Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 1999 kl. 10

Dato: 24.03.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 34

Inge Myrvoll (SV): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I Innst. S. nr. 128 (1994-95) om statens engasjement i regional luftfart går flertallet i samferdselskomiteen inn for at det regionale rutenettet underlegges forpliktelse til offentlig tjenesteyting for å sikre brukere og næringsliv et tilbud om rimelige priser. I vår vil det regionale rutenettet legges ut på nytt anbud.

Hvordan vil statsråden sikre at resultatet av anbudet fører til at brukere og næringsliv får rimelige priser?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Det vil også for perioden fra og med 1. april 2000 bli kunngjort forpliktelser til offentlig tjenesteytelse og anbud for regionale flyruter der staten anser det nødvendig for å sikre et tilfredsstillende flytilbud. Forpliktelsene skal sikre et tilfredsstillende nivå på bl.a. setekapasitet, antall avganger og takster, og anbud gjennomføres der ingen flyselskaper påtar seg å imøtekomme kravene på forretningsmessig grunnlag. For kortbanenettet samlet innebærer statstilskuddet til anbudsordningen at takstene kan holdes rundt 25 pst. lavere enn hva som ellers ville være mulig, basert på dagens anbudskontrakter og rutenett.

Takstnivå og -system på anbudsrutene kommer til uttrykk i form av krav til maksimaltakster og rabattsystemer for alle strekningene underlagt forpliktelse til offentlig tjenesteytelse. Selskapene kan fritt tilpasse takstene under maksimalnivået. Det vil også bli satt krav om deltakelse i de til enhver tid gjeldende ordninger med gjennomgangspriser. Ordningene gir en rabatt ved omstigning til andre flyruter.

Foruten takstnivået vil også setekapasiteten være viktig for tilgangen til rabatterte seter og dermed for det gjennomsnittlige takstnivået publikum vil oppleve. I den kommende anbudsinvitasjonen for regionale flyruter vil det i tillegg til generelt høye krav til setekapasitet også settes krav til justering av setekapasiteten underveis i anbudsperioden hvis kapasitetsutnyttelsen blir høy. Dette vil bidra til at setetilbudet vil bli bedre tilpasset svingninger i trafikkvolumet og lette tilgangen til seter i tråd med publikums faktiske etterspørsel etter ulike billettyper.

Hans J. Røsjorde hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Inge Myrvoll (SV): Jeg takker statsråden for svaret.

Statsråden er, i tillegg til å være samferdselsminister, en storbruker av det regionale rutenettet. Han kjenner det godt, både når det gjelder kapasitet og pris. Han er vel også kjent med at brukere som må kombinere kortbanenett og stamrutenett, har de høgste transportkostnadene her i landet. I tillegg er det i den landsdelen vi kommer fra, nødvendig å bruke fly internt i fylkene. En tur-returpris Vardø-Oslo koster 5 840 kr – full pris – og fra statsrådens hjemsted, Stokmarknes, koster det 5 070 kr.

Syns statsråden det er rimelige priser? Vil han, hvis han ikke syns det, gå inn for at prisene reduseres i anbudet, sånn at man eventuelt får et høyere offentlig kjøp ved at man oppnår det som kan betraktes som «rimelige» priser, og at det er det vår oppgave å betale?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg er ikke i stand til å vurdere hva som er det riktige prisnivået i billettsammenheng, verken her i dag eller i den nærmeste fremtid. Det ville i tillegg være uriktig i forhold til den anbudsrunden vi skal igjennom.

Det jeg har prøvd å understreke, er at det i forbindelse med de anbudsrundene som vi nå skal gå, er viktig å få – og det vil bli et krav – rabatt ved omstigning til andre flyruter. Det vil også være viktig å se på setekapasitet i tillegg til takstnivået for å se om tilgangen på rabatterte billetter kan øke både kapasiteten og muligheten til å reise rimelig. Det betyr med andre ord at sammensetningen av flykapasiteten og prisnivået på flysetene ikke bare må vurderes i forhold til høyeste forretningsklasse, men det må også vurderes i forhold til det rabattnivå man kan oppnå gjennom tilstrekkelig setekapasitet for rabatterte billetter.