Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 1999 kl. 10

Dato: 03.03.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg har følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«Telenor AS søker for tiden 300 lærlinger over helsides annonser i dagspressen. «Vi oppfordrer spesielt jenter og ungdom med flerkulturell bakgrunn å søke», lyder teksten. § 55 A i arbeidsmiljøloven inneholder bestemmelser om at det ved utlysning og overfor søkere i arbeidslivet ikke skal forskjellsbehandles ut fra rase, hudfarge, nasjonal eller etnisk opprinnelse.

Betyr nevnte annonsekampanje at flerkulturell ungdom kan bli foretrukket foran annen ungdom ved opptak av lærlinger i Telenor AS?»

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Arbeidsmiljøloven § 55 A annet ledd gir et generelt forbud mot etnisk diskriminering ved ansettelse av arbeidstakere, med mindre det kan anses å være saklig begrunnet. Det må foretas en konkret vurdering i forbindelse med den enkelte ansettelse. I forarbeidene framgår det at det kreves svært mye før en forskjellsbehandling skal anses saklig begrunnet. Det framgår videre at tilfeller av forskjellsbehandling som kan tenkes å være i samsvar med saklighetskriteriet, er såkalt positiv diskriminering, f.eks. ansettelse av en person som tilhører en fra før underrepresentert etnisk gruppe. Dette betyr at selv om det ikke er gitt regler om positiv forskjellsbehandling, vil det ved konkrete ansettelser være rom for å ta visse slike hensyn i forhold til saklighetskravet.

Svaret på spørsmålet fra representanten Torbjørn Andersen er således at flerkulturell ungdom kan bli foretrukket foran annen ungdom ved opptak av lærlinger i Telenor AS dersom dette kan anses saklig begrunnet etter en helhetsvurdering i det enkelte tilfellet.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg vil presisere at jeg finner utformingen av teksten i den helsides annonsen, som har vært presentert i flere aviser, uheldig.

Det er ingen som leser denne annonsen, som vil være i tvil om at det søkes etter mennesker med en bestemt etnisk eller kulturell bakgrunn, og det kan neppe sies å være i samsvar med intensjonene i arbeidsmiljølovens bestemmelser på dette området. Denne annonsen bærer et klart preg av at den vil foretrekke bestemte kategorier mennesker ut fra deres spesielle kulturelle bakgrunn. En fikk nå bekreftet fra statsråden at det kan skje.

Jeg synes det er underlig når statens eget selskap, Telenor, ikke klarer å opptre mer korrekt i forhold til et lovverk som staten selv skal forvalte. Svaret fra statsråden bar preg av å forsvare Telenors rett til å bruke denne annonsen, og det betyr at vi altså ikke trenger å ta arbeidsmiljølovens bestemmelser på dette området særlig alvorlig lenger. Det var en grei avklaring.

Statsråd Ragnhild Queseth Haarstad: Etter de vurderinger som er gjort i vår avdeling, er Telenors annonse ikke ukorrekt utformet. Som jeg sa, har Telenor full mulighet til etter en samlet vurdering i de enkelte konkrete ansettelser å foretrekke en med fremmedkulturell bakgrunn hvis de ellers mener at det er riktig å gjøre.

Jeg vil få minne om at når det gjelder statens rolle som arbeidsgiver, viser det seg at blant de statlige ansatte er folk med flerkulturell bakgrunn langt underrepresentert. Det er Regjeringens mål å føre en ansettelespolitikk som gjør at folk med fremmedkulturell bakgrunn skal ha de samme muligheter og rettigheter til å bli ansatt i statlig sektor på alle nivåer. Det er også viktig for meg, som har ansvar for integrering, at folk får jobb og kan klare seg selv.