Stortinget - Møte onsdag den 5. mai 1999 kl. 10

Dato: 05.05.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 25

Grete Knudsen (A): Jeg vil stille kommunal- og regionalministeren følgende spørsmål:

«50 mill. kroner ble avsatt for å hindre at mange små skoler skulle bli lagt ned. Oppslag viser at en betydelig del av midlene er gått til andre formål.

Hvordan kvalitetssikrer Kommunal- og regionaldepartementet at midlene går til det formålet Stortinget ble opplyst om?»

Statsråd Odd Roger Enoksen: I statsbudsjettet for 1999 vedtok Stortinget å sette av 50 mill. kr i ekstra skjønnsmidler til kommuner som har ekstra stramme rammer og sliter med å opprettholde tjenestetilbudet. Departementet har fordelt disse midlene til kommuner med svak økonomi og små skoler som følge av spredt bosetting. Vi ønsker med dette å bidra til at kommuner med stramme kommunebudsjett får en mulighet til å opprettholde nedleggingstruede grendeskoler.

De ekstra midlene er frie midler for kommunene i og med at de er gitt som ekstra skjønnstilskudd, dvs. at midlene ikke er øremerket. Kommunene har heller ikke søkt om midler. Departementet har fordelt midlene til kommunene i samråd med fylkesmannen og utdanningsdirektøren i det enkelte fylke. Departementet har derfor formelt sett ikke grunnlag for å gripe inn dersom en kommune velger å bruke de ekstra midlene til noe som den ser på som viktigere enn å opprettholde en grenseskole. Det er derfor heller ikke lagt opp til særskilt kontroll av kommunenes bruk av midlene, utover den ordinære resultat- og regnskapsrapporteringen fra kommunene.

Jeg har en grunnleggende tillit til at lokale folkevalgte kan foreta fornuftige prioriteringer, og at de kommunene som nå har fått ekstra midler, bruker disse på en god måte. Jeg ser det slik at det er de lokale folkevalgte som her må stå til ansvar overfor lokalbefolkningen for de valg de har gjort.

Grete Knudsen (A): Nå vet vi jo at det har vært statsrådsskifte i Kommunal- og regionaldepartementet. Jeg er meget overrasket over at statsråden ikke er blitt orientert om forhistorien, nemlig Lærerlagets undersøkelse om skolenedleggelser og det som forrige statsråd, sammen med statsråden for undervisningssaker, påpekte her i Stortinget.

Det gikk ut en pressemelding 15. januar fra kommunal- og regionalministeren som proklamerte 50 mill. kr til grendeskoler. I neste omgang sier altså statsråden her nå at kommunene stort sett kan gjøre som de vil.

Mitt spørsmål i forhold til det som ble opplyst i Stortinget, er: Vil de kommunene som har fått penger, faktisk på urettvis måte i forhold til det Stortinget er blitt informert om, også måtte betale disse pengene tilbake?

Statsråd Odd Roger Enoksen: Jeg viser på nytt til mitt første svar. Det var Stortinget som i budsjettet for 1999 vedtok å sette av 50 mill. kr i ekstra skjønnsmidler til kommuner som har ekstra stramme rammer og sliter med å opprettholde tjenestetilbudet. Det er disse ekstra skjønnsmidlene departementet i samråd med fylkesmannen og utdanningsdirektøren i de enkelte fylker har fordelt til de kommuner som har spredt bosetting, og som har små skoler, for å sikre at man gjennom dette skal bidra til å opprettholde flest mulig av grendeskolene. Det er et av kriteriene som er lagt til grunn, og som også fordelingen er foretatt i henhold til. Departementet har ingen mulighet til å inndra skjønnsmidler som inngår i rammer som ikke er øremerket, som jeg også sa i mitt første svar, og har heller ingen særskilte kontrollordninger i forhold til dette.

Grete Knudsen (A): Realitetene er at det i Stortinget ble opplyst at 50 mill. kr skulle gå til grendeskoler. Det var hele bakgrunnen for at man støttet dette initiativet. Nå sier statsråden at her kan den enkelte kommune gjøre som den vil, det får ingen konsekvenser. Da har statsråden et problem overfor Stortinget, og også når det gjelder hva de ulike partiene her ønsker seg, som faktisk ikke kan bli oppfylt når den enkelte kommune kan gjøre akkurat som den vil.

Spørsmålet til statsråden blir da: Ser man ikke dette i forhold til et likeverdig tilbud? Og hva da med en øremerking i fortsettelsen?

Statsråd Odd Roger Enoksen: Jeg minner om at et av kriteriene for å få ekstra skjønnstilskudd, slik departementet har lagt til grunn, er at man har valgt å beholde grendeskolene, beholde en desentralisert skolestruktur. De kommunene som har klart det – og som da har fått ekstra skjønnstilskudd – har gjennom sine budsjett nødvendigvis måttet finansiere den ekstra kostnaden det er å ivareta grendeskoler, som i mange kommuner er nedleggingstruet. Det at man har fått ekstra skjønnsmidler, innebærer at det blir lettere å opprettholde disse grendeskolene. I så måte har skjønnsmidlene selvfølgelig bidratt til det som var departementets formål, selv om man kan gå inn på de enkelte bevilgninger og si at de kanskje er brukt til andre ting.

Jeg har tillit til at midlene blir brukt til å opprettholde grendeskolene, slik som forutsetningen har vært. Departementet har ikke hatt noen annen mulighet enn å tildele skjønnsmidler etter de kriterier som departementet har lagt til grunn.

Presidenten: Dermed er sak nr. 1 på dagens kart ferdighandsama.