Stortinget - Møte onsdag den 14. april 1999 kl. 10

Dato: 14.04.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 28

Lars Rise (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:

«Arbeidet med å realisere planene om samlokalisering av Norges musikkhøgskole og Østlandets musikkonservatorium i det nåværende Menighetsfakultetet i Oslo har stanset opp, blant annet fordi Statsbygg har stanset NRKs salg av en tomt tiltenkt Menighetsfakultetets nybygg.

Hva kan statsråden gjøre for å få fortgang i en sak det har vært arbeidet med kontinuerlig siden 1994?»

Statsråd Laila Dåvøy: Menighetsfakultetet er en stiftelse som selv eier sine lokaler, og staten kan ikke gi pålegg om disponering av deres lokaler. Menighetsfakultetet har imidlertid sagt seg villig til å flytte dersom overordnede utdanningsbehov krever det. Menighetsfakultetet har ønsket at deres lokaler skal ligge innen rimelig avstand fra universitetsområdet på Blindern. Av hensyn til Musikkhøgskolens og Musikkonservatoriets behov for større lokaler har Statsbygg sagt seg villig til å forsøke å skaffe Menighetsfakultetet tomt for nybygg.

I det aktuelle området, i umiddelbar nærhet til Blindern, er tomtereservene knappe. Inntil NRKs lokaler på Marienlyst eier NRK et område som i dag er regulert til offentlig virksomhet. NRK har imidlertid inngått avtale med private entreprenører om salg av dette området til bruk for boligbygging. Av denne grunn har NRK foreslått at området reguleres til boligformål. Statsbygg har motsatt seg dette og ønsker at dagens regulering opprettholdes.

På grunn av områdets beliggenhet i den såkalte Blindern-aksen, har Statsbygg vurdert området samlet sett som svært viktig for fremtidig offentlig virksomhet. Arealreservene i området er så knappe at det etter Statsbyggs vurdering er meget viktig at de eiendommer som allerede er regulert til offentlige formål, i et langsiktig perspektiv fortsatt bør reserveres til offentlig bruk. En naturlig utvikling av området og Blindern-aksen tilsier at området bør være regulert til offentlige formål. I denne forbindelse har Statsbygg varslet at de vil bruke virkemidlet statlig innsigelse dersom området omreguleres til boligformål av Oslo kommune. Bruken av statlig innsigelse er godkjent av Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

Statsbyggs engasjement i saken er først og fremst knyttet til det fremtidige samlede offentlige behov, men deres engasjement omfatter naturligvis også en interesse i å løse Musikkhøgskolen og Musikkonservatoriets akutte behov for lokaler.

Statsbygg ble forelagt forslag til minnelig løsning i saken. Forslaget ble fremlagt av de private interessenter som NRK har inngått salgsavtale med. I dette løsningsforslaget ble det foreslått at NRK skulle avstå tomt til Menighetsfakultetet på betingelse av at Statsbygg trekker den varslede statlige innsigelse. Forslaget ble imidlertid ikke realitetsdrøftet med NRK, da Statsbygg ikke fant å kunne akseptere omregulering for noen del av området. I forslaget til minnelig løsning ivaretas ikke muligheten for utvidelse av offentlig virksomhet i området, selv om det vil gi en rask løsning for Musikkhøgskolen og Musikkonservatoriet.

Jeg er i hovedsak enig i Statsbyggs konklusjoner og fremgangsmåte. Når det gjelder den videre fremdrift, kan jeg opplyse at Arbeids- og administrasjonsdepartementet i samråd med Statsbygg arbeider for å finne en løsning på tvisten mellom NRK og Statsbygg. Denne løsningen må være akseptabel for alle berørte parter og bidra til en rask og endelig avklaring av spørsmålet.

Lars Rise (KrF): Jeg vil først få takke statsråden for svaret. Dette høres litt komplisert ut, men jeg setter særlig pris på den siste setningen i svaret, hvor det understrekes at alle berørte parter må finne en eventuell løsning mellom NRK og Statsbygg akseptabel, og dessuten at avklaring må skje raskt.

Situasjonen på Norges musikkhøgskole er prekær når det gjelder lokaliteter, og skolen er som kjent allerede fusjonert med Østlandets Musikkonservatorium.

Men man får ikke høstet noen gevinst av denne fusjonen fordi en del av skolen befinner seg oppe på Carl Berners plass, mens en annen del befinner seg nede på Majorstuen. Dette medfører at studenter og lærere nær sagt ustanselig befinner seg på vei til og fra de to lokalene.

Bibliotekhøgskolens tidligere lokaler er svært lite tilfredsstillende både når det gjelder ventilasjon og lydisolasjon. Når det nå etter hvert blir varmere i været, må vinduene åpnes. De fleste av naboene er sikkert musikkelskere, men det er nok grenser for hva de kan klare av timelange øvelser på arier og melismer med høyt volum, blandet med lyden av øvelser fra alle de andre øvelsesrommene samtidig.

Hva vil statsråden gjøre for at det skal skje fortgang i dette?

Statsråd Laila Dåvøy: Som representanten Rise sier, er dette en komplisert sak, og den har tatt tid. Vi arbeider nå aktivt med å finne en helhetlig løsning for det samlede området, Suhms gate 24 og Gydas vei 6, og det er viktig å presisere at det må bli en løsning som alle kan være tjent med.

I lys av det resultatet som jeg håper kommer innen rimelig tid, vil jeg vurdere ulike handlingsalternativer. I så måte kan jeg ikke si annet når det gjelder spørsmålet, enn at det i disse dager også jobbes aktivt, og at jeg vil komme tilbake til løsnings- og handlingsalternativer så snart jeg kan. Jeg kan ikke love noen eksakt dato.

Lars Rise (KrF): Vi er altså nå i en situasjon hvor gevinsten etter fusjonen ikke kan realiseres, og situasjonen er meget beklagelig for musikkutdannelsens høyborg, det aller høyeste nivået på musikkutdannelse i Norge. Situasjonen er også meget vanskelig for Menighetsfakultetet, som har arbeidet med saken helt siden spørsmålet kom opp i 1994. Dersom saken trekker ytterligere ut i flere år, kan det medføre at MF vil være nødt til å sette i gang rehabilitering av nåværende lokaliteter, og hele prosjektet for både musikkskolen og MF kan dermed rakne. Dette er meget beklagelig.

Statsråden var inne på spørsmålet om regulering, og jeg kunne tenke meg å spørre: Hva vil statsråden gjøre dersom Oslo kommune velger å regulere tomten til boliger? Vil staten da, som tidligere annonsert, gå til statlig regulering av tomten? Og hvordan vil statsråden sikre at fremdriften er meget rask i denne saken?

Statsråd Laila Dåvøy: Når de ulike handlingsalternativene foreligger, vil jeg, som jeg sa, ta initiativ til videre fremdrift i saken. Jeg ønsker ikke å svare på hva jeg kommer til å gjøre gitt at Oslo kommune gjør slik eller slik, på dette tidspunktet. Resultatet av saken vil være av stor betydning både for Menighetsfakultetet og Musikkhøgskolen, men jeg vil igjen presisere at jeg er nødt til å finne løsninger som ivaretar også andre interesser.

Jeg vet at saken har tatt lang tid. Imidlertid arbeides det nå konstruktivt, og alle involverte parter, inkludert Administrasjonsdepartementet, er tjent med – og ønsker – å finne en rask løsning.