Stortinget - Møte onsdag den 28. april 1999 kl. 10

Dato: 28.04.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 16

Kjellaug Nakkim (H): Jeg vil få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Spørsmålet om tillatelse til å bruke vogntog med en totallengde på 25,25 meter er under vurdering. Vogntog etter modulprinsippet likeså. Norske vogntog som består av trekkbil, semitrailer og boggikjerre som kjører på utlandet, har problemer når de kommer til norskegrensen.

Vil statsråden vurdere om slike vogntog kan bli tillatt eller få dispensasjon til å kunne kjøre i bestemte korridorer i Norge, som for eksempel på E6 hvor vegstandarden er tilfredsstillende?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Norge har med virkning fra 17. september 1997 innlemmet EUs regelverk for vekter og dimensjoner i norsk rett. Tillatt maksimal lengde på trekkbil og slepevogn er etter dette direktivet 18,75 m innenfor hele EU-/EØS-området. Kjøretøy som var tatt i bruk før 17. september 1997, kan benyttes med avvikende dimensjoner fram til 1. januar 2007.

I direktivet er det en unntaksregel som på visse betingelser gir mulighet for å kjøre med vogntok med totallengde inntil 25,25 m. Dette betegnes gjerne som modulsystemet. Sverige og Finland har benyttet seg av denne unntaksregelen.

Vegdirektoratet har utredet konsekvensene av å innføre et slikt modulsystem i Norge. Problemstillingen reiser en rekke spørsmål knyttet bl.a. til næringspolitikk, konkurranseforhold, trafikksikkerhet, miljø og konsekvenser for vegvedlikehold.

Vegdirektoratet har vurdert at de om kort tid vil oversende sin tilråding til departementet. Saken, og herunder den videre prosess, vil bli vurdert i Samferdselsdepartementet når direktoratets tilråding foreligger.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er klar over at det er mange hensyn å ivareta når det gjelder disse store vognene. Det gjelder, som statsråden også var inne på, både miljø, trafikksikkerhet og veistandard. Men vi må jo, som han også var inne på, ta hensyn til vårt næringsliv. Det er engang slik at logistikkostnadene i Norge er veldig store, og da er spørsmålet om man ikke på enkelte strekninger må kunne tillate dette. Det forstår jeg er under vurdering og snart vil komme til Samferdselsdepartementet for en avgjørelse. Men spørsmålet er jo om man allerede nå ser muligheten av å kunne behandle søknader om dispensasjon. Eller er det slik at man må ha hele spørsmålet avklart før man eventuelt overhodet går inn på denne ordningen?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Først når det gjelder spørsmålet om mulighetene for dispensasjoner: Vegdirektoratet er gitt myndighet til å dispensere for spesialtransport i konkrete tilfeller, jf. forskrift om bruk av kjøretøy av 25. januar 1990 nr. 92 § 5-2 og 5-6, og vedlegg 2 om nærmere vilkår for dispensasjon og om tillatt lengde og bredde uten dispensasjon. Dette gjelder da maksimallengde for kjøretøy.

Når det gjelder spørsmålene som skal vurderes før det gis klarsignal, minner jeg om at økes lengden på vogntog, bør også totalvekten for disse økes. Norge har i dag en totalvekt på 50 tonn. Innføres modulsystemet, bør denne vurderes økt til 60 tonn, slik det er gjort i Finland og Sverige. Direktivet gir en mulighet til dette og setter ingen begrensninger for nasjonale reguleringer av totalvekten. Det er altså ikke bare lengden som vil være grunnlag for vurdering, men også vekten, slik at disse tingene er en nødt til å se i en total sammenheng.

Gunnar Breimo hadde her overtatt presidentplassen.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Jeg forstår det slik at Vegdirektoratet er blitt tillagt den hele og fulle myndighet til dispensasjon når det gjelder det foreliggende. Men det som vitterlig er blitt sagt etter søknad, er at dette modulprinsippet er under vurdering, og at man ikke ønsker å dispensere før man har vurdert hele saken. Jeg vil da spørre om departementet har pålagt Vegdirektoratet å utsette all behandling av dispensasjonssøknader inntil dette er prinsipielt avgjort.

Det som er det viktige i denne saken, er at de som kjører på både Finland og Sverige, nå kan kjøre med denne lengden. Det er viktig, fordi de blir satt under press for å kjøre mest mulig effektivt og til lavest mulige kostnader. Det er vitterlig slik at både mellom Finland og Norge og mellom Sverige og Norge er det korridorer der det er muligheter for å la disse vogntogene kjøre.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: For å innføre modulsystemet i Norge kreves det formelt en forskriftsendring av vedlegg 1 til forskrift av bruk av kjøretøy 25. januar 1990 nr. 92, der myndigheten er tillagt Vegdirektoratet.

Jeg vil tro at Vegdirektoratet under sin saksbehandling videre også har tatt i betraktning de politiske signaler som er gitt fra denne sal, og de føringer som er gitt. De kommer med tilråding til departementet, men det kan nok være at politiske signaler gitt fra denne sal kan ha innvirkning på selve dispensasjonsprinsippet. Da tenker jeg på de føringer som var lagt inn i en sak vi behandlet i Stortinget for bare en uke siden, når det gjaldt NSB BA og meldingen om den, der et flertall hadde lagt inn en del føringer på akkurat dette punktet. Det er ikke fattet noen beslutning i denne salen som binder i dette spørsmålet, slik at Vegdirektoratet har nødvendig armslag i sin totalvurdering.