Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 1999 kl. 10

Dato: 24.03.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 45

Marit Nybakk (A): Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål til statsråd Odd Roger Enoksen:

««Ingenting ville gledet oss mer enn at barnefamiliene flyttet fra Groruddalen. De kan gjerne bosette seg i Finnmark eller andre områder ute i distriktene», uttaler underdirektør Kåre Movold til Aftenposten Aften 17. mars 1999, som løsning på mangler i Oslo-skolene.

Er Movolds uttalelser representative for Kommunal- og regionaldepartementets politiske ledelse?»

Statsråd Odd Roger Enoksen: Jeg kan forsikre om at ingen i Kommunal- og regionaldepartementet – verken i administrasjonen eller i den politiske ledelsen – mener at man kan løse akutte mangler i Oslo-skolene ved å oppfordre barnefamilier til å flytte fra Groruddalen.

Jeg kan opplyse om at Kommunal- og regionaldepartementet har et godt samarbeid med Oslo kommune for å bidra til gode levekår og boforhold for barnefamilier i Oslo. Likevel kan jeg ikke unnlate å peke på at noen av de problemer som er oppstått, har preg av å være typiske pressproblemer som følge av stor tilflytting til Oslo-området over lang tid.

(Statsråd Enoksen)

Som regionalminister er jeg også sterkt opptatt av å påvirke styrken i disse flyttestrømmene, og om mulig også snu dem. Samtidig vil dette være viktige bidrag for å lette presset i Oslo.

Jeg ser derfor fram til et godt samarbeid med representanten Nybakk og alle andre som er opptatt av disse pressproblemene, om tiltakene som blir fremmet i distriktspolitikken.

Marit Nybakk (A): Jeg vil takke statsråden for svaret, som jeg tolker dit hen at det som denne underdirektøren har sagt til Aftenpostens aftennummer, ikke er representativt for verken den politiske ledelsen eller Kommunaldepartementet som sådant. Jeg må si at når det settes søkelys på lærermangel i Groruddalen og etterslep på investeringene i Oslo-skolen, er det ikke bare flåsete å uttrykke seg slik som denne underdirektøren har gjort, det er direkte forakt for alle de mennesker som faktisk har valgt å bo i storbyen, og som synes det er positivt å bo i et bysamfunn, at det å bo i et bysamfunn er en livsform som gir et vell av muligheter og variasjoner. Men dette er mennesker som også synes at vi som bor her, har krav på den samme offentlige servicen som de som bor andre steder i landet. Jeg vil be statsråden bekrefte at det også er hans oppfatning.

Statsråd Odd Roger Enoksen: Som jeg sa i mitt første svar: Ingen i Kommunal- og regionaldepartementet mener at man kan løse problemene i Oslo-området på den måten som her er skissert. Jeg slutter meg til det representanten Nybakk sier om at de som bor i Oslo, de som velger å bo i by, selvfølgelig skal ha krav på de samme offentlige tjenester som de som bor andre steder i landet. Derfor er Kommunal- og regionaldepartementet opptatt av å ha et nært og godt samarbeid med Oslo for å legge til rette for best mulig oppvekstvilkår. Jeg slutter meg til det representanten Nybakk sier om kvaliteten ved å bo i by og at mange ønsker å ha dette som sin boform, og det skal ivaretas fra departementets side.

Men jeg vil også gjenta at en del av de problemene vi ser, selvsagt skyldes at man over tid har hatt et kraftig press. Man har hatt en kraftig tilflytting og et pressproblem som har tiltatt i styrke, og som det også er viktig å bidra til å motvirke. Jeg ser fram til, som jeg sa i mitt første svar, et konstruktivt og nært samarbeid også på det området.