Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 1999 kl. 10

Dato: 03.03.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 7

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg ønsker å stille finansministeren følgende spørsmål:

«Svært mange forhenværende bileiere venter på utbetaling av vrakpanten, enkelte så langt tilbake som oktober 1998. Grunnen til denne forsinkelsen er i henhold til Toll- og avgiftsdirektoratet problemer med nytt datasystem.

Synes statsråden dette er god nok unnskyldning, og hva akter statsråden å gjøre for å rette opp for dem som uskyldig rammes av dette?»

Statsråd Gudmund Restad: Jeg vil innledningsvis presisere at vrakpant utbetales av toll- og avgiftsetaten i henhold til Miljøverndepartementets forskrift om utbetaling av vrakpant for biler og beltemotorsykler. Vrakpant og driftstilskudd til godkjente oppsamlingsplasser utbetales av toll- og avgiftsetaten på vegne av miljøvernmyndighetene, som har ansvaret for å fastsette kriterier for utbetaling mv.

I forbindelse med overgang til nytt edb-system for håndtering av bl.a. motorvognavgifter ble toll- og avgiftsetatens gamle motorvognavgiftssystem, MASYS, tatt ut av ordinær drift i begynnelsen av oktober 1998. Systemet, som skulle erstatte det gamle, ble iverksatt i begynnelsen av november 1998. Overgangen til det nye systemet har hittil gått som forutsatt, med unntak for den delen som skal behandle vrakpanten. Resultatet er at toll- og avgiftsetaten har hatt store problemer med å foreta utbetaling av vrakpant og driftstilskudd for godkjente vrakmeldinger på grunnlag av vrakmeldinger som er mottatt fra 1. oktober 1998.

Testingen og iverksettelsen av den nye løsningen for utbetaling av vrakpant og driftstilskudd til oppsamlingsplassene har tatt lang tid, og overgangen til nytt system har gitt flere og større utfordringer enn det de gjennomførte forhåndstestene skulle tilsi. Det har således oppstått en betydelig mengde feil i iverksettelsesperioden. Samtlige feil som har oppstått, har vært raskt behandlet og rettet opp fra etatens side, men det betydelige omfanget har bidratt til at opprettingsarbeidet dessverre har trukket ut i tid.

En godkjent vrakmelding skal normalt utløse utbetaling av vrakpant til kjøretøyets eier og et driftstilskudd til den oppsamlingsplassen som har mottatt kjøretøyet for vraking.

Det er foretatt ca. 10 000 utbetalinger av vrakpant hittil i år. Disse omfatter samtlige vrakmeldinger fra perioden oktober til og med første halvdel av desember 1998 som har vært korrekt utfylt av kjøretøyets eiere og oppsamlingsplassene.

1. mars ble det gitt utbetalingsoppdrag for ca. 10 000 driftstilskudd til oppsamlingsplassene. Disse utbetalingene dekker innkomne meldinger for perioden oktober til og med første halvdel av desember 1998. Hvis bankenes utbetalingsrutiner går som forutsatt, vil refusjonene være på mottakernes konto senest ved utløpet av dagen i dag – altså onsdag den 3. mars.

Ved punching av vrakpantmeldinger avvises ca. 40 pst. av disse på grunn av mangler ved de mottatte data. Totalt utgjør slike tilfeller for perioden oktober – desember 1998 ca. 8 000 vrakmeldinger. Når vrakmeldingene er mangelfulle, må feilen rettes opp manuelt av toll- og avgiftsetaten. Saksbehandlingen for disse vrakmeldingene skjer hovedsakelig ved at kundene tilskrives. Når svar mottas fra den enkelte kunde, legges vrakmeldingen inn manuelt i det nye systemet. Dette er en tidkrevende oppgave, men det tas sikte på at samtlige gjenstående refusjoner for 1998 skal være effektuert i løpet av mars 1999.

Det er noe igjen av hovedsvaret, president. Kan jeg velge å ta det i tilleggssvaret eller eventuelt få et halvt minutt ekstra nå?

Presidenten: Statsråden kan ta det i tilleggssvaret.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som forklarer hvorfor disse forsinkelsene har forekommet.

Jeg registrerer med noe forbauselse – men positivt – at det i svaret fra statsråden vises til ca. 10 000 utbetalingsoppdrag for driftstilskudd til biloppsamlingsplasser pr. 3. mars 1999, dvs. i dag, når dette spørsmålet besvares, og at det jobbes aktivt for å komme à jour så snart som mulig.

Vil statsråden kunne se på et rentetilskudd til dem som har hatt penger til gode, alt fra kr 1 500 – f.eks. til biloppsamler Stein Skogsberg, som i Aftenposten den 25. februar 1999 hevder å ha 306 000 kr til gode? Det kan ikke være riktig at privatpersoner og firma skal bli skadelidende økonomisk når etaten har problemer. Når det gjelder den motsatte veien, som f.eks. for sent innbetalt årsavgift, kreves det et fast straffegebyr på 250 kr fra første dag.

Statsråd Gudmund Restad: Jeg er enig i at det er svært beklagelig at problemer med edb-anleggene i toll- og avgiftsetaten har påført privatpersoner betydelige økonomiske problemer. – Men jeg må bruke resten av svartiden for å bli ferdig med det jeg opprinnelig skulle ha sagt.

Når det gjelder vrakmeldinger fra annen halvdel av desember 1998, er disse blitt mottatt av etaten i januar og februar i år, og refusjonene knyttet til disse vil kunne bli ca. 14 dager forsinket i forhold til det som tidligere har vært ordinær saksbehandlingstid.

For en rekke kunder har etaten utbetalt refusjoner på manuelt grunnlag, mer eller mindre fortløpende, når kundene pr. telefon eller brev har oppgitt at det har oppstått likviditetsmessige problemer som følge av at refusjonene har uteblitt. Slike utbetalinger vil fremdeles bli gitt prioritet inntil etaten er à jour med samtlige utbetalinger knyttet til 1998.

Jeg vet ikke om den navngitte personen, som spørreren spesielt nevnte, hadde gjort oppmerksom på likividitetsproblemer og eventuelt kunne ha fått – om jeg skal kalle det – forskutteringer.