Stortinget - Møte onsdag den 3. februar 1999 kl. 10

Dato: 03.02.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 20

Presidenten: Dette spørsmål, fra representanten Kenneth Svendsen til samferdselsministeren, vil bli tatt opp av representanten Thore Aksel Nistad.

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg vil på vegne av representanten Kenneth Svendsen få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Etter 14 år med bompengestasjon på E6 ved Kobbelv i Sørfold kommune er nå veien snart nedbetalt. Sørfoldveg A/S har nå foreslått for veikontoret i Nordland at innkrevingen av bompengeavgift skal videreføres. Bakgrunnen for dette er at de ønsker at det skal monteres brannvern og sikkerhetsutstyr i alle tunneler i Sørfold kommune, også for tunnelene som ikke opprinnelig var omfattet av tidligere innkreving av bompenger.

Mener statsråden at det er riktig at lokalbefolkningen også skal bære kostnadene for dette?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Samferdselsdepartementet er kjent med at Statens vegvesen har fått en henvendelse fra Sørfoldveg A/S om saken. Saken er til behandling i de berørte kommuner og i Nordland fylkeskommune.

Montering av brannverns- og sikkerhetsutstyr i tunnelene i Sørfold kommune ligger ikke innenfor forutsetningene for delvis bompengefinansiering av E6 rundt Leirfjorden i Nordland, jf. St.prp. nr. 66 for 1981-82 og Innst. S. nr. 168 for 1981-82. Hel eller delvis finansiering av brannverns- og sikkerhetsutstyr i disse tunnelene med bompenger er derfor en utvidelse av eksisterende bompengeordning. En ny eventuell bompengesøknad må godkjennes av Stortinget etter en forutgående lokal prosess i berørte kommuner og i fylkeskommunen.

Jeg kan ikke i utgangspunktet se at det prinsipielt er noe i veien for at bompenger brukes til oppgradering av tunneler dersom det lokalt er støtte for det, og prosjektet ellers er faglig forsvarlig. Prosjektet må i alle tilfelle vurderes i forhold til gjeldende retningslinjer for bompengefinansiering.

Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til saken etter at den er behandlet lokalt.

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg takker for svaret.

Jeg er for så vidt ganske tilfreds med at saken skal behandles. Denne saken dreier seg faktisk om at det skal monteres brannverns- og sikkerhetsutstyr i 17 tunneler, og det dreier seg også om et mobiltelefonnett, som skal finansieres ved bompenger. Det er en farlig tendens at bilistene først skal være med og betale avgifter, så skal de betale bompenger – med de bompengene skal de snart finansiere alt som er.

Er det riktig at de som betaler bompenger, skal være med og finansiere alt mulig annet som ikke har noe å gjøre med akkurat den biten som gjelder bompengefinansieringsordningen?

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er mye man prinsipielt kunne ønske seg når det gjelder samferdsel, men til syvende og sist er man avhengig av de pengene som er til rådighet.

Her er saken den at dersom en lokalt føler at de spørsmålene som er tatt opp, nemlig å sikre tunnelene på en bedre måte, er et tema de er opptatt av, har de grunnlag for å fremme saken. Det er også slik at departementet er helt avhengig av denne lokale behandlingen for å kunne ha en sak å håndtere. Men som en praktisk mann som er opptatt av at folk skal bidra når de ønsker det, kan jeg ikke se noe prinsipielt i vegen for det, dersom det er faglig forsvarlig, og dersom det lokalt er et ønske om å satse på den måten som det som ligger i spørsmålet.