Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 1999 kl. 10

Dato: 24.03.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 35

Inge Myrvoll (SV): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I St.meld. nr. 15 (1994-95), Statens engasjement i regional luftfart, foreslo departementet ut fra tilråding fra Luftfartsverket forlengelse av rullebanene til 1000 meter for 12 av kortbaneflyplassene.

Hvordan følges denne målsetting opp?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Svaret ser ut til å kunne bli rimelig kort i denne omgang fra statsrådens side.

De endelige prioriteringene med hensyn til teknisk/operativ oppgradering, herunder spørsmålet om rullebanelengder for de enkelte lufthavnene, baseres i tråd med Norsk luftfartsplan 1998-2007 på grundige flyoperative analyser i regi av Luftfartsverket. Disse analysene vil inngå som grunnlag for de forenklede lufthavnplaner som Luftfartsverket utarbeider for de regionale lufthavnene som skal ha rullebaneforlengelse.

For lufthavnene i Brønnøysund og Florø ble det i 1998 besluttet å forlenge rullebanen til 1 200 meter.

For de øvrige lufthavnene vil Luftfartsverket i de nærmeste månedene fullføre sine endelige anbefalinger og prioriteringer basert på analysearbeidene. Jeg legger opp til å orientere Stortinget om dette i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet for år 2000.

Inge Myrvoll (SV): Jeg har bare lyst til å komme med et godt råd til samferdselsministeren.

Ut fra min lange erfaring som samferdselspolitiker har jeg oppsummert at Luftfartsverket har en tendens til å jobbe mye på egen hånd og finne sine egne løsninger, som kanskje ikke akkurat er de som Stortinget har lagt som premiss. Når det gjelder den tekniske/operative standard, som Stortinget har behandlet, er det veldig viktig at det er vi som gjør de endringene som skal til, og ikke Luftfartsverket, for det ryktes meget sterkt at Luftfartsverket allerede har bestemt og tenkt seg en annen løsning for en teknisk/operativ standard enn det regjering og storting la til grunn da vi behandlet meldingen. Jeg håper de ikke er kommet så langt i sine prosesser at det er for sent for oss å kunne ha et kritisk forhold til de planendringene som visstnok ligger i Luftfartsverket, og som de ikke har orientert om, men som er begynt å bli kjent land og strand rundt før det har kommet til oss.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: La meg kort si at gode råd tas imot med takk. De vil bli fulgt videre opp. De tingene som representanten Myrvoll har nevnt, vil bli nærmere undersøkt. Og her, som ellers, er det Stortinget som til slutt bestemmer hvor skapet skal stå – for å si det på den måten.

Presidenten: Vi går da til spørsmål 9.