Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 1999 kl. 10

Dato: 24.03.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 40

Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til helseministeren:

«Jeg viser til Innst. S. nr. 29 (1995-96) fra sosialkomiteen. Ved behandlingen av innstillingen vedtok Stortinget at Regjeringen skulle medvirke til at Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus kan bli kompetansesenter for etterbehandling for spesialisert rehabilitering av revmatikere slik Rogaland fylkesting har vedtatt å søke om.

Hva vil statsråden gjøre for å iverksette dette vedtaket?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Departementet bad i september 1994 fylkeskommunene i Helseregion vest om at revmatikeromsorgen ble tatt opp i det regionale planleggingsarbeidet for å utvikle en hensiktsmessig tjeneste for revmatikere i regionen. En pekte bl.a. på at det måtte vurderes hvordan en i regionen kunne utnytte det samlede tjenestetilbudet til denne pasientgruppen på en best mulig måte.

Rogaland fylkesting fattet den 10. oktober 1995 vedtak om at Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus skulle være Rogalands eneste senter for revmatologi og revmakirurgi, og å søke departementet om å få opprettet et regionalt kompetansesenter. Det var i budsjettet for 1996 satt av særskilte midler til tiltak innen rehabilitering og styrking av tilbudet til revmatikere. Søknad om midler til dette tiltaket ble fremmet av fylkeskommunen og prioritert som nr. 5, dvs. det siste av de omsøkte tiltak. Det ble videre vist til at gjennom regional planlegging ville en ta sikte på å avklare målgruppe og behov for tjenester samt behov for personell og senger. Departementet fant rom for å gi tilskudd til tre av tiltakene som det ble søkt om, de som fylkeskommunen hadde prioritert høyest. Videre bad departementet om at det ble klargjort hvilke oppgaver som var planlagt ivaretatt ved Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus, og departementet anførte at det ikke var klarlagt gjennom det regionale helseplanarbeidet at sykehuset skulle dekke oppgaver for hele helseregionen.

Forslaget om et regionalt kompetansesenter for spesialisert rehabilitering ved Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus ble reist i Det regionale helseutvalget og har vært utredet av en regional faggruppe, som har lagt fram en innstilling. Det regionale helseutvalget for Helseregion vest behandlet innstillingen den 13. februar 1998 og vedtok å opprette et kompetansesenter for spesialisert rehabilitering av revmatikere på grunnlag av innstillingen fra faggruppen. Rogaland fylkeskommune behandlet innstillingen i fylkestinget 2. – 3. juni 1998 og sluttet seg til vedtaket som var gjort i Det regionale helseutvalget. Rogaland fylkeskommune søkte i 1998 om midler fra kap 720, post 62 – tilskudd til styrking av den fylkeskommunale rehabiliteringsvirksomhet og tilbudet til revmatikere. Disse midlene ble fordelt til fylkeskommunene etter søknad. Rogaland fylkeskommune ønsket ikke at dette senteret skulle være en del av det fylkeskommunale tilbudet, og søknaden skulle derfor ikke regnes som en del av den fylkeskommunale søknaden. Søknaden ble følgelig ikke prioritert i fylkeskommunens anmodning om midler. Det ble derfor ikke bevilget midler til dette senteret for 1998. For 1999 er øremerkede midler til rehabilitering og tiltak for revmatikere fordelt til fylkeskommunene etter objektive kriterier. Rogaland fylkeskommune er tildelt vel 8,7 mill. kr av denne bevilgningen, som fylkeskommunen fritt kan prioritere til ulike rehabiliteringstilbud.

Gjennom midler til regionale samarbeidstiltak er det lagt til rette for at tiltak som prioriteres i regionen, kan etableres. Midler til regionale samarbeidstiltak er fra 1999 lagt inn i rammene til fylkeskommunene. Dette senteret må derfor finansieres som øvrige samarbeidstiltak i den regionale helseplanen. Det er ikke satt av særskilte midler til regionale kompetansesentre for noen fagområder. Det vil derfor være opp til fylkeskommunene i regionen å iverksette dette tiltaket.

Jeg mener på denne bakgrunn å ha vist hvordan staten har medvirket til at kompetansesenteret kan realiseres. Det vil være opp til fylkeskommunen å vurdere om en nå vil prioritere dette tiltaket innenfor de midler staten har stilt til disposisjon.

Jan Johnsen (H): Jeg takker for svaret, som jeg selvfølgelig ikke er fornøyd med. Jeg refererer det vedtaket som ble gjort i Stortinget, som jeg nevnte i spørsmålet. Der står det:

«Stortinget ber Regjeringen medvirke til at Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus kan bli kompetansesenter for etterbehandling for spesialisert rehabilitering for revmatikere slik Rogaland fylkesting har vedtatt å søke om.»

Stortinget har altså bedt Regjeringen om å gjøre denne jobben. Det går ikke på de vanlige fordelingsmidlene, slik Rogaland fylkeskommune og jeg forstår dette, så her føler vi at Regjeringen har et ansvar. Departementet har sendt et brev til Rogaland fylkeskommune, som er datert 25. februar 1999. Det avsluttes med:

«Det er ikke satt av særskilte midler til regionale kompetansesentra innenfor noen fagområder.»

Det er også, skulle jeg tro, stikk i strid med det vedtaket som Stortinget gjorde i 1996. Kan ministeren bekrefte at det vedtaket som ble gjort i 1996, ikke går på de vanlige midlene som blir tilført fylkeskommunen?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Vedtaket som Stortinget gjorde, var å be Regjeringen medvirke til at Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus kan bli kompetansesenter osv. Jeg har nå redegjort for hvordan denne medvirkningen har skjedd, gjennom krav til faglig utredning, forankring i det regionale helseutvalget og tildeling av midler langs to kanaler, dels til regionale samarbeidstiltak, som fra 1999 ligger i fylkeskommunenes rammer, og dels gjennom øremerkede midler som går til den enkelte fylkeskommune til ulike rehabiliteringstilbud. Rogaland fylkeskommune har fått en klar økning fra 1998 til 1999 når det gjelder disse midlene, og jeg mener på denne bakgrunn at departementet har medvirket til at intensjonen i dette vedtaket kan realiseres. Det er nå opp til fylkeskommunen i samarbeid med de øvrige fylkeskommuner i regionen hvordan de konkret vil realisere det.