Stortinget - Møte onsdag den 16. desember 1998 kl. 10

Dato: 16.12.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 1

Dag Danielsen (Frp): Jeg vil stille dette spørsmålet til kulturministeren:

«Ifølge flere medieoppslag synes det som om Statsbygg er i ferd med å legge utredningsarbeidet knyttet til Tullinløkka-prosjektet på is.

Hva vil Regjeringen gjøre for å hindre ytterligere utsettelse samt å sikre fortsatt fremdrift for saken?»

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Til prosjektering av Tullinløkka er det bevilget 1 mill. kr over Kulturdepartementets budsjett og samme beløp over Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets budsjett. Statsbygg er på oppdrag fra de to departementene byggherre for prosjektet. Statsbygg sendte 26. februar d.å. forslag til konsekvensutredningsprogram til Oslo kommune. Dette er behandlet av Oslo kommune, som i brev av 7. desember d.å. bad Statsbygg revidere enkelte punkter i programmet. Det revidert utredningsprogrammet skal sendes til Miljøverndepartementet for uttalelse og til planmyndighetene for godkjenning. Statsbygg vil som forutsatt revidere programmet slik at framdriften i godkjenningsarbeidet sikres. Konsekvensutredningen kan deretter igangsettes.

En lang rekke kulturinstitusjoner i Oslo og resten av landet har behov for investeringer til ombygging eller nybygg. Når resultatet av konsekvensutredningen foreligger, er det derfor nødvendig å vurdere dette byggeprosjektet i sammenheng med det samlede behovet for avsetninger til kulturbygg de nærmeste årene.

Gunnar Breimo hadde her overtatt presidentplassen.

Dag Danielsen (Frp): Jeg takker statsråden for positivt svar. Jeg forstod statsråden dit hen at hun vil bidra til å sørge for at de aktuelle departementene pålegger Statsbygg å foreta konsekvensutredning i henhold til plan- og bygningslovens bestemmelser. Jeg håper at ministeren kan bekrefte at jeg forstod dette riktig.

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Som jeg sa i mitt svar, er det en prosess på gang hvor Statsbygg er byggherre. Etter de opplysninger jeg har fått, vil det, om programmet er godkjent, gjennomføres en konsekvensutredning med høringer og offentlig ettersyn, og det vil ta ett til halvannet år. Så er spørsmålet hva man gjør videre, om det prosjektet som vant arkitektkonkurransen, er det aktuelle. Jeg vil også presisere det jeg sa i mitt første svar til representanten, at vi er nødt til å se på alle de store byggeprosjektene i Oslo – i nasjonen for øvrig, men også spesielt i Oslo – for å se hvordan vi kan prioritere dette på en fornuftig måte. Jeg er ikke i tvil om behovet på Tullinløkka, men jeg må også melde at det er så mange og store byggeprosjekter på gang på dette området her i byen at vi er nødt til å se på prioriteringene.