Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 1999 kl. 10

Dato: 24.03.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 19

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

«Tolldirektoratet vil opprette 6 nye stillinger ved tollstasjonene i Østfold for å styrke grensekontrollen. Politiet i Halden vil dessverre ikke ha ressurser til å etterforske flere tollbeslag på grunn av reduserte bevilgninger til grensekontrollgruppen, samt tap av 2 stillingshjemler i politidistriktet i 1999.

Hva kan statsråden bidra med slik at et økt antall tollbeslag kan følges opp med politietterforskning for å pågripe bakmennene?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Justisdepartementet har ansvaret for å se ressurstildelingen til politidistriktene i sammenheng, og må derved forsøke å få til en mer lik polititjeneste for alle innbyggerne her i landet.

Ressurstildelingen til politiet i Halden har vært tema for flere spørretimespørsmål denne sesjonen, og i mitt svar må jeg derfor komme inn på forhold som har vært nevnt ved disse anledningene.

Selv om Halden politidistrikt har mistet to stillingshjemler for 1999, har distriktet en bemanning som ligger godt over gjennomsnittet for norske politidistrikt. Halden har, etter at disse stillingshjemlene er trukket fra, fremdeles 2,0 polititjenestemenn pr. 1000 innbyggere, mens landsgjennomsnittet er 1,8. Det betyr i praksis at Halden politidistrikt har ni politistillinger over landsgjennomsnittet.

I tillegg får politidistriktet på inneværende års budsjett 500 000 kr til sin grensekrimgruppe og 1 450 000 kr fra Utlendingsdirektoratet i ekstraordinære midler til grensekontroll. På denne bakgrunn mener jeg Halden politidistrikt er tilfredsstillende utrustet til å etterforske de sakene som oppstår gjennom grensekontroll, enten kontrollen foretas av Tollvesenet eller av politiet selv.

Det er meget viktig at politimesteren i Halden har et løpende internt arbeid for å bedre distriktets ressursutnyttelse.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er veldig viktig å se toll- og polititjenesten angående grensekontroll i sammenheng. Når nå politidistrikter slås sammen og vi får flere tollere som kan kontrollere de store grenseovergangene, har ikke politiet tilstrekkelige ressurser til å etterforske sakene. Avisene har i det siste vært fulle av skriverier om at det flommer smuglervarer, sprit, narkotika osv. over grensene. Statsråden var selv inne på denne grensekrimgruppen. Det de gjør, er å etterforske disse sakene og ta bakmennene. Det som er viktig, er jo å få tatt dem, ellers vil jo denne flommen av smuglervarer fortsette å strømme innover landet.

Mitt spørsmål er derfor: Skal vi ikke satse ressurser på å ta bakmennene for denne illegale virksomheten? Når kurerene blir tatt, kan jo bakmennene bare finne fram til nye kurerer, og det hjelper ikke. Mener ikke statsråden at vi her må få en større kost-nytteeffekt og rimelig bruk av ressurser, at man ser dette i sammenheng og tar hensyn til det ved budsjettbehandlingen?

Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten reiser en serie viktige spørsmål i sin kommentar. For det første om det er en viktig oppgave å slå til mot organisert kriminalitet, og svaret på det er ja. Vi jobber med å få i gang metodeinnsats så raskt som mulig. Dernest stiller man spørsmålet om hvordan man jobber effektivt. Jeg foretar for tiden reiser til de ulike politidistriktene for å se på det, og jeg ser mange steder at man er svært dyktig og effektiv. Situasjonen er at politiet i Halden på mange måter er svært dyktig, og de ligger også, som jeg sa, bemanningsmessig over det som er situasjonen i Østfold for øvrig. Dessuten viser det seg, ut fra det jeg nå har sett, at Halden ligger godt an når det gjelder oppklaringsprosent, saksbehandlingstid og restanser. Med andre ord: Det er det all mulig grunn til å rose politidistriktet for.

Den generelle utfordring som representanten tok opp med organisert kriminalitet, tar jeg med meg, for den er så alvorlig at den kan aldri bagatelliseres.