Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 1999 kl. 10

Dato: 17.02.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Petter Løvik (H): Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til fiskeriministeren:

«Ved kongeleg resolusjon av 5. februar 1954 er det i medhald i lov av 8. juli 1949 om produksjon, transport og omsetning av agn gitt monopol for all omsetning av forskjellige typar agn i dei tre nordlegaste fylka til S/L Fiskernes Agnforsyning.

Er statsråden samd i at det no bør vurderast om dette monopolet er eit nødvendig verkemiddel for å oppfylle intensjonane i lova, «å sikre en rasjonell og forsvarlig agnforsyning»?»

Statsråd Peter Angelsen: Regelverket om produksjon, transport og omsetning av agn, som representanten Løvik refererer til, regulerer omsetningen av agn i Nordland, Troms og Finnmark. Bakgrunnen for lovreguleringen var de langvarige problemene på 1930- og 1940-tallet med å sikre jevn tilførsel av agn til stabile priser til Nord-Norge. Siden 1949 har loven stått uforandret, og det har kun blitt gjort mindre endringer i forskriften. Når ordningen i det vesentlige har fått stå uforandret i så mange år, er det mitt inntrykk at dette skyldes at det har vært oppslutning om ordningen i fiskerinæringen.

I den siste tiden har det imidlertid vært et økende press mot regelverket. S/L Fiskernes Agnforsyning som administrerer det regionale monopolet, har i en henvendelse sist høst bedt departementet om å bruke mer ressurser i arbeidet for å sikre at regelverket om agnforsyningen overholdes. De to hovedalternativene som regelverket i dag gir rom for, er enten å pålegge Fiskeridirektoratet å gjennomføre kontroller på dette området eller å gå til politianmeldelse av påståtte brudd på regelverket. Bruk av Fiskeridirektoratets ressurser til slike oppgaver vil i så fall måtte føre til en omprioritering i forhold til dagens ressursbruk, en omprioritering jeg på dette tidspunktet finner det vanskelig å gjennomføre, gitt de mange presserende oppgaver som Fiskeridirektoratet allerede har. Om man velger det andre alternativet, å politianmelde lovbrudd, vil det bli opp til politiet og påtalemyndigheten å prioritere mellom slike og andre oppgaver.

Før jeg tar standpunkt til de ulike spørsmålene som denne saken reiser, har jeg funnet det nødvendig å foreta en grundig gjennomgang av det eksisterende regelverket, bl.a. for å avklare grensene mellom omsetningen av agn som er omfattet av monopolet, og den omsetningen av agn som faller utenfor. Grunnen til dette er de betydelige strukturendringene som har skjedd i fiskerinæringen siden loven ble vedtatt, og som også har betydning for omsetningen av agn. Dette arbeidet pågår nå i departementet. Avhengig av konklusjonene her er det aktuelt å vurdere nærmere om dagens regelverk er egnet til å ivareta formålet med loven, eller om det nå er behov for endringer på dette feltet.

En rasjonell og forsvarlig agnforsyning er like viktig i dag som det var den gangen da reguleringen ble etablert, men på grunn av det arbeidet som allerede pågår i departementet, vil jeg på det nåværende tidspunkt ikke ta stilling til om den eksisterende reguleringsordningen bør revideres, eller om dagens reguleringsordning vil bli videreført i fremtiden.

Asmund Kristoffersen hadde her overtatt presidentplassen.

Petter Løvik (H): Eg takkar statsråden for svaret, og eg er glad for at departementet no vil ta ein grundig gjennomgang av regelverket her.

Vi snakkar om ein marknad på fleire tusen tonn i året. Som statsråden også var inne på, har det skjedd store strukturendringar i dei 50 åra som har gått sidan lova kom. Det eg fryktar, er at det monopolet vi har i dag, vil kunne vere med og hemme ein effektiv transport og ei effektiv omsetning og føre til høgare prisar.

Det første spørsmålet eg vil stille som oppfølging, er: Når reknar statsråden med at arbeidet med gjennomgangen er ferdig?

Det andre går på forholdet til utanlandske fiskarar, for etter Fiskeridepartementet skal dette monopolet også omfatta leveransar til utanlandske fiskarar, noko eg synest er spesielt tvilsamt. Eg er ikkje sikker på om dette blir ramma av EØS-reglane, men både når det gjeld intensjonane med lova og når det gjeld den internasjonale avtala, så er eg i tvil om det gjeld på dette området. Eg vil gjerne vite korleis noverande statsråd ser på dette, og om leveransar til utanlandske fiskarar også er omfatta av dette monopolet?

Statsråd Peter Angelsen: Når det gjelder det første spørsmålet, om når arbeidet med gjennomgangen av monopolet vil være ferdig i departementet, er det vanskelig å svare eksakt på det. Vi har faktisk prioritert dette arbeidet, men før man sluttfører det, kreves det en viss kommunikasjon med fiskerinæringen og deres organisasjoner for å få kartlagt de problemstillinger som reiser seg i forbindelse med endringer i regelverket.

Det som det er viktig å ha med i dette bildet, er at spesielt Nord-Norge har veldig mange mindre fiskevær, som er litt utenfor allfarvei, og det er viktig at den lineflåten som drifter ved de værene, er sikret agn på en forsvarlig måte, både når det gjelder pris og kvalitet. Så det må være en viktig del av vurderingene.

Når det gjelder avgrensningen med hensyn til hva som faller innenfor og hva som faller utenfor monopolet, er ikke det helt avklart heller, i og med at EØS-regelverket er kommet inn i bildet. Men i utgangspunktet var monopolet ment å være altomfattende, men det er mulig at internasjonale regler gjør at man her må se på avgrensningene.