Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 1999 kl. 10

Dato: 24.03.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 41

Øyvind Vaksdal (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Behandlingen av konsesjonen til Fløyrli kraftverk i Rogaland har tatt svært lang tid. Olje- og energidepartementet lovet i juni 1998 at den skulle sluttbehandles høsten 1998. Dette har ikke skjedd, og nå har også Miljøverndepartementet krevd at Fløyrlivatnet tømmes til det nivå det hadde for 81 år siden, for å foreta arkeologiske undersøkelser. Dette forsinker prosessen og vil medføre store kostnadsøkninger.

Vil statsråden sørge for at dette optimale vannkraftprosjektet ikke blir ytterligere forsinket?»

Statsråd Guro Fjellanger: Den saken representanten Vaksdal refererer til, gjelder konsesjonsbehandling vedrørende opprusting og tilleggsregulering av Fløyrli kraftverk i Rogaland. I den forbindelse har Miljøverndepartementet bedt Olje- og energidepartementet ta inn vilkår i konsesjonen om arkeologiske utgravninger i magasinområdet. Bakgrunnen for dette er at det her er påvist steinalderboplasser som er de eneste som til nå er kjent i fjellområdene sør for Lysefjorden. Disse boplassene har derfor stor kulturhistorisk og vitenskapelig verdi.

Jeg kan ikke se at Miljøverndepartements anbefaling behøver å forsinke prosjektet ytterligere. Departementet har tvert imot lagt vekt på at fremdriften i utbyggingen ikke skal påvirkes av utgravningene. Vi har derfor forutsatt at utgravningene skal foretas i sommer, når magasinet likevel er nedtappet til det nivået det hadde for 81 år siden. Ettersom jeg forstår, har det også vært vanlig å tappe vannet 19 meter under dette nivået i alle de årene som reguleringen har pågått.

De nærmere detaljene i utgravningsprogrammet er fastsatt av Arkeologisk museum i Stavanger. Programmet innebærer utgravninger over en seksukersperiode til en kostnad på ca. 1,3 mill. kr. Kostnadene skal på vanlig måte dekkes av utbygger. Museets vedtak er stadfestet av Riksantikvaren.

Regjeringen vil trolig behandle konsesjonssaken før påske og vil i den forbindelse naturligvis sørge for at vedtakene etter kulturminneloven og vassdragsreguleringsloven blir samordnet.

Øyvind Vaksdal (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Det er helt klart at dette allerede har medført store utsettelser, og det vil det fortsatt gjøre. Jeg synes det er noe merkelig av en regjering som sier at den vil satse på ren og fornybar energi, stadig å stikke nye kjepper i hjulene for dette gode vannkraftprosjektet. Ytterligere utsettelse av denne kraftutbyggingen vil jo medføre at man må importere enda mer forurensende kullkraft fra Danmark. Er ikke statsråden bekymret for dette, og kan statsråden garantere at dette ikke vil stoppe opp på nytt dersom arkeologene skulle finne noe av interesse?

Statsråd Guro Fjellanger: La meg først få si at vi altså er i den situasjon at dette magasinet normalt er nedtappet til det nivået det hadde for 81 år siden om sommeren, når utgravingen skal foretas. Slik sett kan jeg ikke se at det er grunnlag for å hevde at dette pålegget vil forsinke prosessen ytterligere. Jeg er enig i at det er viktig å ha rene, gode og fornybare alternativer til både import av kullkraft og bygging av gammeldagse gasskraftverk i Norge, men det må ikke gå på bekostning av å ta hensyn til andre viktige miljøverdier. Her snakker vi om påviste steinalderboplasser, som er de eneste som til nå er kjent i fjellområdene sør for Lysefjorden, altså et svært viktig kulturminne. Men la meg igjen understreke: Vi mener at siden magasinet i utgangspunktet normalt blir tappet ned til det nivået det hadde for 81 år siden om sommeren, vil ikke dette forsinke prosessen.