Stortinget - Møte onsdag den 3. februar 1999 kl. 10

Dato: 03.02.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg har følgende spørsmål til finansministeren:

«Reisende fra utlandet til Norge med fly som ønsker å utnytte sin tax-free kvote, er henvist til å handle dette ved avgang i utlandet og deretter ta dette med seg på flyet tilbake til Norge.

Ser statsråden store problemer med å la tax-free-handelen kunne skje ved ankomst til Norge der det finnes tax-free-butikker?»

Statsråd Gudmund Restad: Etter gjeldende regelverk er toll- og avgiftsfritt salg av varer på flyplasser kun tillatt i forbindelse med avreise fra Norge. Varene selges da for utførsel fra landet, og fritaket for avgiftsplikt er i overensstemmelse med den ellers gjeldende hovedregel om at salg for eksport ikke skal pålegges nasjonale avgifter.

Ved et eventuelt toll- og avgiftsfritt salg ved ankomst vil denne forutsetningen ikke være til stede. Salget skjer da for forbruk i Norge. Ankomstsalg vil derfor bryte med det alminnelige prinsipp om at varer som kjøpes og forbrukes her i landet, også skal avgiftsbelegges her. Ved å åpne opp for lettere adgang til tax-free-varer også ved ankomst, ville i tillegg tax-free-salget kunne øke på bekostning av salget innenlands. Det kan derfor være betenkelig å etablere ordninger som fjerner oss ytterligere fra et system med regulær, avgiftsbelagt omsetning.

De kontrollmessige sidene ved ankomstsalg er ikke nærmere utredet. Det må imidlertid antas at det må iverksettes ikke ubetydelige endringer på flyplassene når det gjelder tilgang til ankomstområder, utsalgsstedenes plassering mv. Tollvesenets oppgaver vil måtte utvides tilsvarende. Det må videre kunne påregnes et press for å få tilsvarende ordninger ved innreise med andre transportmidler, slik som ferger, tog og privatbiler.

Det er kun et fåtall land som tillater ordninger med ankomstsalg. Med unntak av Island praktiserer også de øvrige nordiske land tax-free-salg kun ved avreise. Jeg vil også fremheve at avgiftsfritt salg på reiser innenfor EU vil opphøre fra 1. juli 1999. Jeg kan ikke se at Norge i en slik situasjon bør gå inn for å utvide ordningen.

Kirsti Kolle Grøndahl hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Dette er selvsagt ingen stor sak, men ordningen med å få med seg sin kjærkomne tax-free-kvote inn i Norge fungerer i dag på en måte som er blitt meget upraktisk for de flyreisende.

En kan spørre seg om hvordan det egentlig er med sikkerheten når 200 passasjerer kanskje tar med seg 400 liter øl, et par hundre liter vin og 200 liter brannfarlig væske, som sprit må sies å være, og legger det under seter, opp i bagasjehyller og fyller opp fra før trange fly. Det er en betenkelig sikkerhetsrisiko når en tillater å lagre slike brannfarlige varer – tilsvarende et fat på 200 liter brannfarlig væske – inne i et fly. Det medfører et ikke ubetydelig merforbruk av drivstoff, og det er i tillegg upraktisk.

Det hadde selvsagt vært mulig å få til dette siden det er mulig å gjøre det på Island. Og jeg er nokså skuffet over statsrådens svar. Er det virkelig slik at dette ikke lar seg gjøre? Rent praktisk skulle dette være mulig også i Norge og ikke bare på Island.

Statsråd Gudmund Restad: Selvfølgelig ville det være mulig. Hvis det var sterkt ønskelig å få en endring, ville det selvfølgelig være mulig, selv om jeg pekte på en del problemer som ville oppstå ved en slik omlegging, å kunne kjøpe tax-free-varene ved ankomst til landet.

Jeg synes det er litt påfallende at man i Norge i en situasjon hvor man i EU nå skal avvikle hele tax-free-ordningen, vurderer å få effektivisert dette tax-free-salget mest mulig slik at man får en større del av omsetningen på denne måten i forhold til den ordinære omsetningsmåten via Vinmonopolet. Jeg hadde vel sett det som mer naturlig at man i den situasjonen man nå er i, ville vurdere om det er en bedre tanke at Norge skulle tenke i samme baner som EU, nemlig å avvikle tax-free-salget og sørge for at mer kom inn i ordinære omsetningsformer på Vinmonopolet. Det kunne også gi et merproveny som kunne brukes til å redusere de aktuelle avgiftene med tanke på grensehandelsproblematikken.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg takker for svaret. Og som jeg sa, er jeg rimelig skuffet over statsrådens manglende vilje til å gjøre noe med denne saken, siden det er helt klart at det kan gjøres noe med den. Men det var litt interessant at statsråden la inn et alkoholpolitisk synspunkt her, i og med at han nevnte at dette salget kunne flyttes over på mer ordinære utsalgssteder i Norge, dvs. stort sett Vinmonopolet. Det har da et avgiftselement i seg, hvis en ser det ut fra det synspunktet. Nå er det slik at norske alkoholavgifter er skyhøye sammenliknet med nivået ellers i Europa. Bør en ikke i tilfelle tax-free-ordningen forsvinner, vurdere å harmonisere det norske alkoholavgiftsnivået mer med det som finnes i EU-land? Kunne statsråden si litt om det?

Statsråd Gudmund Restad: Jo, det var nettopp det som lå i min høyttenkning om hva man eventuelt heller burde gjøre. Istedenfor å effektivisere og øke omfanget av tax-free-handelen, burde man heller tenke i de baner om man ikke heller kunne avvikle hele tax-free-ordningen. Det ville gi en god del proveny som man, hvis man ønsket det, kunne benytte til å redusere de generelle alkoholavgiftene og dermed også begrense grensehandelen. Så hvis representanten Andersen og jeg er på linje der, kan vi videreutvikle denne tanken istedenfor å effektivisere tax-free handelen.

Presidenten: Vi går nå til spørsmål 37.