Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 1999 kl. 10

Dato: 24.03.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Ansgar Gabrielsen (H): «Tollvesenet i Kristiansand har fra nyttår begynt å ta betaling for vanlige kontroller av blant annet skip og fly i Farsund kommune. Det resulterer i at næringslivet i Vest-Agder utenom Kristiansand får en ekstrakostnad som oppfattes som svært urimelig.

Er en slik forskjellsbehandling i tråd med denne Regjerings politikk, eller vil statsråden ta et initiativ for å få endret denne distriktsfiendtlige praksis?»

Statsråd Gudmund Restad: Dette spørsmålet krever at jeg kort redegjør for regelverket knyttet til gebyr for tollforretninger.

I henhold til tolloven § 7 kan Tollvesenet tillate at tollforretninger også kan utføres utenfor åpnings- og ekspedisjonstiden eller utenfor tollstedet. For slike tollforretninger kan det kreves særskilt godtgjørelse til statskassen etter nærmere forskrift fastsatt av Kongen.

Av tollovforskriftens punkt 2.3.1. og 2.4.1. framgår det at det skal betales et gebyr til statskassen for tollekspedisjoner og klarerings- og oppsynsforretninger som utføres utenfor tollsted, eller når tollstedet ikke er betjent. Gebyret skal betales på grunnlag av gjeldende timesatser og skal ikke overstige kostnader Tollvesenet har til levering av tjenesteytelsene.

Timesatsene for rekvirert overtid ble fastsatt av Stortinget i forbindelse med Stortingets behandling av St.prp. nr. 1 for 1998-99 for Finans- og tolldepartementet og er nå 205 kr pr. time for 50 pst. overtid og 275 kr pr. time for 100 pst. overtid. For timesatser for kost- og skyssgodtgjørelse vises til den sentrale særavtalen «Regulativ for reiser innenlands for statens regning», som ble gjort gjeldende fra 1. mars 1998.

Kristiansand distriktstollsted opplyser at praksis vedrørende ileggelse av gebyrer ble skjerpet høsten 1998. Endringen innebærer ikke noen forskjellsbehandling, men medfører tvert imot at distriktstollstedet nå har samme praksis som andre distriktstollsteder i landet, og at tollloven og tollforskriftens intensjoner dermed blir oppfylt.

Ansgar Gabrielsen (H): Det finansministeren nå opplyste om, er jeg aldeles klar over. Det var for så vidt ikke det jeg spurte om. Jeg spurte om en slik forskjellsbehandling er i tråd med Regjeringens politikk, eller om statsråden vil ta et initiativ for å få endret denne distriktsfiendtlige praksis.

Jeg snakker ikke om overtid, jeg snakker om at det er blitt slik i Vest-Agder at når man i ordinær arbeidstid skal tollklarere et skip i Flekkefjord, Farsund eller Mandal, så må det betales for det. Det behøver man ikke hvis et tilsvarende skip skal klareres på dagtid i Kristiansand, og det betyr at det nå er et incitament til at man sentraliserer tollklareringen til de store havner, med de konsekvenser det har for næringslivet rundt om i de andre bykommunene i Vest-Agder.

Det har også den konsekvens at det vil kunne bli mer trafikk på veiene, ved at man nå tar skip inn i Kristiansand for å slippe en kostnad som blir regnet opp mot transportkostnader fra Kristiansand til en av de nevnte byene. Etter mitt skjønn er det en praksis som jeg ikke på noen måte kan skjønne er forenlig med denne regjeringens politikk, og spørsmålet mitt er om statsråden vil se på denne, som jeg definitivt vil kalle det, distriktsfiendtlige praksis.

Statsråd Gudmund Restad: Det jeg har skjønt ut fra opplysninger fra Kristiansand distriktstollsted, er at man nå har skjerpet håndhevelsen av det gjeldende regelverk noe, slik at i forhold til tidligere praksis er noen av nabokommunene rundt Kristiansand kommet dårligere ut. Men hvis man ser hele landet under ett, er dette en likebehandling. Det er ikke bare i Kristiansands-området man har den ulempen at det vil påløpe gebyrer ved en tjenesteytelse hvis man bor i en annen kommune eller noe ifra distriktstollstedet.

Hvorvidt dette kan oppfattes som urimelig, vil jeg ikke ta standpunkt til. For meg er det i hvert fall et viktig poeng at man praktiserer regelverket likt over hele landet.