Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 1999 kl. 10

Dato: 17.02.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 31

Tomas Norvoll (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

«Etter at departementet har godkjent Guds Menighets søknad om støtte til privatskole på Ørsnes i Vågan, har Barneombudet uttalt seg skeptisk til skolen. FNs barnekonvensjon slår fast at barn har rett til å søke, motta og utbre informasjon og ideer av ethvert slag. Dette vil bli hindret når barna ikke får kontakt med det øvrige miljøet.

Hvordan vil statsråden sikre barnas rettigheter og sørge for at det blir ført kontroll med virksomheten til menigheten?»

Statsråd Jon Lilletun: Eg registrerer at representanten Norvoll har vist stor kreativitet i å finne nye innfallsvinklar til måtar å stille spørsmål om denne saka på, og sjølvsagt skal han få svar:

Det er rett at FNs barnekonvensjon sikrar barn rett til å motta idear og informasjon. Det er derfor også rett at det er viktig for barna å ha kontakt med sitt eige lokalmiljø.

Desse rettane tek eg på alvor, og det er derfor vi i godkjenninga av Guds Menighets Grunnskole har stilt ein del krav. Mellom anna er det understreka at skulen skal hente impulsar og stimulans frå lokalsamfunnet, medverke til at elevane kan delta i eige lokalmiljø og stimulere til samarbeid og dialog med eit mangfald at lokale instansar og organisasjonar som arbeider med tiltak for barn og unge i kommunen.

For å sikre at desse krava vert oppfylte, skal Statens Utdanningskontor i Nordland føre tilsyn med skulen. Det står klart i privatskulelova, og vi har gjenteke det i godkjenningsbrevet: Dersom krava ikkje vert oppfylte, kan godkjenninga trekkjast tilbake.

Som representanten Norvoll veit, er klagen frå Vågan kommune no til behandling i departementet, og eg kan love grundig vurdering.

Tomas Norvoll (A): Det er mulig at jeg er kreativ når det gjelder å finne nye måter å stille spørsmål på. Men poenget er at det skjer veldig mye i denne saken, det har vært et veldig stort lokalt engasjement, og det nye er altså at Barneombudet har uttalt seg skeptisk til dette.

Det er for så vidt greit at man skriver at skolen skal hente impulser og stimulans fra det øvrige miljøet og fra samarbeidet med organisasjoner og institusjoner. Problemet er at det ikke skjer, fordi de barna vi snakker om her, ikke får lov til å være med i organisasjoner og institusjoner utenfor menigheten. Jeg er glad for at statsråden vil trekke godkjenningen tilbake hvis det viser seg at dette ikke skjer.

Jeg vil få lov til å understreke at selv om man er veldig for foreldreretten og synes at den er hellig, som statssekretæren sa i en avis i Nordland tidligere, så er det lov til å ta andre hensyn. Privatskoleloven åpner for at man kan ta andre overordnede hensyn. Hvis statsråden mener at totaltilbudet blir utilfredsstillende, så har han myndighet og makt til å si nei. Jeg vil oppfordre ham til å se på denne saken en gang til.

Statsråd Jon Lilletun: Ettersom saka er til klagebehandling, vil eg ikkje gå detaljert inn i den, men berre replisere at i samband med det tilsynsbesøket vi har hatt i den skulen som dette trussamfunnet driv, har det ikkje vore noko å utsetje på måten skulen har vorte driven på.

Når det gjeld anken frå Vågan kommune, kan eg opplyse at eg har ein avtale om eit møte med ordføraren i Vågan kommune. Eg kan derfor stadfeste det som representanten no ber om, at saka skal vurderast grundig ein gong til.

Kirsti Kolle Grøndahl hadde her gjeninntatt presidentplassen.