Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 1999 kl. 10

Dato: 24.03.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 38

Reidun Gravdahl (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Oppland Arbeiderblad skrev 27. februar 1999 om en bosnisk tannlege bosatt på Dokka med utdanning og flere års erfaring som ikke får praktisere fordi han mangler et spesielt norsk autorisasjonskurs. Han har ventet på å komme inn på kurset i fem år på grunn av for dårlig kapasitet. Landsbygdene kan snart stå uten en eneste tannlege, og han er ivrig etter å få praktisere yrket sitt.

Når kan et slikt kurs komme i gang slik at han kan bli godkjent og komme i arbeid i et yrke det er behov for fagfolk i?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Bosniske tannleger har i flere år kunnet få midlertidig begrenset lisens som tannlege. For å kunne få en slik lisens må de arbeide under en autorisert tannleges ansvar og på et begrenset faglig område. I flere fylker er det bosniske tannleger som har hatt slik lisens. Tannleger fra land utenfor EØS må ha tilleggsutdanning for at deres utdanning skal kunne anses som faglig jevngod med norsk utdanning. Hittil har tilleggsutdanningen tatt 2-3 år, og det har vært begrenset plass for nye kandidater. I Handlingsplan for helse- og omsorgspersonell 1998-2001 er ett av tiltakene å legge til rette for at innvandrere og flyktninger med utdanning fra land utenfor EØS-området kan arbeide i Norge innenfor sitt fagområde. I lys av situasjonen på tannlegemarkedet har Sosial- og helsedepartementet avsatt 0,8   mill. kr på statsbudsjettet for 1999 til tilleggskurs for tannleger fra land utenfor EØS-området. Dette kurset blir ettårig og er skreddersydd for disse tannlegene.

De odontologiske fakultetene i Bergen og Oslo samarbeider nå om et undervisningsopplegg. Tilskuddet i 1999 skal dekke kostnader i forbindelse med planleggingsfasen samt kurskostnader for minimum åtte utenlandske tannleger som starter på kurs i august 1999.

Det er pr. i dag ca. 30 tannleger fra land utenfor EØS-området som er registrert med gyldig dokumentasjon hos Fylkeslegen i Oslo. For opptak til tilleggskurset må aktuelle søkere ha avlagt en teoretisk test og en klinisk opptaksprøve. Utvelgelsen foregår på bakgrunn av dokumentasjon og resultat av testene og prøvene. Utvelgelsen gjennomføres i fellesskap av Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen og Fylkeslegen i Oslo.

Reidun Gravdahl (A): Jeg takker for svaret.

Jeg er redd for at det med begrenset lisens til bosniere ikke løser problemet, men at det å få til utdanning er det eneste som løser dette på sikt. Ute på bygda er det ofte ikke flere enn den ene tannlegen i de offentlige tannhelseklinikkene, så det vil neppe være slik at en kan jobbe sammen med en annen med utdanning godkjent i Norge.

Det er ulike instanser inne i bildet når utlendinger kommer hit. Det jeg lurer på, er: Hvor er samarbeidet mellom etatene i forhold til kartlegging av kompetanse og prioriteringer slik at flest mulig med godkjent utdanning der de kommer fra, kan få den godkjent også her? Vi har jo behov for en del helsepersonell. Det ville være ønskelig å få dette kartlagt og kunne prioritere ut fra den kompetansen som ligger der.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Først til de bosniske tannlegene. Jeg er enig med representanten Gravdahl i at midlertidig begrenset lisens ikke er noen løsning der det ikke er noen annen tannlege å arbeide sammen med. Der vil det være nødvendig å ta den påkrevde tilleggsutdanningen og få en utdanning som er jevngod med den norske. Nettopp dette problemet har vi nå laget en løsning på, som innebærer at man slipper å gå inn i det eksisterende tannlegestudiet og være der fra to og et halvt til tre og et halvt år, slik som ordningen har vært til nå, og som har vært en veldig begrenset ordning fordi det har vært så få som har sluppet inn. Nå får vi dette skreddersydde og mer komprimerte opplegget. Jeg tror det vil løse det problemet som representanten Gravdahl har pekt på.

Så til det generelle spørsmålet som reises nå til slutt. Det er et prioritert område i handlingsplanen for helsepersonell å legge til rette for innvandrere og flyktninger med utdanning, slik at denne kan bli gjeldende i Norge. Det vil vi følge opp.