Stortinget - Møte onsdag den 28. oktober 1998 kl. 10

Dato: 28.10.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Utkastet til forskrift om etablererprøve for styrere av serveringssteder pålegger den enkelte kommune unødige kostnader. Hver kommune må avholde prøve, utstede eksamensbevis og opprette etablerer-register. Hadde IT-baserte løsninger vært valgt, kunne prøvene blitt utarbeidet sentralt, svarene avlest maskinelt og registeret gjort landsdekkende.

Vil statsråden gjøre om utkastet slik at IT-løsninger kan tas i bruk, registeret bli mer anvendelig og kommunene spares for økte utgifter og et betydelig byråkrati?»

Statsråd Lars Sponheim: Reglene om etablererprøven er en del av den nye serveringsloven som trådte i kraft i år. Vi har arbeidet for å finne en ordning for avleggelse av denne prøven som kan tilfredsstille forskjellige krav. Først og fremst er det viktig at etablererprøven gjennomføres på en slik måte at den er så tilgjengelig som mulig. Ordningen må ikke bli et unødig etableringshinder for dem som skal drive et serveringssted. Dette er et av hovedhensynene for at jeg har foreslått å legge ansvaret for gjennomføringen til kommunene, som bevillingssøkerne uansett må forholde seg til i etableringen. Videre må kostnadene holdes nede, og prøveordningen må komme raskt på plass.

Departementet har vurdert om det i stedet for en papirbasert flervalgsprøve, som ligner teoridelen av førerprøven, skulle velges en IT-basert løsning. En IT-basert prøveavleggelse ville i tilfelle langt på vei være et nybrottsarbeid, og IT-utviklingen er foreløpig på ulikt nivå både i kommunene og blant folk flest. Jeg er derfor i tvil om en slik ordning på dette tidspunktet ville være forenklende for alle.

Jeg har imidlertid ikke forlatt tanken på å få til en IT-basert løsning på litt sikt. Departementet vil følge situasjonen i kommunene og arbeide videre med fremtidige løsninger som er så enkle og rasjonelle som mulig. En IT-løsning som representanten nevner, vil, når den er mulig å gjennomføre, gi en mer moderne ordning og etter hvert også kunne være ressursbesparende.

Jan Johnsen (H): Jeg takker ministeren for svaret. Jeg oppfatter faktisk svaret slik at ministeren er åpen for å gå i gang med IT-baserte løsninger så snart dette kan være praktisk mulig å få til. Det er jeg glad for, og jeg håper ministeren har dette med seg fremover, slik at det ikke blir glemt. I tilfelle får jeg minne ministeren på det ved en senere anledning.

Statsråd Lars Sponheim: Jeg vil understreke at jeg tror både representanten og jeg har helt felles oppfatning om at denne prøven ikke skal være unødig til hinder for de etableringer vi måtte få på dette området – snarere tvert imot bidra til å sikre den kvaliteten vi trenger. Og jeg kan forsikre representanten om at vi fortløpende kommer til å følge opp dette, slik at de hensynene blir ivaretatt og dette gjøres på den smidigste og enklest mulige måte.