Stortinget - Møte onsdag den 14. april 1999 kl. 10

Dato: 14.04.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 30

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg skal få stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«Enkelte uførepensjonister opplever at de mister retten til bostøtte den dagen husbanklånet er innfridd for den boligen de leier i. For barnefamilier er boligavgrensningen for utleieboliger vedrørende finansieringskilden endret slik at bostøtte også kan gis til barnefamilier som bor i utleieboliger som er privatfinansierte.

Vil Regjeringen vurdere en økt harmonisering av regelverket vedrørende boligavgrensningen for de ulike grupper som omfattes av bostøtteordningen?»

Statsråd Odd Roger Enoksen: Bostøtte har tradisjonelt vært knyttet opp mot husbankfinansierte boliger. På 1990-tallet har kravet til finansieringskilde gradvis blitt myket opp. I tråd med Voksenåserklæringen forslo Regjeringen i statsbudsjettet for 1999 ytterligere forbedringer i bostøtten med tanke på å gjøre regelverkene for målgruppene mer enhetlige. I tillegg så vi nødvendigheten av å forbedre bostøtten for barnefamilier. Boutgiftstaket økte derfor for denne gruppen opp til nivået for alders-, etterlatte- og uførepensjonister. Det ble også foreslått å oppheve boligavgrensningen for barnefamilier. Dette har Stortinget gitt sin tilslutning til.

I bostøtteregelverket for alders- og uførepensjonister er det husstandens samlede inntekt som avgjør om det stilles krav til boligen og finansieringsformen. I hovedsak stilles det ikke krav overfor uførepensjonister til finansieringskilden for deres boliger. I dag stilles det heller ikke krav til finansieringskilde overfor alders- og uførepensjonister med inntekt under 130 pst. av minstepensjon, mens de med inntekter mellom denne grensen og den formelle inntektsgrensen omfattes av kravet til finansieringsmåten for bolig. Regjeringen vil arbeide for å gjøre bostøtten enda mer målrettet, og for å harmonisere regelverkene for barnefamilier og pensjonistgruppene ytterligere.

Når det gjelder det forholdet representanten Torbjørn Andersen viser til, at en mindre gruppe uførepensjonister mister retten til bostøtte fordi husbanklånet i boligen de er leietakere i, blir nedbetalt, vil jeg vise til at Regjeringen arbeider videre med å gjøre bostøtten uavhengig av finansieringsform, samtidig som det holdes fast ved at det er gode og nøkterne boliger som skal omfattes av bostøtten.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg takker for svaret. Jeg synes det var rimelig positivt, og jeg mener at jeg kan være fornøyd med det svaret.

Det er jo slik at det finnes et eget regelverk for bostøtte til barnefamilier, og et regelverk for bostøtte til alders, uføre- og etterlattepensjonister, og det er riktig at for alders- ,uføre- og etterlattepensjonister med inntekter under eller lik minstepensjon pluss 30 pst. – det blir ca. 88 816 kr – gjelder det ingen krav til boligavgrensning. Men for andre enslige eldre og uføre som har inntekter over disse grensene og inntil 136 000 kr, kommer kravet om boligavgrensning inn i bildet for fullt. Og en ufør som har inntekt innenfor disse beløpene, kan innfri kriteriene til bostøtte ut fra et behovsprøvet forhold mellom inntekt og boutgifter, men opplever så at han ikke kan få bostøtte fordi huset han bor i ikke er finansiert i Husbanken. Det er helt urimelig, og her bør det komme endringer.

Hvis jeg tolker statsråden riktig, vil han se på dette.

Statsråd Odd Roger Enoksen: Det er en korrekt beskrivelse av dagens situasjon som representanten Torbjørn Andersen nå gir.

Som jeg sa i mitt svar, arbeider Regjeringen fortsatt med å gjøre bostøtten mer målrettet og å harmonisere regelverkene for barnefamilier og pensjonistgrupper. Vi arbeider også videre med å gjøre bostøtten uavhengig av finansieringsform, og bør på den måten kunne imøtekomme de behov som representanten Torbjørn Andersen her stiller spørsmål om.

Torbjørn Andersen (A): Jeg takker for svaret.

Jeg vil bare si at bakgrunnen for mitt spørsmål til statsråden nettopp er at jeg har fått konkrete henvendelser fra fortvilte minstepensjonister – nei, pensjonister – som opplever at de mister retten til, eller ikke har rett til bostøtte bare fordi boligen de bor i, ikke lenger er, eller aldri har vært, finansiert i Husbanken.

En uførepensjonist som f.eks. leier en bolig i et husbankfinansiert hus, kan altså oppleve at den dagen boligeieren har innfridd sitt husbanklån, kan vedkommende miste retten til bostøtte. Men huset er fortsatt et husbankhus, og boutgiftene er fortsatt de samme for denne pensjonisten. Og at leietakeren skal få svi økonomisk for denne – skal vi si – finansieringstekniske endringen til huseieren, virker helt meningsløst. Jeg er derfor svært glad for de signaler statsråden kom med om at han vil gjøre noe med dette meget urettferdige systemet som jeg her påpeker, og at han vil ta initiativ til at reglene blir endret. Det er jeg svært glad for.

Statsråd Odd Roger Enoksen: Jeg antar at det var en forsnakkelse, men jeg vil likevel presisere at denne begrensningen ikke gjelder minstepensjonister, men pensjonister som har en pensjon på over 130 pst. av minstepensjon. Jeg er enig med representanten Andersen i at dette kan gi urimelige utslag, og det er også en av grunnene til at Regjeringen arbeider videre med dette spørsmålet.

Presidenten: : Sak nr. 1, spørretimen, er dermed over.