Stortinget - Møte onsdag den 28. april 1999 kl. 10

Dato: 28.04.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 17

Kjellaug Nakkim (H): Jeg vil få stille enda et spørsmål til samferdselsministeren:

«Utbygging av E6 til firefeltsvei og ny E18 gjennom Østfold er av vital betydning for næringstrafikken ikke bare for Østfold, men for hele landet. Ikke minst er utbyggingen også av stor betydning for trafikksikkerheten. Østfold fylkesting har med stort flertall vedtatt at en slik utbygging skal delvis bompengefinansieres.

Vil statsråden fremlegge en stortingsproposisjon vedrørende Østfoldpakken nå i vår?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Arbeidet med Østfoldpakken omfatter en plan for utbygging av infrastruktur i Østfold og hvordan dette kan finansieres i overskuelig fremtid. Planen omfatter etter det jeg forstår bl.a. utbygging av både veg og jernbane, byprosjekter og havnetilknytning.

Østfoldpakken er en stor og viktig sak. Den krever forsvarlig behandling i alle ledd og på ordinær måte. Departementet har mottatt kopi av Østfold fylkeskommune vedtak av 25. mars 1999 om Østfoldpakken. Saken er nå på ordinær måte til behandling i Vegdirektoratet, som også må trekke Jernbaneverket inn.

Det er for tidlig å si når saken vil kunne oversendes departementet, og dermed er det også vanskelig å antyde konkret når den vil kunne fremmes for Stortinget. Selv om denne saken er høyt prioritert, synes det klart at den ikke kan legges frem for Stortinget nå i vår, jf. også at den forholdsvis nylig er ferdigbehandlet lokalt. I mitt møte med berørte parter i Østfold den 30. april vil også dette spørsmålet bli berørt.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg er enig med statsråden i at dette er en stor og viktig sak, spesielt for Østfold, men også for hele landet. Den er viktig også av samferdselsmessige hensyn, og det er klart viktig at man også får en forsvarlig behandling av den. De lokale myndigheter har hatt et tett og nært samarbeid om Østfoldpakken med tidligere samferdselsminister Dørum, og det er viktig for saken og for måten dette har vært behandlet på lokalt – de har jobbet både effektivt og hardt for å få denne pakken fram – at man legger samme vekt på dette både i departementet og i Vegdirektoratet. Og jeg er av den overbevisning at hvis statsråden prioriterer denne pakken så høyt som tidligere statsråd gjorde, vil han gi politiske signaler om at dette har høyeste prioritet. Og da spør jeg statsråden: Vil han gjøre det?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Det står ikke på statsrådens prioritering. Tvert imot, jeg har nettopp sagt at jeg prioriterer saken høyt. Men vi kan ikke hoppe over faginstansenes vurdering og konklusjon, og faginstansene i denne sammenheng er Vegdirektoratet og Jernbaneverket. De har fått den for få dager siden, rett etter påske. Da er de startet på sin behandling, som igjen skal ende ut i en tilråding til departementet. Det betyr med andre ord at enten statsråden heter Dørum eller Fjærvoll, må man hele tiden forholde seg til en noenlunde lik prosedyre for hvordan man behandler dette viktige spørsmålet. Man skal tross alt forbruke 10-11 milliarder kr, og første delen er beregnet å innebære et forbruk på mellom 4 og 5 milliarder. Da må man presentere det for Stortinget med nettopp de faglige vurderingene og tilrådingene fra Vegdirektoratet og Jernbaneverket. Dette vil jeg drøfte i Østfold ved slutten av denne måneden, og jeg tror vi skal bli enige om en framdrift.

Kjellaug Nakkim (H): Da tidligere samferdselsminister Dørum ble konfrontert med dette spørsmålet både under finansdebatten sist høst og under behandlingen av samferdselsbudsjettet, poengterte han stadig at det ikke skulle stå på Samferdselsdepartementet når det gjaldt å få fram denne pakken. Og han har sagt at han ser for seg at denne pakken, spesielt når det gjelder E6, skal stå ferdig til år 2007. Og jeg håper jo at statsråden har lagt seg dette på sinne og vil følge opp denne delen. Det er klart at man skal følge prosedyrer. Men jeg vet også at fylkespolitikerne var i møte med Vegdirektoratet i går, hvor Vegdirektoratet da på et spørsmål svarte, at de må avvente statsrådens svar i Stortinget her i dag. Det jo et klarsignal om at her har statsråden også muligheter til å gi signaler tilbake om prioriteringen av denne pakken, slik at man får dette fram så fort som mulig.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Når det gjelder prioriteringen av pakken, er det ikke tvil om at den er høy. Men statsrådens problem er at Stortinget går fra hverandre allerede tredje uke i juni, ellers hadde det ikke vært noe problem å definere våren som det tidspunkt da saksbehandlingen var ferdig og saken kunne presenteres for Stortinget. Men jeg vil igjen minne om at vi først har fått den oversendt etter påske, til departementet har det kommet en kopi av vedtaket. Saken er sendt fra vegsjefen til Vegdirektoratet etter påske. De har påbegynt sin behandling, og jeg ville finne det uforsvarlig fra statsrådens side å si at et milliardprosjekt som dette ikke skal gjennomgå vanlig prosedyre. Men jeg legger til: Det skal prioriteres høyt både hos Vegdirektoratet og hos Jernbaneverket, for her er begge involvert, og her må det skje en samkjøring. Når saken er ferdig til å fremlegges for Stortinget, vil den bli fremlagt. Men la meg minne om at på lokalt plan har denne saken vært underveis en betydelig tid.