Stortinget - Møte onsdag den 14. april 1999 kl. 10

Dato: 14.04.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 29

Sylvia Brustad (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«I februar 1999 hadde statssekretær Per N. Hagen et utspill om å legge omstilling i statlige etater på is. Kommunal- og regionalministeren fortalte i «politisk kvarter» 19. mars 1999 at Regjeringen nå følger opp statssekretærens utspill, og at de nå «har fått med seg de andre departementene» på å legge omorganiseringene på is.

Hvilke omstillinger i hvilke statlige etater er det Regjeringen nå legger på is, og hvordan samsvarer dette med Stortingets tidligere behandling av de samme sakene?»

Statsråd Odd Roger Enoksen: Det pågår for tiden endringsprosesser innenfor skatteetaten, trygdeetaten, politietaten og domstolsapparatet som kan få betydning for den regionale fordelingen av statlige arbeidsplasser samt folks tilgjengelighet til disse statlige tjenestene. Som min forgjenger Ragnhild Queseth Haarstad sa i Stortingets spørretime den 3. mars i år, vil det innenfor alle disse områdene bli lagt fram endringsforslag fra de respektive fagdepartementer i løpet av våren 1999.

Regjeringen har ikke besluttet å legge disse prosessene på is i den forstand at de skal stoppes. Regjeringen har imidlertid besluttet at det ikke skal fattes politiske beslutninger som kan ha konsekvenser for lokaliseringen av arbeidsplasser og tjenester, før de distriktspolitiske konsekvensene er utredet og avklart. Hver for seg kan eventuelle strukturendringer innenfor disse etatene være godt begrunnet, men Regjeringen ønsker, så langt det er mulig, å unngå at det er de samme lokalsamfunn som blir rammet når flere statlige etater rasjonaliserer samtidig.

Når det gjelder de sakene der Stortinget allerede har gjort vedtak om strukturendringer, f.eks. omorganiseringen av de landbrukspolitiske virkemidlene, er disse ikke omfattet av Regjeringens vedtak.

I min distriktspolitiske redegjørelse 20. april vil jeg komme nærmere tilbake til disse spørsmålene. Jeg vil da bl.a. drøfte hva Regjeringen vil gjøre med hensyn til mulige utflyttinger av statlige oppgaver og effektiviseringene i de landsomfattende statlige virksomheter som jeg har omtalt ovenfor. Stortinget vil deretter få anledning til å drøfte disse spørsmålene i full bredde.

Sylvia Brustad (A): Jeg takker statsråden for svaret, og er glad for at han slår fast at de vedtak Stortinget har fattet, selvfølgelig skal følges opp og ikke legges på is, slik en kunne få inntrykk av underveis i den politiske debatten.

Statsråden viste her til noen områder hvor det skal legges fram forslag fra de ulike departementer i vår. La meg bare spørre om ett område, og det er det som dreier seg om skatteetaten. Våren 1997 behandlet Stortinget en innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen, hvor en gikk gjennom det som dreide seg om skatteetaten – ligningskontorer, folkeregister osv. – og hvor det i hvert fall var noen signaler om at det der var behov for å samordne noe mer. Er det én av de tingene som Regjeringen akter å komme tilbake til Stortinget med i vår, i samsvar med at Stortinget her ønsket endringer, og at det skulle skje ganske fort?

Statsråd Odd Roger Enoksen: Som jeg sa i mitt første svar: Også skatteetaten er omfattet av de områder hvor de enkelte departementer vil komme til å legge fram forslag i løpet av våren, selvfølgelig også i forhold til en oppfølging av de vedtak som Stortinget har gjort. Hvordan de forslagene vil se ut, er det selvfølgelig for tidlig å si noe om, men departementene tar altså sikte på å legge dette fram i løpet av våren.

Sylvia Brustad (A): Jeg takker statsråden igjen for svaret.

Jeg er glad for at det blir lagt fram forslag i vår, og at det gis klare signaler fra Regjeringens side om at det her ikke er snakk om at omorganiseringer som Stortinget har sagt klart fra om, og i hvilken retning de skal gå, blir lagt på is. Det er viktig at slike signaler også gis til de berørte fagetater.

La meg følge opp med noen andre områder som statsråden ikke nevnte, f.eks. det som nå skjer innenfor Posten, hvor Bondevik-regjeringen faktisk har lagt ned over 400 postkontor i 1998. Når det gjelder omorganiseringen innenfor Telenor, som en følge av en fusjon med Telia, er det noe som vil stoppe opp, eller går det sin gang? Og når det f.eks. gjelder de endringer som nå har skjedd innenfor arbeidskontorene, hvor Regjeringen faktisk både har lagt ned og slått sammen, er det noe som vil bli reversert, eller er dette også en prosess som går sin gang?

Statsråd Odd Roger Enoksen: På de områder der Stortinget har fattet vedtak om at det skal skje endringer, skjer det selvfølgelig endringer.

Som jeg sa i mitt første svar, har Regjeringen besluttet at man ikke ønsker å ta politiske beslutninger i Regjeringen før man har utredet hvilke konsekvenser disse kan ha for arbeidsplasser og tjenester. Jeg tror oppriktig talt at alle er tjent med at man nå prøver å se summen av effektene av de tiltak som blir vedtatt i Stortinget, ser det i en sammenheng, og ser på hvordan man kan sørge for at de enkelte lokalsamfunn får opprettholdt et best mulig tjenestetilbud. Det er Regjeringens hensikt med den måten vi nå prøver å gjennomføre dette arbeidet på, og det tror jeg også må være Stortingets hensikt.

De vedtak som Stortinget har fattet, blir selvfølgelig fulgt opp.