Stortinget - Møte onsdag den 21. oktober 1998 kl. 10

Dato: 21.10.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Jan Johnsen til nærings- og handelsministeren, vil bli besvart av samferdselsministeren på vegne av nærings- og handelsministeren, som er bortreist.

Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til ministeren:

«Alle styrere av serveringssteder må snart avlegge en etablererprøve. Hensikten er å sikre at nøkkelpersoner i bransjen har nødvendige kunnskaper om regnskaps- og alkoholloven. Til tross for at studenter med eksamen fra Norsk hotellhøgskole, tidligere Norsk hotellfagskole, har gjennomgått et omfattende pensum innenfor de samme områdene, må de også avlegge prøve. Vil statsråden som et ledd i hans varslede kamp mot skjemaveldet sørge for at kandidater fra Norsk hotellhøgskole unntas fra krav om etablererprøve?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Etablererprøven er ett av de nye kravene for virksomhet i serveringsbransjen som ble innført med serveringsloven i fjor. Hensikten er å sikre at nøkkelpersoner skal ha nødvendig kunnskap ikke bare om regnskapsloven og alkoholloven, men også om reglene i selve serveringsloven og videre bl.a. innenfor områdene skatter, avgifter, arbeidsmiljø og internkontroll.

Generelt vil jeg si at jeg ønsker å tilpasse gjennomføringen av loven på en mest mulig fleksibel måte. Representantens spørsmål om hvorvidt kandidatene fra Hotellhøgskolen burde få unntak fra etablererprøven, er i denne sammenheng høyst relevant. Vi forbereder for tiden en forskrift til serveringsloven, og i denne forskriften vil det bl.a. åpnes for at andre enn kommunene kan stå som prøveinstans. Hotellhøgskolen peker seg naturlig ut i en slik sammenheng, og prøven vil dermed kunne integreres i skolens faste prøveopplegg. Det vil etter min vurdering gi en enkel og grei ordning både for dem som skal avlegge prøven, for skolen og for kommunen, som skal påse at styrere av serveringssteder har gjennomført etablererprøven.

Jan Johnsen (H): Jeg takker for svaret. Har jeg forstått det riktig når jeg oppfattet ministeren slik at nå skulle selve eksamen fra Norsk hotellhøgskole dekke kravet til etablererprøven?

I pensumet til Norsk hotellhøgskole ligger alle disse tingene og enda mer, og det ville være helt meningsløst om studenter skulle gå fra to og opp til seks år på Norsk hotellhøgskole og i tillegg måtte avlegge etablererprøve for å få lov å drive i bransjen. Men vær klar over at dette er en nøkkelfunksjon i Norge – det er den eneste skolen vi har. Jeg synes alvorlig talt at det må kunne svares et klart nei på at disse studentene ikke behøver å avlegge noen etablererprøve.

Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten undret seg i sitt tilleggsspørsmål til meg om jeg hadde svart på en annen måte enn det jeg gjorde. Jeg skal derfor gjenta det jeg svarte.

Erfaringene med den tidligere hotelloven tilsier at vi bør være varsomme med å gi unntak fra generelle krav. Jeg tror at det å gi Norsk hotellhøgskole adgang til å avholde prøven, vil gi en fleksibel og god ordning. Skulle det imidlertid vise seg at dette ikke fungerer i praksis, vil vi vurdere ordningen på nytt.

Jan Johnsen (H): Fram til tidlig på 1980-tallet var eksamen fra Norsk hotellhøgskole, eller tidligere Norsk hotellfagskole, den eneste muligheten til å få et restaurant- eller hotellbrev her i landet – det var altså den som kvalifiserte. Jeg var en av dem som stod på barrikadene den gangen dette bortfalt. Jeg mente det ikke burde bortfalle, fordi vi ville få useriøse folk inn i bransjen. Det har skjedd. Jeg har også vært med på å kjempe fram at det skal være en etablererprøve for alle dem som aldri har vært borti lovverket, eller for så vidt vært i bransjen. Og så oppfatter jeg at når vi kommer til veis ende, skal hele gjengen, til og med de som er studenter fra denne skolen, måtte gå opp til en slik prøve når dette allerede ligger i pensumet. Jeg synes ministeren bør kunne svare klart på at det ikke bør være nødvendig at disse skal gå opp til en spesiell etablererprøve når de har eksamen fra skolen.

Statsråd Odd Einar Dørum: Siden representanten for annen gang gjentar spørsmålet, skal jeg for annen gang gjenta svaret. Svaret er at jeg tror det vil være en nyttig forenkling å legge prøven til Hotellhøgskolen, og jeg vil også svare – i samråd med min kollega, næringsministeren – at hvis dette ikke fungerer i praksis, vil ordningen bli vurdert på nytt.