Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 1999 kl. 10

Dato: 17.02.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Steinar Bastesen (TF): Jeg har følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«Departementet har endret aktivitetskravet i fartøykvoteordningen i torskefisket for gruppe I med tilbakevirkende kraft. Dette medfører at en rekke båter mister sine fartøykvoter, da de ikke var klar over de nye kriteriene og må over i gruppe II-ordningen der kvotene er sterkt begrenset. Fiskerne som er blitt rammet, finner dette særdeles urettferdig.

Vil statsråden revurdere beslutningen om at det endrede aktivitetskravet skal ha tilbakevirkende kraft?»

Statsråd Peter Angelsen: Jeg vil først vise til at aktivitetskravet i torskefisket ble innført på bakgrunn av forslag fra næringen. Et viktig element i reguleringen av kystflåten i torskefisket er inndelingene i gruppe I og II. Fartøy i gruppe I er de som har hatt torskefisket som et viktig grunnlag, ved dokumentert fangst. De fartøyene som har mindre fangstaktivitet å vise til, har adgang til deltakelse i gruppe II. Formålet med ordningen med et aktivitetskrav var at fartøy som har liten utnyttelse av kvoten i gruppe I, bør miste adgangen til å delta i gruppen. Fartøy som mister adgangen til å delta i gruppe I på bakgrunn av manglende aktivitet, vil således fremdeles kunne fiske i gruppe II.

Videre vil jeg vise til at vilkårene for deltakelse i fisket etter torsk med konvensjonelle redskap fastsettes for ett år av gangen.

Forskrift om deltakelse i torskefisket fastsettes med hjemmel i deltakerloven § 6. Juridiske utredninger av denne bestemmelsen har konkludert med at en ikke kan basere seg på å videreføre de samme vilkårene år etter år. Det er derfor en forutsetning at en ikke skal kunne spekulere i å beholde deltakeradgangen i gruppe I ved å fiske marginalt over den 10 pst.-regelen som var gjeldende for deltakelse i fisket i 1998.

På bakgrunn av nedgangen i bestanden av norsk arktisk torsk ble det ved kgl. resolusjon av 4. desember 1998 bestemt å innskjerpe aktivitetskravet for inneværende år. Det ble satt krav om at eier må ha levert minst 15 pst. av sin torskekvote i 1997 eller 1998 for å kunne delta i gruppe I. Bestemmelsen ble gitt virkning for 1999, og vil ikke ha tilbakevirkende kraft.

Næringen har imidlertid anført at kravet om 15 pst. aktivitet kun burde gjelde for fisket i 1998, og ikke i 1997 – dette begrunnet ut fra at fiskerne har innrettet seg etter at regelen om 10 pst. aktivitet for så vidt gjelder 1997, ville bli videreført i 1999.

I tillegg har det blitt vist til at maksimalkvotene i 1997 var på et rekordhøyt nivå.

Etter en vurdering av det som har kommet fram, har jeg besluttet å endre kravet til aktivitet for deltakelse i gruppe I i 1999, ved at eier må ha levert minst 10 pst. av torskekvoten i 1997 eller 15 pst. av torskekvoten i 1998.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret. Det var jo en positiv nyhet han kunne fortelle Stortinget i dag.

Det er klart at sånn som det lå an, ville gruppe II-deltakelsen øke dramatisk, og det ville forverret muligheten for dem som har basert seg på å fiske i gruppe II, ved at det ville bli atskillig større deltakelse i denne gruppen. Det blir det uten at det blir økte kvoter for gruppe II-båter, så det er klart at det måtte overføres kvoter, samtidig som det måtte overføres en rekke båter fra gruppe I til gruppe II. Her måtte altså statsråden gjøre noe, og det forstår jeg at han har gjort, i og med at aktivitetskravet er senket til 10 pst. for 1997 og 15 pst. for 1998. Jeg går ut fra at det vil gi et utslag, og jeg vil be om at dette blir fulgt opp, slik at overgangen til gruppe II ikke blir så stor at ingen i denne gruppen får noe.

Statsråd Peter Angelsen: Maksimalkvotene for fartøy i gruppe II vil normalt ligge over den minimumsregelen man har for gruppe I, slik at overgangen fra gruppe I til gruppe II for de fartøyene som har liten aktivitet i torskefisket, betyr i realiteten ingen nedgang i de fiskemulighetene som de historisk har hatt.

Når det så gjelder om det er nok kvoter for gruppe II, vil det bli løpende vurdert. Selv om det er avsatt en såkalt basiskvote for gruppe II-båter, vil dette bli sett i sammenheng etter som fisket utvikler seg utover året for de fartøyene som har sin basiskvote i gruppe I.