Stortinget - Møte onsdag den 24. februar 1999 kl. 10

Dato: 24.02.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Bent Hegna (A): Jeg skal stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I Grenland bor det ca. 100 000 mennesker. Dette burde være et godt passasjergrunnlag for NSB. Fra årsskiftet har ca. annenhver avgang med NSB fra Skien og Porsgrunn gått med buss til Sandefjord. Flere ganger har bussen ikke rukket å nå Sandefjord før toget har forlatt stasjonen. Passasjerene har da blitt henvist til å vente en time på neste tog fra Sandefjord. Dette fører til at færre tar toget.

Hva mener statsråden om NSBs måte å behandle passasjerer på i slike tilfeller?»

Statsråd Odd Einar Dørum: I utgangspunktet er trafikken på Vestfoldbanen en del av avtalen mellom staten og NSB om kjøp av persontransporttjenester. Denne avtalen omfatter daglig 13 togavganger mellom Skien og Oslo og 21 togavganger mellom Sandefjord og Oslo, dvs. i gjennomsnitt avganger annenhver time fra Skien og hver time fra Sandefjord.

Fra 10. januar 1999 er det annenhver time satt opp buss mellom Skien og Sandefjord. Dette er et tilbud NSB har opprettet på eget initiativ og er i realiteten en økning av kollektivtilbudet i Vestfold. Ideen bak det såkalte TogBuss-tilbudet er at matingen med buss skal føre til at flere tar toget.

Jeg er opptatt av at kunden kommer i fokus også i jernbanevirksomhet, og at de produkter som tilbys, skal holde det som loves. Det vil være i NSBs interesse at kundene er fornøyd med tilbudet. Jeg regner derfor med at NSB lytter til kundenes eventuelle kritikk, og at denne tas på alvor, slik at det kan utvikles et produkt som er til det beste både for de reisende og NSB.

Jeg vil dessuten nevne at problemet er videreformidlet til NSB.

Bent Hegna (A): Jeg får takke statsråden for det jeg oppfatter som et positivt svar.

Jeg har reist med tog på Vestfoldbanen flere ganger i uken de siste seks årene og har stort sett bare positive signaler å gi om det. Det er alltid i rute, for å si det sånn. Men det er veldig rart at det ikke er korrespondanse mellom bussen og toget. Nå er det slik at folk blir forbannet når de må stå på jernbanestasjonen i Sandefjord og vente. Det er synd, for NSB taper kunder. Dette bør absolutt statsråden reagere på ganske raskt, slik at NSB sørger for å legge forholdene skikkelig til rette.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg kan bekrefte at NSB mener at punktligheten i togavgangene skal prioriteres, slik at det kan ha forekommet at kunder med buss har kommet for sent til toget i Sandefjord. NSB selv mener at denne typen forsinkelser i busstrafikken i tilfelle har forekommet innenfor rushtiden, dvs. mellom kl. 05.00 og 09.00. I dette tidsrommet er det imidlertid tre togavganger i timen fra Sandefjord og dermed maksimalt 20 minutters venting på neste tog.

For å kunne oppnå økt lønnsomhet i togdriften har imidlertid NSB – som jeg har sagt – fokusert på kundeorientering. Selskapet gjennomfører derfor nå ulike undersøkelser om kundenes tilfredshet med de produktene selskapet tilbyr, og har som mål å utvikle disse mot kundenes krav. Resultatet av denne typen undersøkelser med mål for forbedringer ble første gang presentert som et kunderegnskap som tillegg til NSBs årsrapport for 1997. Jeg føler meg derfor trygg på at NSB vil ta på alvor den kritikken som nå er framkommet om TogBuss-tilbudet på Vestfoldbanen, og utvikle dette til beste for kunden.