydningen i forhold til fiskerinæringen, og det er nettopp derfor Fiskeridepartementet er trukket så tett inn i denne saken som det er.

Presidenten: Da går vi tilbake til spørsmål 10.