Stortinget - Møte onsdag den 5. mai 1999 kl. 10

Dato: 05.05.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Regjeringen har forpliktet seg til å sikre jobb til samtlige studenter som fullfører sin utdanning ved Politihøgskolen dette semesteret. Hvor langt er Justisdepartementet kommet med forberedelsene til å følge opp denne forpliktelsen, og når regner statsråden med at de studentene som ønsker det, kan være i fast arbeid ved landets politikammer og lensmannskontorer?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Stortinget har bedt Regjeringen i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett å legge fram forslag som gjør det mulig at ferdig utdannede politihøgskolestudenter kan tilbys stillinger som ledd i arbeidet med å redusere kriminaliteten. Dette er en sak som vil bli behandlet i revidert nasjonalbudsjett, som kommer på mandag, og derfor kan jeg ikke nå gå inn på ulike sider av det spørsmålet som er reist, annet enn å si at det vil finne sin meget omfattende behandling der.

Jan Simonsen (Frp): Det var et høyst utilfredsstillende svar.

Jeg er selvfølgelig oppmerksom på at pengebevilgningen må komme i det reviderte nasjonalbudsjettet som legges frem om kort tid, men mitt spørsmål gikk på hvor langt man hadde kommet med forberedelsene. For det går jo an å foreta noen forberedelser.

I dagens Aftenposten kommer det fram via lederen for Politiets Fellesforbund at det finnes 150-200 ledige stillinger som ennå ikke er utlyst. Disse stillingene har vært ledige i lang tid, og spørsmålet mitt er: Hvorfor er ikke disse stillingene utlyst ennå?

En liten ting til: Det har vist seg tidligere at midler til ledige stillinger har vært benyttet til å dekke variable utgifter ved enkelte politikamre. Når man så besetter disse stillingene, som jeg antar kommer til å bli gjort, vil man ofte komme i en situasjon hvor man mangler driftsmidler. Jeg vil be statsråden være oppmerksom på denne problemstillingen, og jeg håper at han vil foreta seg noe i form av en økning av driftsmidlene.

Statsråd Odd Einar Dørum: Det må vel oppfattes som tilfredsstillende at en sak legges fram i revidert nasjonalbudsjett, der den behandles på en skikkelig måte.

Det sier seg selv at man alltid har en løpende forvaltning av de midler man har. Men midler eksisterer jo ikke før de er behandlet i Stortinget og bevilget av Stortinget.

Generelt må vi si om alle som skal ha stilling i Politiet, at de må ha faste og ordnede forhold rundt dette, så også folk som blir utdannet ved Politihøgskolen. Vi har ingen generell interesse av at de skal komme i midlertidige situasjoner, vi har interesse av at de skal komme inn i faste og ordnede situasjoner. Jeg jobber selvfølgelig med disse spørsmålene generelt, og med dette som bakgrunn. Representanten Simonsen vet at revidert nasjonalbudsjett kommer mandag den 10. mai, altså om fem dager, og jeg vil gjenta det jeg sa: Saken vil få sin behørige og omfattende behandling der.

Jan Simonsen (Frp): Stortinget har allerede vedtatt at samtlige av studentene skal sikres jobb. Og da burde det ikke vært noe i veien for at de allerede ledige stillingene var blitt utlyst, slik at studentene raskere kan komme i arbeid når de er ferdige med sine eksamener. Mitt tilleggsspørsmål går på de stillingene som det allerede er bevilget penger til, eksempelvis ved Oslo politikammer. Hvorfor er de ennå ikke utlyst?

Statsråd Odd Einar Dørum: Politiet styrer etter de generelle budsjettvilkår de har, og budsjettet er jo kjent ved Stortingets budsjettbehandling. Ytterligere behandling av budsjettet skjer ved revidert nasjonalbudsjett. Det er styringsinstruksen til politiet, og det er jo generelt i det at stillinger skal besettes. Om det da midlertidig foretas disposisjoner, går jeg ut fra at det finnes lokale grunner til dette, men det generelle er selvfølgelig at det Stortinget har sagt, skal følges opp – slik er jo reglene. Men det helt spesielle knyttet til politihøgskolestudentene – for å gå tilbake til tidligere – er at Stortinget her faktisk går inn på tvers av den generelle målstyring i systemet og altså vil instruere at dette blir gjort. Da må jeg være helt sikker på at det er det som blir situasjonen, hvordan det skal behandles og hvordan det skal dekkes inn, og, som jeg sier, det er et tema som vil bli omfattende og greit behandlet når vi legger fram revidert nasjonalbudsjett.